MiniSerie: Prey
Hoe ver zou ú gaan om de moordenaars van vrouw en kind te vinden? Daarover gaat de spannende driedelige Britse thriller ‘Prey’, die vanaf vanavond drie zaterdagavonden na elkaar wordt uitgezonden op NPO2. Vals beschuldigd van een verschrikkelijk misdrijf slaat politieman Marcus Farrow op de vlucht, op de voeten gezeten door zijn vroegere collega’s.
Wat volgt, is een spannend kat-en-muisspel, dat vorig jaar maar liefst 5,5 miljoen Britten aan de buis gekluisterd hield. Geen slecht televisiedebuut voor scenarist Chris Lunt, die tot 2010 nog gewoon werkzaam was als vertegenwoordiger voor een special effects-bedrijf.
'John Simm (foto) is het soort van kerel van wie je je kunt voorstellen dat je samen een pint gaat pakken, maar je snapt ook dat hij tot extreme dingen in staat is.'
HUMO ‘Prey’ begint met een auto die over de kop gaat, een gevangene die uit een politiebusje ontsnapt, en enkele ogenblikken later zijn we al uitgebreid op de vlucht met het hoofdpersonage.
Chris Lunt «Klopt, je zit er meteen mídden in. ’t Is te zeggen: we springen even terug in de tijd om te zien hoe politieman Marcus Farrow (John Simm, red.) in deze benarde situatie is geraakt. De kijker ziet hoe hij wordt aangetroffen op de plek waar zijn vrouw Abi (Heather Peace, red.) en zoon zijn vermoord, wordt opgepakt en in staat van beschuldiging wordt gesteld. Maar… daarna gaat het allemaal razensnel.»
HUMO We lazen ergens dat een script voor ITV, de Britse commerciële zender waar ‘Prey’ voor werd gemaakt, normaal gesproken 60 scènes per uur telt. ‘Prey’ daarentegen telt er 120!
Lunt «Inderdaad, maar dat wist ik niet op voorhand, hoor. ‘Prey’ was mijn eerste scenario voor ITV. Ik had weliswaar al enige ervaring met schrijven, maar die eerdere projecten zijn nooit gerealiseerd geraakt en ik wist ook niet wat de ‘regels’ waren. Ik ben sowieso al niet iemand die zich strak aan de regeltjes houd, ik schrijf gewoon wat ik wil schrijven. Maar de producers waren blij met ‘Prey’, ook al dwong de ongewone structuur hen om hun traditionele werkwijze aan te passen. Ondertussen weten ze echter precies wat een ‘Prey’-script is: elke scène behelst een halve pagina en niemand zegt meer dan twee zinnen per keer. Je kunt het vergelijken met een stuk muziek. De vraag is: doen we een rocksong of doen we een ballad… En ‘Prey’ is een dijk van een rocksong (lacht).»
HUMO In Total TV Guide zei je dat je ‘Prey’ níét zou hebben kunnen schrijven als je geen kinderen had gehad. Leg eens uit.
Lunt «Ik ben pas op mijn 36ste vader geworden. Voordat mijn vrouw en ik kinderen kregen, had ik er eigenlijk geen benul van wat dat nu precies betekent: vader zijn. Maar toen ik onze eerstgeborene voor het eerst in mijn armen hield, ging er als het ware een knop om. Allerlei emoties overvielen me. Het was iets wat ik nooit eerder gekend had: ineens kon ik me voorstellen dat je als ouder best bereid zou zijn om voor je kind te sterven. Een prima uitgangspunt voor een drama, dacht ik. Ik kan me niets anders voorstellen waarvoor een mens, in dit geval Marcus, zo z’n grenzen zou verleggen.»
HUMO Wat voor een man is hij?
Lunt «Een doodgewone kerel die in buitengewone omstandigheden terechtkomt. Hij is zeker geen actieheld, een Jack Bauer of Bruce Willis. Hij springt in het verhaal weliswaar een keertje van een brug en hij duikt voor een trein weg, maar dat zijn meer dingen die hem overkómen.»
HUMO Blij met John Simm, bekend van ‘Life on Mars’ en ‘The Lakes’, in de hoofdrol?
Lunt «Man, wat een talent! Voordat ik nog maar één letter op papier had gezet, had ik al gezegd: als één iemand de rol van Farrow zou kunnen spelen, dan is het John Simm. Hij is het soort van kerel van wie je je kunt voorstellen dat je samen een pint gaat pakken, maar je snapt ook dat hij in staat zou zijn de dingen te doen die Farrow doet.»
Bekijk de trailer: