null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Moeilijk gaat ook, dus hier geen egoïsme met de eindejaarsperiode.’ Lezers over de feestdagen

Lezersbrieven

‘Hoe meer mensen zich afzonderen, hoe sneller we van dat virus af zijn’

Wij zijn een gezin van vijf dat getroffen werd door corona, ondanks onze vele voorzorgen - drie gezinsleden zijn immers astmatisch. Acht weken na de besmetting hebben twee van ons nog steeds last van kortademigheid, hoesten, druk op de borstkas en een blijvende vermoeidheid. Op het moment zelf voelde het aan alsof de inspanningen van de voorbije zeven maanden vergeefse moeite waren geweest. Toch hebben we beslist om de teugels niet te vieren en ons aan alle maatregelen te houden. Moeilijk en lastig? Niet meer dan voor het gemiddelde Vlaamse gezin. Maar moeilijk gaat ook, dus hier geen egoïsme met de eindejaarsperiode. Deze pandemie gaat voorbij, en hoe meer mensen zich wel even afzonderen, hoe sneller we ervan af zijn.

Tom Helderweireldt, via mail.

‘Een moeilijke beslissing, maar we nemen geen risico’s’
Onze dochter woont in Zweden. Vóór de maatregelen voor de feestdagen genomen waren, hebben we samen met pijn in het hart al de beslissing genomen dat ze dit jaar niet op vakantie komt in december. Moeilijk,maar we willen geen risico’s nemen. Er komt één iemand met Kerstmis en oudjaar naar hier. Zelfs al mochten er meer mensen komen, we zouden dat sowieso niet gedaan hebben! Het virus gaat niet met vakantie, hè. Maar dat willen de mensen gewoon niet inzien. Triest.
Brigitte Maes, Maasmechelen.

‘Onze ziekenhuizen kunnen een derde golf niet aan’
Wij volgen de regels en houden overdag, in de tuin, twee kleine aparte samenkomsten. De ene keer met de dochter en kroost en de andere keer met de zoon en kroost. Onze ziekenhuizen kunnen een derde golf niet verwerken!
Rita Dierckx, Zoersel.

‘Mijn man is nu belangrijker dan covid’
Wij vieren kerstavond met onze twee kinderen en hun partner en een alleenstaande tante. We weten dat het niet mag, maar mijn man heeft een ongeneeslijke hersenaandoening, corticobasale degeneratie. Omdat we niet weten wat de toekomst biedt, nemen we ieder moment om veilig samen te zijn mee. We leven van dag tot dag en genieten van ieder moment dat we met ons groepje kunnen samen zijn. Dus ja, voor ons is mijn man nu belangrijker dan covid.
R.B., Lochristi.

‘Het algemeen belang moet nu primeren’
Wij zullen ons wél aan de regels houden en een creatieve oplossing zoeken om deze kerst met onze ouders te vieren. Omdat algemeen belang nu meer dan ooit zou moeten primeren op eigenbelang.
An, Kortrijk.

‘Niet volgens de regels, wel volgens de geest’
Ik, mijn man en mijn tienerzoon zullen samen met mijn zus, haar man en tienerdochter bij onze 85-jarige moeder Kerstmis vieren. We verlengen de grote eettafel met een grote tuintafel zodat de drie bubbels zeker op 1,5 m afstand van elkaar zitten, met het raam open, maar wel binnen... Wanneer we rechtstaan, zullen we een mondmasker opzetten. Niet volgens de regels dus, maar wel rekening houdend met de geest ervan.
Annick V., Houthalen.

‘Als risicopatiënt heb ik geen keus’
Wij zullen kerst vieren met ons tweeën en niemand erbij . Als risicopatiënt heb ik geen keus. Hopelijk houdt iedereen zich aan de regels, anders komen we hier nooit uit.
Fam. De Laet, Hoogstraten.

‘Uiteraard is het minder fijn dan andere jaren, maar denk eens aan die volle ziekenhuizen’

Wij zijn van plan om Kerstmis met het gezin te vieren. De gezinnen van onze broers en ouders, met wie we normaal vieren, zullen we tijdens het aperitief online zien. We hebben een ‘praatpot’ met vragen om over te babbelen en misschien vinden we nog een toffe onlinequiz. Uiteraard is dat minder fijn dan andere jaren, maar dan denk ik een halve seconde aan die volle ziekenhuizen en al die zorgmedewerkers op het randje van een burn-out. Willen we dat echt nog eens? En vooral, willen we hen dat echt nog een keer aandoen? Ik vind dat onmenselijk en brutaal. We weten ondertussen dat het virus zich verspreidt in kleine kring en in niet-verluchte ruimtes, zoals de woonkamer en de keuken. Dan weet je toch wat je te doen staat?

