null Beeld

Moeten we de Chinezen vrezen? 'Goedkope spullen gratis aan huis, wie kan daar tegenop?'

Wordt onze economie bedreigd door China? Documentairemaker Roland Duong denkt in ‘Shoppen volgens China’ van wel. Chinese internetmastodonten als Alibaba en Tencent gaan keihard de concurrentie aan met Amazon, Bol.com en andere westerse webshops.

Frederick Vandromme

HUMO De documentaire geeft de indruk dat onze internetwinkels geen kans meer maken. En de detailhandel lijkt al helemaal ten dode opgeschreven. Kopen we binnenkort allemaal Chinees?

Roland Duong «In Nederland zit Blokker nu zwaar in de problemen door Action, de allergoedkoopste retailer. Ik denk dat we nog gaan meemaken dat Action in de problemen komt door pakweg Alibaba. Al die goedkope Chinese spullen gratis aan huis geleverd krijgen: wie kan daarmee concurreren?»

HUMO Na de recentste ontslagronde bij Carrefour werd gezegd dat het Belgische personeel te weinig flexibel is om de concurrentie aan te gaan met het internet, en dat die flexibiliteit er in Nederland wél is. Blijkbaar maakt dat weinig verschil wanneer de Chinezen komen.

Duong «De Nederlandse arbeidsmarkt is inderdaad heel flexibel. Dat heeft voordelen, maar tegelijk begint de stress die erbij komt kijken – veel mensen weten niet of ze de volgende maand nog een baantje zullen hebben – zijn tol te eisen. Er zijn nu ineens heel veel burnouts bij twintigers en dertigers.»

HUMO Volgens jou gaat het de Chinezen vooral om de data, de informatie die ze tijdens het online shoppen over ons verzamelen.

Duong «Ja, daar zijn ze in China tuk op. Data zijn de olie van de 21ste eeuw en wij schenken ze zomaar weg. In het Westen zijn wij eigenlijk nog echte internetkleuters. De Chinezen hadden de mogelijkheden van het internet tien jaar geleden al beter ingeschat dan wij nu. En van onze onwetendheid profiteren ze door zoveel mogelijk van onze data China binnen te trekken.»

HUMO Wat zijn de gevolgen?

Duong «Eerst en vooral gaat het om schendingen van de privacy. Ik vind het niet prettig dat de Chinese overheid, die nauwe banden onderhoudt met die bedrijven, op de hoogte is van mijn politieke en seksuele voorkeuren. Misschien categoriseren ze mij op basis daarvan als vriend of vijand. Dan zou ik weleens problemen kunnen krijgen om naar China te reizen.

»Nog belangrijker: informatie over de westerse burgers kunnen zij economisch enorm goed uitbuiten, en dan zijn ze nauwelijks nog bij te benen.»

HUMO Wat valt daartegen te doen?

Duong «We moeten ons in de handelsovereenkomsten harder opstellen. Tariefmuren optrekken voor de import vanuit China. En dat kan alleen als we Brussel – nu niet populair bij de Europeanen – nog veel meer het mandaat geven om ons te beschermen.»

HUMO In ‘Shoppen volgens China’ pleit China-specialist Rogier Creemers bijna om een voorbeeld te nemen aan het autoritaire regime in Peking.

Duong (lacht) «Ja, dat is een eyeopener, hè? Volledige censuur, zoals in China, gaat voor ons natuurlijk veel te ver. Maar dat het stilaan tijd wordt om het debat over vrijheid en anonimiteit op het internet stevig aan te zwengelen, is wel duidelijk. Wat Rogier Creemers zegt, dat onze fetisj voor de open maatschappij ons schade berokkent, daar zit volgens mij veel waarheid in.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234