SOS SportzomerMaarten Van Gramberen en Karl Vannieuwkerke
‘Momenteel zou ik zelfs commentaar bij een glas water willen geven’
Wat zich had aangekondigd als een razend drukke sportzomer - met eerst het EK voetbal, daarna de Tour en tot slot de Olympische Spelen - is uitgedraaid op een sof. Geen bal die zal rollen, geen renner die zal demarreren, geen recordtijd die zal worden afgeklokt. Corona is erin geslaagd te doen wat niemand ooit eerder was gelukt: VRT-sportjournalisten Karl Vannieuwkerke (49) en Maarten Vangramberen (41) het zwijgen opleggen. 'Momenteel zou ik zelfs een glas water willen becommentariëren!'
'Groeten vanuit het veld, voor de dagelijkse wandeling met mijn kroost,' stuurt Vangramberen wanneer we de afspraak voor dit interview maken. 'We hebben al een kiekendief en een veldleeuwerik gespot. Ook plezant.' Ook Vannieuwkerke zit niet in zijn kot: hij tuft vrolijk op de tractor over zijn weiland.
KARL VANNIEUWKERKE «Ik ga niet in een hoekje zitten huilen omdat er geen Ronde van Vlaanderen is. Alles went. Als ik iets heb geleerd de voorbije weken, dan wel dat ik kan leven zonder voetbal en koers.»
MAARTEN VANGRAMBEREN «Ik had ontzettend hard uitgekeken naar die drukke sportzomer. Twee maanden alléén maar werken vergt een enorme focus, dus ik was er in mijn hoofd al heel lang mee bezig. Toen ik hoorde dat de Spelen niet doorgingen, raakte dat me harder dan verwacht: 'Fuck!' Anderhalve week lang heeft het me geen kloten meer kunnen schelen. Normaal lees ik veel en luister ik naar podcasts over sport tijdens het lopen, maar toen kon het me allemaal even gestolen worden.»
VANNIEUWKERKE «We zijn allebei maniakaal met sport bezig, op het dwangmatige af. Dat is nu allemaal weggevallen. Maar gek genoeg doet mij dat ongelooflijk deugd. Er is een mentale rust over mij neergedaald, waarvan ik niet wist dat die bestond. De coronacrisis is een verplichte oefening in ontsnappen uit de ratrace. Ik heb het als een verlossing ervaren.»
VANGRAMBEREN «Ik voel ook wel dat de band met mijn kinderen veel sterker geworden is nu ik meer thuis ben. Maar te veel rust is niet goed voor mij. Na twee weken vakantie wil ik opnieuw in actie kunnen schieten. Een drukke agenda maakt mij net rústig. Dit wordt dus een lange zit voor mij.»
HUMO Hoe hoop je de sportloze zomer te overbruggen?
VANGRAMBEREN «Er is nog 'Sportweekend' en het sportblok in 'Het journaal' dat gevuld moet worden. Ik werk ook aan een derde reeks van 'Wereldrecords' en doceer sportjournalistiek aan de KU Leuven - ik geef nu online les. En ik heb enkele programmavoorstellen ingediend bij mijn bazen. Het zou me sterk verbazen mocht Karl dat niet hebben gedaan.»
VANNIEUWKERKE «Ik hoef geen voorstellen in te dienen: mij hebben ze gevráágd om iets te maken, Maarten (lacht). Grapje! Veel zal afhangen van de Tour. Als die later op het jaar wordt gereden, schuiven we mee op met 'Vive le vélo'. Maar voor het geval er geen Tour komt, is me gevraagd na te denken over een vervangprogramma. Meer kan ik daar voorlopig niet over kwijt.»
HUMO Hoe had jullie zomer eruitgezien zonder corona?
VANNIEUWKERKE «We waren voorbereid op één van de drukste sportzomers ooit: vijf dagen na de Tour begonnen de Olympische Spelen in Tokio al. Het zou van 12 juni - de start van het Europees kampioenschap voetbal - tot midden augustus volle bak geweest zijn.»
