null Beeld

Misdaadmagazine: Faroek

Faroek Özgünes brengt niet alleen verslag uit over misdrijven en rechtszaken voor de VTM-nieuwsdienst, elke maand gaat hij ook samen met de kijker op zoek naar daders en slachtoffers in het misdaadmagazine ‘Faroek’. De eerste aflevering heeft hij al achter de rug, dus wilden wij weleens weten: heeft die veel bruikbare tips opgeleverd?

td

Faroek Özgünes «Tips die binnenkomen dankzij een opsporingsprogramma, leiden in één op de drie dossiers tot een oplossing, hebben we geleerd van buitenlandse voorbeelden. Ter vergelijking: als je er waarzeggers bij betrekt, heb je statistisch gezien nul procent opgeloste dossiers (lacht). Dat is ook de reden waarom de politie meewerkt aan ons programma: ze hebben er iets aan.

'Tips van kijkers leiden in één op de drie misdaaddossiers tot een oplossing.'

»Het gaat ons uiteraard niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van de reacties. Toen onlangs een nieuwe oproep werd gelanceerd over het verdwenen Britse meisje Maddie McCann, kwamen er duizenden tips binnen. Terwijl je vaak maar één gouden tip nodig hebt om een zaak op te lossen.»

HUMO Heeft de eerste aflevering van ‘Faroek’, uitgezonden in november, al wat teweeggebracht?

Özgünes «Jazeker. In die aflevering kwam onder meer de verdwijningszaak van Dries Scherrens aan bod – zijn lichaam zou toevallig een dag later teruggevonden worden. Op bewakingsbeelden was te zien hoe Dries in een doodlopende straat van een industrieterrein liep. Een halfuur later reed er ook een auto in die straat. Heeft die automobilist Dries nog gezien? We riepen de bestuurder op om zich te melden, en met succes. De vrouw bleek niets met de zaak te maken te hebben, waardoor de politie die deur kon sluiten, zoals dat heet. Dat was een onrechtstreekse bruikbare tip: die helpt de politie om bepaalde denksporen verder op te volgen of te elimineren.»

HUMO Hoe verloopt de samenwerking met de politie precies?

Özgünes «Wij krijgen uitzonderlijk inzage in bepaalde dossiers, in het belang van het onderzoek. De politie stelt camerabeelden beschikbaar, maar waakt er ook over dat alle vermelde feiten juist zijn. We hebben met lopende dossiers te maken en we kunnen het ons niet veroorloven om fouten te maken die de advocaten van eventuele beklaagden later als verdedigingselement kunnen gebruiken.»

HUMO Wat moeten kijkers doen die over nuttige informatie denken te beschikken?

Özgünes «Ze kunnen bellen naar een 0800-nummer dat rechtstreeks naar de politie leidt. Voor elke case die behandeld wordt, is het laatste cijfer verschillend. Wij gaan niet zelf met de tips aan de slag, laat dat duidelijk zijn. De politie geeft ons alleen feedback als we daar zelf om vragen en als dat het onderzoek niet belemmert.»

HUMO Wat mogen we verwachten van de tweede aflevering?

Özgünes «We doen een oproep tot informatie over het verdachte overlijden van Jean Van de Kerkhove, die in oktober zwaargewond werd aangetroffen bij een metrostation in Antwerpen en enkele weken later overleed. We brengen ook nu weer een reportage over een minder bekende misdaadvorm. In de eerste aflevering was dat ripdealing: transacties waarbij echt geld wordt geruild voor valse biljetten. Nu hebben we het over cashtrapping. Misdadigers blokkeren de sleuf van een geldautomaat, waardoor het voor een argeloze klant lijkt alsof die dienst weigert. Als die klant weggaat, komen de misdadigers het geld echter afhalen. We laten camerabeelden van een aantal gevallen zien en hopen zo de daders te kunnen identificeren, en eventuele andere slachtoffers te overtuigen om zich te melden bij de politie. Zulke reportages hebben dus ook een belangrijke informatieve waarde: als u ooit meemaakt dat een geldautomaat blokkeert, wees dan op uw hoede.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234