Annelies V., Gent.

‘Waarom zouden wij de regels volgen als niemand anders dat doet?’

We vieren kerst elk jaar met twaalf man, maar dit jaar zullen we het met ons tweetjes moeten doen. Veel vrienden en familie spreken wel af met andere koppels. Het geeft ons een dubbel gevoel: waarom zouden wij de regels eigenlijk volgen als niemand anders het doet? We zien het nog gebeuren dat we als enigen thuis zullen zitten. Daarom twijfelen we om toch iets te doen.

Jens, Gent.

‘Vier kerst in een schaduwtent met inpakfolie’

Een creatieve oplossing voor deze kerst: wij hebben onze schaduwtent met zwarte inpakfolie ingepakt. Die houdt de koude wind tegen, en het is best gezellig om veilig buiten te kunnen vieren. Een rol kost in de papierwarenwinkel 18 euro.

Koen, Hasselt.

‘Iedereen nodigt zijn kinderen uit en wie weet waar die gezeten hebben?’

Ik ben vrijgezellin en ik heb ik vier uitnodigingen gekregen van m’n vrienden om kerstavond bij hen te komen doorbrengen. Ik heb ze vriendelijk gezegd dat ik thuis zal blijven. Iedereen heeft zijn kinderen uitgenodigd en wie weet waar die gezeten hebben? Sommigen gaan naar de universiteit, anderen werken in de retailsector, enzovoort. Hier zijn veel besmettingen en ik wil het er niet op wagen. Liever gezond dan dood, denk ik maar.

Vera Neirynck, Kamloops, British Columbia (Canada)

‘Het enige wat mensen lijkt te interesseren, is of ze betrapt kunnen worden’

Als politieman krijg ik bijna dagelijks telefoon van kennissen die mij vragen of ze betrapt kunnen worden op inbreuken tegen de coronamaatregelen. Hallucinant, toch? Het enige wat voor hen belangrijk is, is of ze beboet kunnen worden. Tijdens de eerste lockdown was de vraag bij uitstek: kan de politie traceren dat ik mijn kinderen laat opvangen door de grootouders? Nu is de hamvraag: hoe kan ik kerst en oudjaar met zoveel mogelijk mensen tegelijk doorbrengen zonder dat ik beboet word? Kan de politie mijn huis binnenvallen?

Wel, ik heb altijd dezelfde reactie klaar: stel dat je morgen een experiment met gifgas van plan bent, zal het dan ook je enige bekommernis zijn of je ervoor gestraft kan worden of niet? Onafhankelijk van het menselijke leed dat je ermee veroorzaakt? Een rauwe vergelijking, ik weet het, maar het hakt er steeds in.

Lieve mensen, laten we ons nu toch eens kalm houden tijdens de feestdagen, dan kunnen we over een aantal maanden misschien dat eerste optredentje in tijden meepikken, naar een bijeenkomst gaan of weer onbezorgd iets gaan eten en drinken. Behalve politieman ben ik ook rockgitarist en schrijver, en ik hoop vurig om vlug opnieuw op het podium te mogen staan en eindelijk die eerste boekvoorstelling te kunnen geven. Niemand zit te wachten op een derde lockdown.

S.R., via mail.

‘Ik ken niemand die met Kerstmis de regels zal volgen’

Ik ken niemand die Kerstmis zal doorbrengen met de huisgenoten en één extern contact zoals voorgeschreven is. Wij zullen vieren met vijf personen: wijzelf, onze twee niet meer thuis wonende vrijgezelle volwassen kinderen, die niet bij de deur wonen en dus blijven logeren, en onze hoogbejaarde, nog steeds in haar eigen huis wonende (schoon)moeder. Wij zullen voor onze kinderen wel een covid-sneltest kopen, zodat ze zich vóór het kerstfeest kunnen testen. Ik ken zelfs een bejaard echtpaar dat van plan is om een hele nacht in de vrieskou buiten in de tuin te vertoeven, om toch maar met twee van de drie zonen en hun kleinkinderen samen kerstavond te kunnen vieren.

Marleen W., Schilde.

‘We kunnen echt geen derde golf aan’

Wij vieren Kerstmis volgens de regels in onze gezinsbubbel, dus ik, mijn man en onze thuiswonende zoon, uitgebreid met onze dochter. We doen dat uit plichtsbesef, ook omdat wij beiden en onze dochter in de zorg werken We kunnen echt geen derde golf aan.

Annelie Pollefliet, via mail.

Hoe gaat u de feestdagen vieren? Laat het ons weten via openvenster@humo.be of via het formulier hieronder:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234