VANGRAMBEREN «Ik zou vanonder de VRT-toren de omkadering van Euro 2020 verzorgd hebben, tot de start van de Tour. In de Tour zou ik 's morgens een filmpje opnemen voor de website, voor duiding zorgen in 'Het journaal' van 19 uur, en 's avonds laat renners interviewen aan 'De tafel' in de talkshow van Karl. Twee dagen na de Tour zou ik naar Japan vliegen en op 12 augustus zou ik terug in België geland zijn. Na precies twee maanden aan een stuk elke dag op antenne geweest te zijn.»
VANNIEUWKERKE «Ik ging het EK vanuit Brussel verslaan, met daarbovenop ook nog een wielertalkshow later op de avond. Na het EK zou ik naar Frankrijk vertrekken om er tijdens de derde tourweek 'Vive le vélo' in de bekende formule ter plekke te maken. Vervolgens zou ik op dezelfde vlucht als Maarten naar Tokio gezeten hebben en er zeventien dagen lang een talkshow gemaakt hebben op het fantastische dakterras van een sushirestaurant met zicht op het Olympische dorp.»
VANGRAMBEREN «Ik zou me in Tokio onder meer op de atletiek toeleggen. Ik was erbij in Rio toen Nafi Thiam uit het niets haar gouden medaille behaalde en Wayde van Niekerk zijn fenomenale 43.03 liep op de 400 meter. Die momenten vergeet ik nooit.»
HUMO Waar keken jullie het hardst naar uit?
VANGRAMBEREN «De Olympische Spelen. Niets is groter dan dat, als kind vond ik ze al magisch. Boven mijn bureau hangt de ingekaderde poster van de Spelen van 1964, toevallig ook in Tokio. Gaston Roelants, een dorpsgenoot van mij, won er een gouden medaille op de 3.000 meter steeple.»
VANNIEUWKERKE «De Spelen zijn het allergrootste, maar het Europees kampioenschap voetbal had ik ook absoluut niet willen missen. Dit was hét moment voor de Rode Duivels om te oogsten. Volgend jaar dan maar, zeker? De enkel van Hazard zal dan in ieder geval beter hersteld zijn.»
VANGRAMBEREN «Hij is anders nooit geblesseerd, maar sukkelde dit seizoen van de ene blessure in de andere. Dat had te maken met het overgewicht waarmee hij bij Real Madrid is aangekomen. Ik weet dus niet of een Hazard in quarantaine zo'n goede zaak is.
»Volgens mij zou het uitstel weleens op een gigantisch nadeel voor de Rode Duivels kunnen uitdraaien. De verdediging was nu al de zwakke plek. En die wordt er ook niet jonger op.»
VANNIEUWKERKE «Voor Remco Evenepoel is het uitstel van de Spelen wel een cadeau. Volgend jaar is hij onklopbaar in de tijdrit. Wellicht zou wereldkampioen Rohan Dennis nu nog Olympisch kampioen geworden zijn, maar in 2021 rijdt Evenepoel de boel aan flarden.»
HUMO Voor sommige atleten betekent uitstel van de Spelen ook afstel. Zwemmer Pieter Timmers zien we wellicht niet meer terug.
VANNIEUWKERKE «Timmers was al geen medaillekandidaat meer.»
VANGRAMBEREN «Maar hij wilde wel waardig afscheid nemen. In zo'n zware discipline als zwemmen nóg een jaar erbij doen en keihard blijven trainen? Dat wordt moeilijk. Zelfde verhaal voor Ann Wauters: met haken en ogen hangt ze nog aan elkaar - en dat zeg ik met het allergrootste respect - maar ze was zo blij als een kind dat ze eindelijk naar de Spelen mocht.»
VANNIEUWKERKE «Voor Timmers en Wauters zijn dat menselijke drama's. Maar zij behoorden niet tot de medaillekandidaten. Nina Derwael zit er een beetje tussenin.»
VANGRAMBEREN «Derwael krijgt een extra jaar om te oefenen op haar moeilijke oefening aan de brug. Maar haar concurrentes zitten niet stil en er zullen nieuwe meisjes opstaan. Goud halen wordt een pak moeilijker.
