null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

‘Justice for Akram’

Moeder overleden Akram: 'Mijn zoon is dood. Ik wil de waarheid kennen’

Met de hulp van activisten hield een imposante politiemacht dinsdag een tweehonderdtal demonstranten in Antwerpen onder controle. Ze protesteerden na het overlijden van de 29-jarige Akram bij een politie-interventie. Zijn moeder wil antwoorden krijgen. Uit het toxicologisch onderzoek blijkt dat Akram positief test op meerdere amfetamines.

Bruno Struys

Een honderdtal demonstranten kwamen samen aan politietoren Oudaan in Antwerpen, na het overlijden van Abderrahman ‘Akram’ Kadri. De 29-jarige Algerijn zou, volgens de eerste berichten, een hartstilstand hebben gekregen bij een politietussenkomst en nadien in het ziekenhuis overleden zijn. Beelden van zijn arrestatie, vergezeld van de commentaar dat de agenten hem vermoord hadden, verhitten de afgelopen dagen de gemoederen op sociale media.

De hashtag ‘Justice for Akram’ diende ook als leuze op de demonstratie, net als ‘no justice, no peace’, een slogan die de wereld heeft veroverd sinds het overlijden van George Floyd. Omdat het wegens corona niet tot een samenscholing mocht komen, trok een deel van de groep van de Oudaan, waar agenten de weg versperden, naar de Meir. Daar besloot de politie in te grijpen. Een van de worstcasescenario’s was dat de demonstratie zou ontaarden in het plunderen van winkels, zoals bij de Black Lives Matter-betoging in Brussel. De demonstranten, veelal tieners en twintigers, schrokken van het plotse agressieve vertoon. Een demonstrant is hardhandig opgepakt door de politie. “Hij had agenten aangevallen”, zegt Sven Lommaert, woordvoerder van de Antwerpse politie.

Toen de situatie dreigde te escaleren maanden activist Yassine Boubout en jeugdwerker Jamal Kasmi de demonstranten aan om huiswaarts te keren, in overleg met het bemiddelingsteam van de politie.

Dat lukte moeizaam. Veel demonstranten waren gefrustreerd dat ze hun woede niet konden uiten. Even later was er opnieuw een groep samengetroept op de Meir, die aangroeide tot minstens tweehonderd. Akrams moeder Zitouni Zoulikha en zijn zus waren daarbij aanwezig, verschillende keren overweldigd door emoties.

“Hij wou hier komen wonen omdat hij zich beter voelde tussen Vlamingen”, zegt Akrams moeder, die in het Brusselse woont. “Zaterdag was hij nog bij mij. Hij was in uitstekende gezondheid. Hoe kan hij dan plots een hartaanval krijgen? Ik wil niemand beschuldigen, maar ik wil wel de waarheid kennen. Hij was mijn enige zoon.”

Er loopt een onderzoek bij het Antwerpse parket en de onderzoeksrechter stelde het Comité P aan om de tussenkomst van de politie onder de loep te nemen. Gezien het gerechtelijk onderzoek onthoudt de politie van Antwerpen zich van commentaar over de feiten, al communiceerde ze wel dat Akram niet ter plekke bij de arrestatie overleed, maar pas later in het ziekenhuis.

Akrams moeder heeft moeite om dat te geloven. Ze wantrouwt de officiële communicatie en stelt zich vragen bij de blauwe plekken op zijn lichaam, onder andere in de hals. Ze toont video’s die moeten aantonen dat hij kort voor zijn overlijden nog een vrolijke jongen was, vol levenslust.

Zitouni Zoulikha, de moeder van Akram. Beeld Eric de Mildt
Zitouni Zoulikha, de moeder van Akram.Beeld Eric de Mildt

“Hij was een feestbeest, zoals zoveel jongeren”, zegt Walid Amari, een neef van Akram. “Maar hij stond op het punt om te trouwen en was zeker geen drugsverslaafde zoals nu in de pers verschijnt.”

Toxicologisch onderzoek

Volgens ooggetuigen was de man zwaar onder invloed toen hij zondag in de Statiestraat begon keet te schoppen. De 23-jarige Kevin was degene die de beelden maakte die viraal gingen. Hij werkt in een casino in de Statiestraat en kwam naar buiten omdat hij tumult hoorde.

“Hij leek een aanval te krijgen en lag te shaken op de grond. De vrouw van café Koetsier zegt dat hij water met een poeder had gedronken. Twee agenten gingen op hem zitten en handboeiden hem. Even later kwamen er anonieme politievoertuigen. Ze duwden iedereen weg en namen de gsm’s af van wie filmde. Op een bepaald moment zaten ze met vier agenten op hem. Ze hebben een mondmasker op zijn gezicht gezet en daar zat bloed op.”

Toen de ziekenwagen aankwam, legden de ambulanciers hem op een brancard. Volgens Kevin was er toen al geen teken van leven meer te zien. Het is wachten op een autopsieverslag, dat uitsluitsel moet geven over de doodsoorzaak. “Het toxicologisch onderzoek stelt dat hij positief test op meerdere amfetamines”, zegt een woordvoerder van het Antwerps parket.

Er is wetenschappelijke evidentie dat drugsgebruik het risico op hartfalen bij een politie-arrestatie verhoogt. Het gaat dan in de eerste plaats om cocaïne, maar ook om nieuwere drugs, zoals synthetische cannabinoïden. Die kunnen voor een toestand van agitatie zorgen, en een hogere belasting van het hart.

“Ik kan geen uitspraak doen over deze zaak, maar stimulerende middelen zoals bijvoorbeeld cocaïne zorgen voor een samentrekken van bloedvaten, waardoor de bloeddruk stijgt, en dat kan zorgen voor problemen in de hersenen en minder doorbloeding naar het hart”, zegt toxicoloog Christophe Stove (UGent). “Hevig verzet bij een arrestatie kan daar bovenop zorgen voor een verhoging van adrenaline, terwijl het hart net op dat moment te weinig zuurstof krijgt toegevoerd.”

Sven Mary, die de familie van het slachtoffer verdedigt, was niet bereikbaar voor een reactie. De demonstratie was uiteindelijk rond 6 uur ’s avonds helemaal afgelopen. De politie kon de familie overtuigen om enkel met Akrams naasten, onder begeleiding, af te zakken naar de Statiestraat, waar de feiten zich zondag afspeelden. Ver weg van het gewoel, voor de gevel van café Koetsier, zochten vrienden en familie daar troost bij elkaar.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234