null Beeld

Miniserie: Vexed

Het wordt de heetste tv-herfst in tijden, en daar kunnen de liefhebbers van misdaadseries alleen maar wel bij varen. VIER heeft zondagavond ingepland als crime night, dus kon Eén niet achterblijven. Als vingeroefening voor die titanenclash haalde de openbare omroep alvast 'Vexed' in huis, een miniserie rond een rechercheursduo, gespeeld door Toby Stephens en Lucy Punch.

Redactie

Critici aan de andere kant van het Kanaal waren nogal verdeeld: ‘Vexed’ laat zich eerder bekijken als een verbaal steekspel tussen die twee dan als een harde misdaadreeks, en het is ook een pak humoristischer dan wat we in het genre gewend zijn.

Toby Stephens «Dat komt omdat de twee detectives, DI’s Jack Armstrong en Kate Bishop, een duo zijn dat werkelijk voor geen meter bij elkaar past. Ze zijn meer partners tegen wil en dank.

»Jack is zowat de antipode van wat je in politiereeksen verwacht. Doorgaans is de speurneus met dienst met een gekwelde geest die volledig wordt opgeslorpt door zijn werk, terwijl zijn privéleven daaraan ten onder gaat.

»Zulke figuren zijn ook altijd gescheiden of compleet op de dool. Hier is dat wel even anders: het kan Jack allemaal geen hól schelen. Hij is waarschijnlijk de slechtste detective aller tijden (lacht).

»Zijn collega Kate Bishop daarentegen wil haar job écht goed doen. Ze is vreselijk ambitieus, en ze wil vooral niet dat Jack haar motivatie keldert. Het vuurwerk tussen die twee personages is wat ‘Vexed’ maakt tot wat het is: een ideaal tegengif voor al die doodserieuze Amerikaanse en Britse flikkendrama’s.»

HUMO ’t Is wel de eerste keer dat je een komische rol speelt.

Stephens «In het theater heb ik al comedy gedaan, maar in film en op tv neigde ik om de één of andere reden altijd meer naar het serieuzere werk. Toen ik auditie ging doen voor de rol van Jack, had ik dan ook totaal niet verwacht dat ik die zou krijgen, al was het maar omdat ik dacht dat ze niet voorbij mijn imago van drama-acteur zouden kijken. Ik was zéér tevreden dat ze me toch hebben gekozen: zo kon ik ook eens uitpakken met een ander facet van mijn talent. En me amuseren.»

HUMO Viel het mee?

Stephens «I loved it! Het was bijna vakantie, ik moest maar weinig doen. Logisch ook: Jack is zodanig slecht in zijn job dat hij geen flauw benul heeft wat er aan de hand is in de zaak waaraan hij werkt. Daardoor moest ik op voorhand ook niet al te hard studeren op allerhande details: mijn personage was nog minder op de hoogte dan ik (lacht)

HUMO Klopt het dat je door je ervaringen op de set van de Bondfilm ‘Die Another Day’ geen zin meer hebt in Hollywood?

Stephens «Euh... Om alle misverstanden te vermijden: ik heb daar gráág in meegespeeld, maar het was wel een vreemde ervaring. Doorgaans zit ik in kleine tv- of theaterproducties, en opeens stond ik zes maanden lang midden in een gi-gan-ti-sche onderneming vol wereldsterren en reusachtige sets.

»Daarna moest ik kiezen: ofwel terugkeren naar Engeland, naar die kleine producties, ofwel naar L.A. trekken en wachten op een nieuwe rol. En die zou ongetwijfeld exáct dezelfde zijn geweest als mijn rol van booswicht in de Bondfilm.

»Maar als je één keer een slechterik hebt gespeeld, hang je vast aan dat stereotype. Ik zie de producers al denken: ‘We hebben nog een baddie nodig, kunnen we die Brit niet eens bellen?’ Dan toch liever wat meer variatie (lacht)

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234