null Beeld

Moderat, nerds onder elkaar: 'Meestal gaan onze ruzies als volgt: 'Geef mij de muis!' - 'Nee, geef jíj mij de muis!''

Eén van de grootste succesverhalen van de elektronica is Moderat. Het trio uit Berlijn bestaat uit Sascha Ring, Gernot Bronsert en Sebastian Szary. Die eerste is ook bekend als Apparat, de laatste twee als het technobeukduo Modeselektor.

Vincent Cardinaal

De aanleiding voor dit alles is de nieuwe Moderatplaat: ‘III’. Het is een plaat van een act die – met een knipoog naar hun superfan Thom Yorkeeverything in it’s right place heeft. Niets meer te bewijzen, maar nog wel de honger om de wereld te veroveren. Zie de schitterende, vooruitgeschoven single ‘Reminder’. We belden met Sascha Ring, de meest begeesterde prater van het stel.

HUMO De nieuwe plaat heet ‘III’. Simpele titel. Betekent dat ook dat jullie het simpel aangepakt hebben?

Sascha Ring «Bij ons is niks simpel, helaas. We zijn sterke, koppige karakters en moeten constant ons best doen om common ground te vinden. Dat is geen eenvoudige opgave, en daarom proberen we zoveel mogelijk ballast overboord te gooien. Een heel simpele titel bedenken kan dan helpen. Mensen gaan dan ook niet vragen wat-ie betekent. Nou ja, jij op een bepaalde manier wel (lacht).
»Maar om op je vraag terug te komen: onze werkwijze is best wel heftig. Ik denk dat mensen zich dat niet realiseren – ze hebben het weleens over ‘supergroep hier’ en ‘projectje daar’, maar het is verdomme keihard werken! En vooral: strijd leveren. We doen álles zelf – productie, opnemen, mixen, enzovoort. Als we er al mensen bij betrekken, dan zijn het naaste vrienden, voor een specifiek klusje.»

null Beeld

HUMO Zoals Pfadfinderei, de vormgevers die al jullie artwork maken? Ook nu is het weer een mix tussen fraaie comics en onbehaaglijke details. Is dat het soort spanning dat jullie ook opzoeken in de studio, om te kunnen creëren?

Ring «Zij zijn inderdaad geweldig. Sommige van hun tekeningen ‘vertellen’ de muziek bijna nog beter dan wij. Maar nee, we zoeken niet zozeer spanning. Ik geloof totaal niet in het conflictmodel. De reden dat ik zo graag met anderen samenwerk, en dus ook met Gernot en Sebastian, is juist omdat ik zélf zo onmogelijk ben. Mijn eigen ergste vijand: dat ben ik.

»Wat we ook met de simpelheid van ‘III’ proberen te zeggen, is dat we de muziek vooral willen strippen. Ook al is elektronica complex, je wil geen grammetje vet te veel hebben. Daar gaan de meeste discussies over. (Bloedserieus) Wij kunnen een heel weekend discussiëren over het wel of niet muten van de hihat in een track.»

HUMO Schets eens een typische Moderat-ruzie: hoe ‘win’ je bijvoorbeeld als eenling van een duo?

Ring «We zijn totale nerds, dus meestal gaan onze ruzies als volgt: ‘Geef mij de muis!’ – ‘Nee, geef jíj mij de muis!’ (schaterlacht) Nee, serieus: ik slaag er steeds vaker in één van de Modeselektors los te weken en van kamp te doen wisselen. Waar het echt om draait, is vertrouwen. Ik ga geen twee maanden met twee mannen in de studio zitten om te kibbelen. We zijn destijds met Moderat begonnen om vakantie te vieren. Vakantie van onze eigen bezigheden.»

HUMO Jullie hebben er ook heel lang over gedaan om een echte plaat te maken.

Ring «We hadden geen artistieke ambities! Echt niet. We vonden elkaar tof, we herkenden iets in elkaar, en dan ga je samen bullshitten.»

HUMO Stel je het nu niet iets te romantisch voor?

Ring «Nee. De ambitie kwam pas later. In het begin maakten we wat tracks, we zouden drie maanden gaan touren, en dat was het. Maar het is anders gelopen. De eenzame jongen en de technohooligans zijn een echte groep geworden. Hm, vandaar misschien die ‘III’, een trio. Oké, je hebt me: de titel heeft véél betekenis.»

HUMO Het succes is inmiddels gigantisch. Sterker: Moderat lijkt jullie ‘eigen’ kinderen te overstijgen.

Ring «Zo zien wij het niet. ’t Is te zeggen: zo zien we het wel, maar we vinden het geweldig. Voor onze eigen groepen is het trouwens ook een zegen: doordat we met Moderat kunnen knallen en groots zijn, mag ik met Apparat doen wat ik wil. Kleine concerten, kamermuziek voor mijn part. Dus het succes is allesbehalve een wurgslang. En voor Modeselektor geldt dat ook: zij kunnen weer meer underground gaan performen. Ik weet dat ze daar blij mee zijn.»

HUMO Wat kunnen we van de Moderat-shows verwachten?

Ring «Het wordt een tikje anders dan onze vorige tours. We blijven twee volle uren gas geven, wees gerust, maar er zullen minder vj’s en visuals zijn. Ik geef toe dat we daar vroeger weleens in overdreven hebben. Dat moet je allemaal timen en op elkaar afstemmen en daardoor was er geen ruimte meer over om te improviseren. En dat hoort ook bij onze muziek!»

HUMO Hoe heb je dan meer vrijheid gecreëerd?

Ring «De visuals zijn grotendeels vervangen door lichteffecten. Zo kunnen we de verschillende tracks meer door elkaar husselen. Om die reden was ik weleens jaloers op rockbandjes: wat een vrijheid!»

HUMO Jullie zitten ontzettend goed in jullie vel, hè?

Ring «We weten ondertussen wel wat we kunnen en wat we willen, ja. We zijn ook langzaam naar dit succes toegegroeid. Het enige wat weleens confronterend is: we zijn old farts geworden. Maar gelukkig blijken de ventjes van 20 die in ons gebouw komen opnemen, na een tijdje net zo in elkaar te zitten als wij, destijds. We willen allemaal maar één ding: fucking good music brengen. En volgens mij is dat ons weer gelukt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234