»Wees maar zeker dat álle Olympische atleten een tik van de hamer hebben gekregen. Er zijn veel tranen gevloeid. Ik heb atleten gesproken die nu plots twee seconden trager lopen op training. Omdat ze mentaal nog niet hersteld zijn van de mokerslag.»
HUMO Wie worden de grote slachtoffers van deze sportieve malaise?
VANNIEUWKERKE «De wielrenners die einde contract zijn.»
VANGRAMBEREN «Enkele dagen geleden kwam Dylan Teuns voorbij mijn huis gefietst. 'Godverdomme,' zei hij, 'ik was juist zo goed bezig. Eén grote koers winnen en ik heb een geweldig contract volgend jaar.' Wat gaan renners als Iljo Keisse en Maarten Wynants - allebei 37 en einde contract - volgend jaar doen?
»De voetballers in de provinciale reeksen die hun woonlening afbetalen met het zwart geld dat ze in het voetbal binnenrijven, zullen ook eens serieus vloeken.»
HUMO Zijn we iets kwijt waar we níét rouwig om moeten zijn?
VANNIEUWKERKE «De playoffs in het voetbal. Het zijn tien Telenet-opdrachten die wegvallen voor mij - een streep door mijn rekening, letterlijk - maar ik ga de formule niet missen. Die halvering van de punten bleef wringen. Misschien moeten ze alles maar eens herbekijken.»
VANGRAMBEREN «Sportief was het de enige juiste beslissing. Iedereen kan zich erin vinden dat Club Brugge kampioen is. Wat de Europese plaatsen betreft, moeten clubs elkaar desnoods maar financieel compenseren, zoals in Duitsland. Alleen, wat ga je doen met dalers en stijgers?»
SHOTJE WODKA
HUMO Past in deze crisis enige zelfrelativering: het is máár sport?
VANGRAMBEREN «De avond dat de Nationale Veiligheidsraad voor het eerst samenkwam, moest ik de Europa League presenteren. Je voelde dat er iets in de lucht hing. Ik heb me tijdens die uitzending van de eerste tot de laatste minuut afgevraagd: wat zitten wij hier in godsnaam te doen? Moeten wij dit echt nog uitzenden? Maar goed, een samenleving zonder sport zou een triestige samenleving zijn. Mensen hebben nood aan escapisme, even de problemen vergeten.»
VANNIEUWKERKE «Wat ik vooral mis, is op zondagmiddag naar een voetbalmatchke in provinciale gaan en in de kantine een koffietje drinken. Maar, first things first: iedereen moet zijn plaats in de samenleving nu even kennen. Voor sportjournalisten is dat: in hun kot. Mijn hoofd staat er nu ook niet naar om een koers te verslaan.»
HUMO Michel Wuyts en José De Cauwer kunnen zich anders wel opladen voor een koers met dertien renners op rollen.
VANNIEUWKERKE «Het was een leuke spielerei. Michel en José deden het ook uitstekend, maar ik kan me niet voorstellen dat zij staan te springen om dat elk weekend te doen. En laat ons eerlijk blijven: er gaat niks boven the real thing.»
VANGRAMBEREN «Vraag mij op dit ogenblik om commentaar te geven bij een glas water en ik doe het! (lacht) Eerlijk, ik vond het een geweldige innovatie. Er zit zeker muziek in het experiment - alles wat kinderen naar de koers doet kijken, juich ik toe. Het enige probleem is voor mij dat al die rollen nooit perfect geijkt zijn, waardoor het uiteindelijk appelen met peren vergelijken is, hoe fenomenaal de wattages ook waren die Van Avermaet trapte.»
HUMO Zijn herhalingen van wieler- en voetbalwedstrijden uit vervlogen tijden aan jullie besteed?
