null Beeld

Miniserie: Van Gogh; een huis voor Vincent

Na de wervelende lotgevallen van Christopher Tietjens in ‘Parade’s End’ (’t was heerlijk om te zien hoe de dames omroepsters zich in bochten wrongen om ’s mans achternaam toch maar niet te hoeven uitspreken), trakteert Eén vanaf deze dinsdagavond op ‘Van Gogh; een huis voor Vincent’, een vierdelige, eerder al op de Nederlandse tv uitgezonden reeks over Vincent van Gogh.

De beroemde schilder zelf wordt gespeeld door Barry Atsma, maar een minstens even grote rol is weggelegd voor ’s werelds enige acteur die met recht kan zeggen dat er een Amsterdamse rondvaartboot naar ‘m is vernoemd.

Jeroen Krabbé «Ik speel Vincent Willem van Gogh, wijlen de zoon van Vincents broer Theo. Vincent Willem, een ingenieur, kreeg na de dood van zijn ouders de volledige erfenis van zijn beroemde oom in bezit: tweehonderdvijftig schilderijen en zo’n vijfhonderd tekeningen, plus de brieven die zijn vader en zijn oom naar mekaar schreven.

»Nu, de serie vertrekt wel van het historische gegeven dat Vincent Willem weinig had met het werk van zijn oom – hij was geen kunstliefhebber - maar op dat uitgangspunt wordt vervolgens een verhaal gebouwd dat nooit echt gebeurd is: Vincent Willem onderneemt een tocht door Nederland, België en Frankrijk om zijn collectie te verkopen, en onderweg gaat hij zich meer en meer interesseren voor het leven van zijn oom – dat leven is in de serie verweven door middel van flashbacks.

»Maar uiteindelijk – en dat is dan weer wél historisch correct – verkoopt hij alles aan de Nederlandse staat, met als voorwaarde dat er een museum voor wordt gebouwd. Dat is dan het Van Gogh Museum geworden, in Amsterdam.»

HUMO Zoals geweten bent u zelf schilder...

Krabbé (onderbreekt) «Ja, maar zou ik even iets anders mogen zeggen, voor ik het vergeet?»

HUMO By all means.

Krabbé «Zoals je wellicht weet, spelen er ook een aantal Belgische acteurs mee in ‘Een huis voor Vincent’, onder wie Viviane De Muynck. In totaal heeft ze maar twee of drie scènes, maar die zijn werkelijk su-pe-ri-eur goed gespeeld. Zonder overdrijven: voor mij is Viviane De Muynck de Simone Signoret van de Lage Landen. En ’t is een bijzonder leuk mens bovendien.»

HUMO Is genoteerd. Maar waar ik het over wilde hebben: ik las dat u Barry Atsma schilderles heeft gegeven.

Krabbé «Klopt, ja. Dat komt, ik erger me altijd mateloos aan acteurs die in een film of serie doen alsof ze schilder zijn, maar bij de eerste penseelstreek zie je al: dit is flauwekul. Daarom heb ik Barry voorgesteld om hem enkele schilderlessen te geven op mijn atelier, en op dat voorstel is hij ingegaan.

»Zodoende heb ik hem dus een aantal doeken van Van Gogh laten naschilderen, wat hij overigens uitstekend deed, en hem het abc van het schilderen bijgebracht. In de serie zie je nu dus niet Barry Atsma die doet alsof hij schildert; je ziet een schilder. Barry houdt zijn palet en zijn kwasten correct vast, en hij kijkt en doet zoals een schilder kijkt en doet. Een schilder kijkt niet zomaar, zie je, een schilder ziet.»

HUMO Hoe zou u uw eigen talent als schilder met dat van Vincent van Gogh vergelijken?

Krabbé «Niet.»

HUMO Dat is een eerlijk antwoord.

Krabbé «Nou ja, het is dan ook een onzinvraag. Kijk, als schilder ben ik wel beïnvloed door Van Gogh – zoals Picasso zei: ‘Ik steel niet; ik gebruik’ - maar ik zou mijn werk of mijn talent nimmer met dat van Van Gogh willen vergelijken. Ik zou niet dúrven.»

HUMO Als ik zo vrij mag zijn: wat kost een gemiddelde Jeroen Krabbé?

Krabbé (lacht) «Veel geld. Ik heb een galerie in Londen, en daar wordt mijn werk verkocht voor ongeveer veertigduizend à vijftigduizend pond per stuk. Eerlijk: mocht ik ze willen kopen, ik zou mijn eigen schilderijen niet kunnen betalen.»

Bekijk de trailer:

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234