null Beeld

'Molenbeek' op Eén

'Vuil. Niet proper. Smerig.' Irène, één van de vele getuigen in 'Molenbeek', was niet mals voor haar thuishaven. Ook voor Eric Goens, de man achter 'Molenbeek', moet de overstap van zijn veilige, luxueuze 'Huis' naar de Brusselse gemeente even wennen zijn geweest. Sinds 13 november draagt Sint-Jan-Molensbeek niet alleen de dubieuze titel van 'Eén van de armste gemeenten van België', maar ook die van 'Hoofdstad van het terrorisme'.

mke

Kort na de gruwelijke gebeurtenissen in Parijs trok Eric Goens al naar Molenbeek, zodat de buurt geen tijd zou krijgen om af te koelen. Hij wou er met eigen ogen zien of Molenbeek inderdaad een broeihaard voor moslimradicalisering was geworden. De openingsbeelden van 'Molenbeek' waren er meteen boenk op: op zwart-witbeelden van een inbraak in Molenbeek kwam het gezicht van Brahim Abdeslam, broer van, duidelijk in beeld. Brahim zelf zou zich zes maanden na die inbraak opblazen op een terras van een Parijs café. De rest werd - helaas - wereldnieuws.

Omdat radicalisering een kind van vele moeders is, besloot Goens zijn vizier deze eerste aflevering breed te houden. Hij was er duidelijk niet op uit om één schuldige aan te wijzen, maar wilde eerder het veelkoppige monster van het onbegrijpelijke kwaad in beeld krijgen. Die aanpak was lovenswaardig en vloog slechts een enkele keer uit de bocht. Toen hij met slager Mohamed in discussie ging over hun aversie voor varkensvlees, dwaalde 'Molenbeek' even af van het pad dat het voor zichzelf had uitgestippeld.


Lees ook: De moeders van Molenbeek: 'Ik zou willen dat men hier de avondklok instelt'

Om de temperatuur in Molenbeek te meten, ging Goens verhaal halen bij een waaier aan inwoners. De meesten woonden al geruime tijd in Molenbeek, lang genoeg om hun wortels er in de woelige grond te laten verankeren. De hoofdtoon bij al die getuigen - autochtoon én allochtoon - was er vlak na de aanslagen één van verslagenheid en ontreddering. Het conciërgekoppel Jean en Irène voelde zich er al lang niet meer thuis. Slagerszoon Mohamed keek op straat niemand meer in de ogen, bang voor de afwijzende blikken. Dat anderen zijn geliefde godsdienst gebruikten als uitvlucht om het op een moorden te zetten, deed hem veel pijn. Dennis Sutherland, een flik met een naam die niet zou misstaan in een flitsende Amerikaanse politieserie, hield koppig vol dat zijn korps de Molenbeekse straten wél onder controle had. Om enkele minuten later opgeroepen te worden bij een juweliersinbraak - de zoveelste, volgens de uitbater - waarbij de daders zonder veel moeite konden ontsnappen.

Het schijnbare gemak waarmee Eric Goens in al die lagen van Molenbeek doordrong, dwong respect af. Het gesprek met imam Cheikh Tojgani, hoofd van de Molenbeekse moskee, was daarbij een voorlopig hoogtepunt. De jongste generatie moslims - die van Abdeslam en soortgenoten - kende hij niet persoonlijk. Moeilijk ook als je niet dezelfde taal spreekt: Tojgani kan enkel Arabisch, terwijl de jongste generatie allochtonen in Molenbeek voornamelijk Frans spreekt.

Of we na 'Molenbeek' precies zullen kunnen verklaren waarom een groep jongemannen drie maanden geleden van daaruit terreur zaaide in Parijs, betwijfelen we. Toch was deze genuanceerde inkijk in één van de actueelste brandhaarden ter wereld - die zich overigens pal onder onze neus bevindt - broodnodig. Sint-Jans-Molenbeek was vast al lang vóór 13 november gedroomd documentairemateriaal. Bijzonder jammer dat er een slachtpartij in Parijs moest plaatsvinden, voor die er effectief kwam.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234