VANGRAMBEREN «Ik heb ooit één boek twee keer gelezen: 'L'étranger' van Albert Camus. De eerste keer omdat het moest op school: veel heb ik er toen niet van begrepen. En een paar jaar geleden, in het Nederlands weliswaar, omdat ik een hevige fan ben van The Cure en hun nummer 'Killing an Arab' op dat boek gebaseerd is. Dat was de enige keer. Mensen die boeken herlezen of films voor de zoveelste keer herbekijken: ik begrijp dat niet. Er is zoveel nieuws om te bekijken, te beluisteren of te lezen. Dus naar een oude Gent-Wevelgem kijken: ik heb daar de grootste moeite mee.
»Naar de herhaling van de finale van het WK 1986, tussen West-Duitsland en Argentinië, ben ik wél blijven kijken. Ik was 7 jaar toen, te jong om het bewust te hebben beleefd. Het verbaasde me hoe lelijk de kapsels in die tijd waren (lacht).»
HUMO De Nederlandse columnist Bert Wagendorp noemt herhalingen 'alleen voor de ongeneeslijke sportjunk een alternatief.'
VANNIEUWKERKE «Dan zijn er veel van die ongeneeslijke gevallen: er hebben 400.000 sportjunks naar de herhaling van Gent-Wevelgem 2015 gekeken. Het dubbele van de 200.000 die op maandagavond afstemmen op een gloednieuwe aflevering van 'De kleedkamer'. Heel merkwaardig.
»Ik ben eerder toevallig naar de herhaling van Milaan-Sanremo 2011 beginnen te kijken. Ik had er destijds zelf commentaar bij gegeven, maar ik bleek er níks meer van te weten! Dus heb ik ook maar naar Gent-Wevelgem gekeken. Maar na 10 minuten lag ik al in slaap: ik ben pas wakker geworden toen het al gedaan was (lacht).»
HUMO Voetbal in lege stadions of een Tour zonder volk langs de weg: kijken jullie?
VANNIEUWKERKE «We kijken toch ook naar Parijs-Nice? Daar staat ook geen volk langs de weg. De spanningsboog zit in de koers zelf.»
VANGRAMBEREN «Op het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar stonden drie kamelen, twee Arabieren en één expat langs de kant. Dat was alles. Maar wat een fantastisch spektakel om naar te kijken!»
VANNIEUWKERKE «In het voetbal is dat anders. Een match waar niet geroepen wordt bij een doelpunt en geen protest opstijgt als de ref iets fouts doet, is geen match.»
HUMO Het voetbal houdt nog steeds vol dat alle competities op de één of andere manier zonder toeschouwers afgewerkt kunnen worden. Uit economisch opportunisme, lijkt het wel: zolang het maar wordt uitgezonden op tv en mensen ervoor willen betalen, is het goed.
VANGRAMBEREN «Het is een begrijpelijke reflex: was ik organisator, ik zou er ook alles aan doen om mijn wedstrijd te laten doorgaan. De Grote Prijs Monseré is nog gereden en Juventus heeft nog tegen Inter Milaan gespeeld, voor lege tribunes. Maar met topsport heeft dat niets te maken.»
VANNIEUWKERKE «Als wij een jaar aan iets werken en het wordt niet uitgezonden, zijn wij daar ook kapot van.
»Nu, alles verbleekt bij een president zoals die van Wit-Rusland, die wedstrijden met publiek laat doorgaan en zijn bevolking wijsmaakt dat ze het virus kunnen bestrijden door wodka te drinken. Dát is pas crazy.»
FRANSE ARROGANTIE
HUMO Is Tour-organisator Christian Prudhomme arrogant wanneer hij zegt: 'Geldschieters kunnen niet zonder de Tour. Zonder Tour stuikt de wielersport in elkaar'?
VANGRAMBEREN «Dat vind ik best nog meevallen. Uiteindelijk is het ene na het andere sportevenement toch gesneuveld? Nu, wat Prudhomme zegt, klopt helaas wel. Voor veel wielerploegen betekent de Tour 70 of 80 procent van hun return. Het businessmodel van de koers klopt gewoon niet.»
