null

LuizenmoedersAnn Lemmens

‘Misschien klink ik nu als een freak, maar mijn kind heeft nooit woedebuien’

‘De luizenmoeder’ op VTM illustreert voortreffelijk in welke mallemolen de moderne moeder zich staande moet houden. Ze hoort zich te engageren voor elke klasuitstap en voorleesmiddag, ze is kandidaat voor de ouderraad en holt van de ene baby-yogasessie naar het volgende verjaarpartijtje, terwijl ze haar Facebookpagina volstouwt met foto’s van haar kinderen met zelfgebreide mutsjes en glutenvrije muffins. Humo onderschepte zes ploeterende moeders voor een gesprek over de luizige kanten van hun bestaan. Komende week laten we er elke dag één aan het woord, met vandaag Ann Lemmens.

Hanne Van Tendeloo en Tom Raes

Toen er alweer een boek verscheen met tips om als ouder te overleven als het monster in je kind naar boven komt, liet Ann Lemmens (39) op Instagram weten dat sommige ouders het moederschap wel héél negatief voorstellen. Die kritiek op de ploetermoeders was lang niet haar enige bericht over ouderschap. Ze is mama van Zappa-Rosa (5) en deelt geregeld haar visie op het ouderschap met de wereld. Niet zelden raakt ze daarmee een gevoelige snaar.

HUMO Zo twitterde je: ‘Stop gedwongen aandacht.’

AN LEMMENS «Omdat ik zelf als kind de kriebels kreeg als ik iemand een kus moest geven. Dat wil ik mijn dochter niet opleggen. Ze mag zelf kiezen of en wanneer ze fysiek contact wil maken. Van mij moet ze alleen beleefd dag zeggen, meer niet. De meeste mensen begrijpen het wel, maar mijn moeder heeft eraan moeten wennen dat Zappa-Rosa niet zo van kussen en knuffelen houdt. Alleen met mij doet ze het graag.

»Er zijn geen algemene regels over opvoeden, elk kind vraagt om een andere aanpak. Een vriendin wees me erop dat die van mij veel weg heeft van attachment parenting. Ik kende de term niet. Het komt erop neer dat je de behoeften en de noden van je kind volgt. Dat heb ik altijd automatisch gedaan. Natuurlijk zijn er ook grenzen: als Zappa-Rosa vijf zakken chips wil eten, zal ik haar wel tegenhouden. Maar ik probeer altijd naar de reden voor haar gedrag te kijken. Een kind dat lastig doet, hééft het ook lastig. Dan helpt het niet als ik boos op haar word.»

HUMO Voor jou is het duidelijk: de roze wolk bestaat. Je zit er zelfs al vijf jaar op.

LEMMENS «Ik stond er vanaf dag één alleen voor, zonder een partner in de buurt die me kon steunen, zonder nanny’s of poetsvrouwen die me hielpen. Maar mijn kind is het mooiste wat me ooit is overkomen en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt haar een monstertje te noemen.»

HUMO Heb jij geen momenten waarop het je boven het hoofd groeit?

LEMMENS «Ja, maar die hebben niet zozeer met mijn kind te maken. Vroeger vond ik het wel vervelend om ‘s avonds, als ik mijn dochter in bed had gestopt en klaar was met het huishouden, alleen in de zetel te ploffen. Maar intussen heb ik een fantastische man en pluspapa. Nu denk ik nog méér: waarom klagen die ploeterouders als ze met hun tweeën voor de kinderen kunnen zorgen? Ik vind het nu pas echt een makkie.»

HUMO De pedagogische tik was onlangs weer in het nieuws: toen presentator Thomas Vanderveken zag dat een vader zijn 13-jarige zoon een mep gaf, sprak hij de man erop aan en zette hij het voorval online.

LEMMENS «Had ik het gezien, dan had ik me moeten inhouden om niet ter plekke rel te schoppen. De pedagogische tik is onzin. Je slaat een kind niet, punt. Zappa-Rosa zou niet weten wat haar overkomt als ik dat zou doen. Ik verhef hooguit eens mijn stem als we ’s ochtends te laat op school dreigen te komen. Daar schrikken we dan allebei zo hard van dat ik meteen zeg: ‘Sorry, mama mag niet roepen.’

»Misschien klink ik nu als een freak, maar mijn kind heeft nooit woedebuien. Dat ze in de supermarkt op de grond ligt te brullen? Nooit meegemaakt. Wij hebben ook nooit conflicten. Het gaat allemaal vanzelf, instinctmatig bijna. Ik ben niet de perfecte moeder, verre van, maar ik laat me niet beïnvloeden door druk van buitenaf. Ik heb alles aan de kant geschoven om moeder te zijn. Ik ben niet gezegend met uitzonderlijk veel geduld, maar om de één of andere reden kan ik voor Zappa-Rosa engelengeduld opbrengen. Misschien omdat ik haar lang in mijn eentje heb verzorgd.»

HUMO In ‘De luizenmoeder’ stelde directeur Tom Audenaert zijn nieuwe veiligheidsbeleid voor. Brandoefeningen op school, rubberen tegels onder elk speeltuig, oversteekmoeders aan het zebrapad: hoort dat er vandaag allemaal bij?

LEMMENS «Ik ga oplettender door het leven sinds mijn dochter er is, maar ik ga haar zeker niet in bubbeltjesplastic wikkelen. Van mij mag ze al eens met een schram of een blauwe plek thuiskomen.»

HUMO En als die blauwe plek de schuld is van een ander kind?

LEMMENS «Dan komt de leeuwin in mij naar boven (lacht). Als ik zie dat een ander kind mijn dochtertje duwt op de speelplaats, dan moet ik mezelf bedwingen om niet tussenbeide te komen. Ik mag er ook niet aan denken dat een andere ouder tegen mijn kind zou brullen op de speelplaats: dan zou ik die ‘American History X’-gewijs met z’n voortanden op de stoep willen leggen (lacht)

HUMO Andere BV-moeders tonen hun kinderen in de media. Jij doet het zelfs niet op je eigen Instagramaccount.

LEMMENS «Ik heb heel lang niks over haar gepost. Nu doe ik het wel, maar ik maak haar onherkenbaar - ze heeft niet om een bekende moeder gevraagd. Daarmee is iedereen gewaarschuwd: waag het niet een foto van haar online te zetten, or I’ll kill you

Morgen: Clara Cleymans

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234