null Beeld

Miniserie: Safe House

Een andere aanpak van de geijkte misdaadserie. Dat belooft ‘Safe House’, een oorspronkelijk vierdelige – door Canvas in twee delen uitgezonden – psychologische crimethriller over een echtpaar dat een zogeheten safe house beheert in het Lake District.

Patrick Bremmers

''Chris Eccleston (foto) en ik hebben er onze missie van gemaakt zijn personage deel te laten zijn van het landschap.' Marc Evans (regisseur)

Robert (Christopher Eccleston) was ooit politieman, maar heeft zich samen met zijn vrouw Katy (Marsha Thomason) teruggetrokken in de bergen van Wales om daar een bed and breakfast te runnen. Op verzoek van Roberts vroegere baas Mark (Paterson Joseph) ontfermt het koppel zich over een gezin dat een veilig heenkomen zoekt, nadat iemand een gewelddadige poging deed de jongste zoon te ontvoeren. We belden met regisseur Marc Evans (zie ook: ‘Hinterland’) en vroegen hem wat ‘Safe House’ te midden van zó veel andere misdaadseries uit Scandinavië en Groot-Brittannië net dat beetje anders maakt.

Marc Evans «‘Safe House’ bezat voor mij twee belangrijke elementen: veel character, dankzij het personage dat Christopher Eccleston speelt, én de locatie van het Lake District. Dat geweldige gebied (in het noordwesten van Engeland, red.) dankt zijn bekendheid aan het feit dat een groepje met elkaar bevriende romantische dichters zich er ophielden: William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge en Robert Southey. Maar op televisie zie je het Lake District maar zelden.»

HUMO Hoe komt dat?

Evans «Omdat het er zo lastig filmen is. Het is ver weg van de bewoonde wereld en het is niet makkelijk bereikbaar. Maar zoals je hopelijk zult zien: het is een uitdagend landschap, boordevol schitterend natuurschoon. Dus je kunt er niet heengaan om enkel ‘iets heel kleins’ te draaien, je gaat erheen om te proberen ook het landschap in de lens te vangen, te veróveren haast. En dat is wat me zo aansprak aan ‘Safe House’. Daar hebben de Scandinaviërs ons ook goed in onderwezen, met hun aandacht voor de natuur in hun detectives.»

HUMO Het spijt me, maar als ík aan het Lake District denk, dan zie ik beeldschone landschappen voor me, een geweldige setting en sfeer, maar toch ook ontzettend veel regen.

Evans «Ja, het is vaak een natte bedoening (lacht). Je moet weten: ik ben zelf Welsh van oorsprong, en ik voelde me dus ontzettend thuis daar in die omgeving. Het is er vrij nat, alles is er met groen bedekt, onherbergzaam en woest. En ik wilde die nattigheid ook écht in de serie verwerken. Om die reden zie je bijvoorbeeld ex-politieman Robert geregeld een duik in het meer nemen, waarbij er dus als het ware een fysieke connectie plaatsvindt tussen personage en omgeving. Water roept talloze associaties op: het afspoelen van dingen bijvoorbeeld, en het komen bovendrijven van verre herinneringen. Chris Eccleston en ik hebben er dan ook echt onze missie van gemaakt zijn personage deel te laten zijn van het landschap, letterlijk en figuurlijk.»

HUMO Hebben jullie eigenlijk echte onderduikadressen bezocht?

Evans «Onze schrijver Michael Crompton heeft dat gedaan. En – toeval – we logeerden ook eens in een bed and breakfast in het Lake District dat als onderduikadres gediend had. Op de derde dag van ons verblijf zei de landlady tijdens het ontbijt plotseling: ‘Zeg jullie wéten toch wel dat deze plek vroeger als vluchthuis heeft gediend?’ Vervolgens vertelde ze ons in geuren en kleuren hoe ze ooit als onderduikadres hadden gefungeerd voor een Chinese kerel die op de hielen werd gezeten door de Chinese maffia. De mensen die hem in veiligheid moesten brengen, wisten dat er in de bed and breakfast een kleine taalopleiding werd gerund – er studeerden verschillende internationale studenten. En dus werd hij er geheel onopvallend gedropt. Met andere woorden: het voorstel dat Paterson Josephs personage aan Robert doet, is helemaal niet zo gek, het is echt gebeurd!»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234