VANNIEUWKERKE «De ASO (organisator van de Tour, red.) is enorm arrogant. Ze claimen zowat het hele wielrennen - ze bezitten ook de Vuelta, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik - en liggen aanhoudend onder vuur omdat ze geen hervormingen toelaten en elk debat beslechten met een over-mijn-lijk-mentaliteit. Terwijl het ene na het andere sportevent omvalt, wil Prudhomme bewijzen: 'Kijk eens hoe straf wij zijn!'»
HUMO Diezelfde hoogmoed zagen we bij IOC-voorzitter Thomas Bach: 'De Olympische Spelen moeten het koste wat het kost doorgaan.'
VANGRAMBEREN «De perceptie in Japan is lang anders geweest dan in de rest van de wereld. Het coronavirus leek er onder controle, al blijkt nu dat er gesjoemeld is met de cijfers. Maar uiteindelijk is het IOC nog vrij snel overstag gegaan. Vergeet ook niet dat het pas de vierde keer is dat de Spelen niet doorgaan. De vorige keren gebeurde dat tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.»
HUMO In de Formule 1 speelde Red Bull met de gedachte om zijn coureurs, onder wie Max Verstappen, gecontroleerd bloot te stellen aan het virus. Het plan was om hen zo immuniteit te laten opbouwen, waarna ze weer gewoon in hun wagen hadden kunnen kruipen.
VANGRAMBEREN «Nederland en Engeland waren toen nog van plan om groepsimmuniteit op te bouwen. In het licht daarvan was het niet eens zo'n vreemde beslissing van Red Bull.»
VANNIEUWKERKE «Zouden ze het ook écht gedaan hebben? Ondertussen is groepsimmuniteit net geen synoniem geworden van volkerenmoord, maar op dat ogenblik bestond er ook onder virologen nog geen eensgezindheid over. Noem het maar voortschrijdend inzicht.»
HUMO Noopt deze crisis de sport ertoe om in de spiegel te kijken? Critici vinden dat er te veel sport is en dat het allemaal te groot is geworden.
VANNIEUWKERKE «Het is een utopie te denken dat je die evolutie nog kunt terugdraaien. De transferbedragen in het voetbal zullen misschien even zakken, maar fundamenteel zal er niets veranderen.»
VANGRAMBEREN «Het is simpele economische logica. Misschien gaat er te veel geld om in de sport, maar sporters kunnen nu eenmaal iets unieks en worden daarvoor betaald.
»Ik verwacht wel dat veel kleine voetbalclubs zullen verdwijnen. Zelfs in 1A zijn er die met moeite break-even draaien en je wilt niet weten wat er in de lagere reeksen betaald wordt voor een spits van twee dorpen verder - dat weet Karl als ondervoorzitter van KSV Diksmuide vast beter dan wij. Misschien zullen spelers in de lagere reeksen maar eens voor hun plezier moeten gaan voetballen in plaats van voor de ploeg waar ze het meeste geld toegestoken krijgen.»
VANNIEUWKERKE «Weet je wat mij opviel? Dat het Anderlecht 3 miljoen euro oplevert als de spelers één maand salaris inleveren. 3 miljoen! Voor een ploeg die niet eens play-off 1 haalt. Dat is van God los. Maar zet dat naast de bedragen in La Liga of de Premier League en het is peanuts.
»De wereld is nu eenmaal niet eerlijk: Maarten is de grootverdiener van de sportredactie, maar in Nederland zou hij vijf keer zoveel verdienen (lacht). En Matthijs van Nieuwkerk wil zelfs niet meer werken voor het dubbele van wat wij verdienen.»
HUMO 'Dit virus gaat veel grote bedrijven en organisaties een halt toeroepen,' voorspelt econoom Geert Noels. 'Voor de sport is dat misschien wel positief. Sommige toernooien worden er gewoon uitgebonjourd. Ik mis de competities waar de sport dichter bij de mens staat.'
VANGRAMBEREN «Het wielrennen staat nog altijd waanzinnig dicht bij de mensen: je kunt er het zweet van de coureurs ruiken.
