Lynn Van Royen Beeld Geert Van de Velde
Lynn Van RoyenBeeld Geert Van de Velde

LuizenmoedersLynn Van Royen

‘Moeder zijn is geen wedstrijd, dus wat heeft het voor zin om elkaar als concurrenten te zien?’

‘De luizenmoeder’ op VTM illustreert voortreffelijk in welke mallemolen de moderne moeder zich staande moet houden. Ze hoort zich te engageren voor elke klasuitstap en voorleesmiddag, ze is kandidaat voor de ouderraad en holt van de ene baby-yogasessie naar het volgende verjaarpartijtje, terwijl ze haar Facebookpagina volstouwt met foto’s van haar kinderen met zelfgebreide mutsjes en glutenvrije muffins. Humo onderschepte zes ploeterende moeders voor een gesprek over de luizige kanten van hun bestaan. Komende week laten we er elke dag één aan het woord, met als eerste Lynn Van Royen.

Hanne Van Tendeloo en Tom Raes

Actrice Lynn Van Royen (30), in het echte leven moeder van Max (4) en Ruben (8), vertolkt nog altijd de titelrol in de reeks, maar is in het nieuwe seizoen behalve luizenmoeder ook klassenouder.

HUMO Is dat een taak die je ook op de school van je kinderen plichtsgetrouw vervult?

LYNN VAN ROYEN «Zelf ben ik net iets minder participerend, vrees ik. Maar ik heb dan ook geen vaste uren, zoals mijn personage Hannah. Ik sta wel geregeld aan de schoolpoort en dan gebeurt het dat iemand me aanspreekt over de serie. In ‘De luizenmoeder’ worden de ongemakkelijke oudermomenten uitvergroot, maar altijd met humor. En dat is goed: zo worden de euvels van het opvoeden benoemd en tegelijk ontmijnd.»

HUMO Er is geen gevoeliger onderwerp dan kinderen grootbrengen. Waarom hebben we daar zulke lange tenen voor?

VAN ROYEN «Het hangt ervan af hoe je zelf in het leven staat. Als je zelf niet snel oordeelt, zul je het niet als een veroordeling opvatten als een moeder het anders aanpakt dan jij. Maar als je je de hele tijd stoort aan hoe anderen hun kinderen opvoeden, dan ga je natuurlijk het minste wat iemand over jouw kinderen zegt, als kritiek opvatten. Uiteindelijk wil iedereen het zo goed mogelijk doen.»

null Beeld Geert Van de Velde
Beeld Geert Van de Velde

HUMO Deed je rol je nadenken over wat voor soort ouder jij bent?

VAN ROYEN «Dat heb ik altijd al gedaan, maar je moet het breder zien: je moet stilstaan bij wat voor méns je bent. Dat bepaalt het wereldbeeld dat je meegeeft aan je kinderen.»

HUMO In ‘De luizenmoeder’ wordt vaak de draak gestoken met de moedermaffia, het clubje moeders dat elkaar met zelfgebakken cupcakes en biologische groentepapjes de loef probeert af te steken. Heb jij ondervonden hoe hard moeders voor elkaar kunnen zijn?

VAN ROYEN «Ik heb veel vaker het tegendeel ondervonden: hoe moeders bijspringen als ze zien dat een andere het moeilijk heeft. Dat probeer ik ook uit te stralen: dat andere moeders het gewoon mogen zéggen als ze hulp nodig hebben. Moeder zijn is geen wedstrijd: er zal nooit iemand winnen, dus wat levert het op om elkaar als concurrenten te zien?»

Morgen: schrijfster, columniste en cartooniste Fleur van Groningen

‘De luizenmoeder’, VTM, woensdag 19 februari, 20.35

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234