»Nu, dat de Spelen te groot zijn geworden, daar ben ik het mee eens. Elke vier jaar is er weer een stad waarin miljarden geïnvesteerd worden voor iets wat achteraf altijd op een economisch drama uitdraait. Alleen de Spelen van Montréal in 1976 hebben break-even gedraaid. Je wilt niet weten hoe verwaarloosd de Olympische sites in Rio er nu, amper vier jaar later, bij liggen.»
HUMO Het is geen geheim: de Spelen laten een spoor van vernieling achter.
VANGRAMBEREN «Afschuwelijk - een beter woord heb ik er niet voor. Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen, heeft ooit gezegd: bouw in Griekenland infrastructuur waar je om de vier jaar de Spelen kunt organiseren. Dan is het gedaan met al die megalomane projecten.»
VANNIEUWKERKE «Het IOC en de sponsors zullen dat nooit toelaten. Voor de pure sportliefhebber zouden de Spelen hun aantrekkingskracht blijven behouden, maar het grote publiek zal afhaken. Mensen willen bombastische openingsceremonies zien - James Bond die met een helikopter landt in Londen! En steden blijven in de rij staan om de Spelen te mogen organiseren.»
HUMO Wordt het, zodra het coronavirus onder controle is, weer business as usual?
VANNIEUWKERKE «Als er iets verandert, zal het op een lager niveau zijn. Zoals in de bedrijfswereld de multinationals er ook niet zullen uitgaan, maar wel de start-ups en kleine zelfstandigen. Barcelona en Real Madrid overleven op schulden: dat gaat niet veranderen.»
VANGRAMBEREN «De sportwereld zal niet op zijn kop gezet worden. Ik verwacht alleen dat we in het wielrennen naar een deftig businessmodel zullen gaan.»
WITTE WOEDE
HUMO De tennis- en voetbalkalenders zitten propvol, sporters raken overbelast en geblesseerd. Misschien kan het geen kwaad dat daar wat in wordt gewied?
VANNIEUWKERKE «Als er evenementen tussenuit vallen, is dit misschien een kans om ze niet meer te vervangen op de kalender.»
VANGRAMBEREN «Wat is te veel? Een tennisser die vermoeid is, moet maar minder toernooien spelen. Wees kieskeurig en ga voor de allergrootste events. Mij interesseren ook alleen maar de grand slams op iemands palmares.»
HUMO Atletenmanager en toernooimakelaar Jos Hermens noemt het IOC 'een middeleeuws instituut' en de Spelen 'een achterhaald ideaal'. Hij pleit voor een jaarlijks wereldkampioenschap in elke sport.
VANGRAMBEREN «Het IOC is een mastodont - natúúrlijk mag er eens stevig met de bezem door worden gegaan - maar de Spelen afschaffen? Ik zou niet weten waarom. Twee weken lang breng je de wereld samen en creëer je een ongelooflijke smeltkroes van culturen. Kleinere sporten krijgen alleen maar die ene keer om de vier jaar de aandacht die ze verdienen. Denk je dat er ooit een schermer op tv zou komen zonder Olympische Spelen? Ze mogen misschien wat goedkoper, maar ik ben absoluut pro.»
HUMO Komt het nog goed met het sportjaar 2020?
VANGRAMBEREN «De renners die ik sprak, denken dat ze in juni weer zullen koersen. Ik betwijfel het. Mocht het Europees kampioenschap atletiek eind augustus kunnen plaatsvinden, zou ik dat al heel straf vinden. Misschien dat we dan stilletjes weer vertrokken zijn.
»Maar goed, wie zijn wij om hier iets zinnigs over te vertellen? Zelfs de virologen weten het niet.»
VANNIEUWKERKE «In mijn ideale scenario komt alles pas in september of oktober weer op gang. Eerder gaat het nieuwe voetbalseizoen volgens mij niet van start. Twintigduizend mensen schouder aan schouder in een stadion? Da's het laatste wat ze opnieuw gaan toelaten. Veel zal afhangen van de tweede coronagolf. Ik vrees dat we er nog niet zo snel van af zijn.»
VANGRAMBEREN «Als die nieuwe opstoot komt in de winter, zullen de Olympische atleten zich wéér niet op de Spelen kunnen voorbereiden. Ik heb virologen en economen al horen waarschuwen: 'Pas maar op met die Spelen in 2021.' Ik ben geen doemdenker: ik hoop dat ze ongelijk hebben.»
HUMO Doorkruist de drukke sportzomer die jullie in 2021 te wachten staat, andere reeds gemaakte plannen?
VANGRAMBEREN «Wij wilden net aan grote reizen beginnen, nu de kinderen groot genoeg zijn. Die plannen moeten even de koelkast in: het zal niet voor de zomer erna zijn. Ook nu valt er van alles in het water. Mijn ene petekindje deed haar plechtige communie, het andere haar eerste communie. Ik had het hele weekend vrijgehouden en was zo blij als wat: eindelijk kon ik ook eens naar een familiefeest. Niet, dus.»
VANNIEUWKERKE «Wij hebben hier een kleine van bijna een jaar rondlopen. Hij zou naar zijn opa en oma gaan in Frankrijk, maar dat schuift nu een jaar op. Het gekke is dat wij bewust voor een kind gegaan zijn in 2019, omdat 2020 niet ging door de Olympische Spelen. En nu gaan ze niet door.»
VANGRAMBEREN «Tijd voor een tweede kleine, Karl (knipoogt).»
VANNIEUWKERKE «Breng Caroline niet op gedachten, Maarten! (lacht)»
HUMO Heeft het coronavirus toegeslagen in jullie naaste omgeving?
VANNIEUWKERKE «Ik ben een goede kennis verloren.»
HUMO Als hersteld kankerpatiënt behoor je zelf tot een risicogroep, Karl. Ben je extra op je hoede?
VANNIEUWKERKE «Ik gedraag me zeer verantwoordelijk en hou me aan de voorschriften. Dus hier zit ik: in mijn kot.
»Weet je waar ik me enorm aan stoor? Aan de politisering van deze crisis. Een levensgrote schande is het, hoe sommigen het nodig vinden om Marc Van Ranst te bashen. Net als het misbruik dat sommigen nu menen te moeten maken van het stakingsrecht. In de zorg hoor ik niemand over staken praten. Terwijl ze het nochtans vaak hebben gedaan - remember de witte woede. Daar is toen vaak smalend over gedaan, maar ze hadden godverdomme gelijk! Alleen: staken als het land in brand staat, dat doe je niet. Dat sommige sectoren er nu mee dreigen, doet vakbonden elke vorm van sympathie verliezen bij mij.»
VANGRAMBEREN «Mag ik afsluiten met een positieve noot? Ik kom dezer dagen vaak in het veld met mijn kinderen, omdat ik veel ga wandelen. Nog nooit heb ik zoveel sportende mensen ontmoet. Aan de oproep om te bewegen is echt wel gevolg gegeven. En wees maar zeker dat ik er de gelegenheidssporters zo uit haal. Ik kom er veel tegen in korte mouwen en korte broek terwijl het, ondanks het ochtendzonnetje, amper 4 graden is. 'Gij gaat het koud hebben,' moet ik dan altijd lachen. Maar tegelijk weet ik: die kruipen anders nooit op een fiets.
»Een fitte bevolking is beter gewapend als mensen straks ziek worden. Want dat er nóg een coronagolf op ons afkomt, staat vast. Dokters vertellen mij: 'Of iemand aan de beademingsmachines moet worden gelegd of niet, hangt vaak af van hoe goed de ademhalingsspieren getraind zijn.' Daarom hoop ik dat velen dit momentum aangrijpen om te wandelen of te fietsen. Want het hélpt!»
VANNIEUWKERKE «Zal iedereen daar straks, als we met z'n allen weer aan het werk gaan, nog de tijd voor hebben?»
VANGRAMBEREN «Als vader van twee lagereschoolkinderen weet ik dat dat niet vanzelfsprekend is. Maar ik hoop het van harte.»