null Beeld

Monica De Coninck, Minister van Werk

Brussel, donderdagmiddag, negen hoog. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) kijkt boven de stad uit. Het cliché wil dat je dan van een riant uitzicht gewaagt, maar daarvoor staan er net te veel torens in de weg. Misschien is de stad er ook gewoon te lelijk voor, ons nationale icoon van mistroostigheid.

Eric Goens

‘De voetpaden liggen er zó slecht bij opdat niemand het in zijn hoofd zou halen om omhoog te kijken en te zien hoe lelijk de stad echt is,’ zei een architect onlangs. ‘Ze zouden er beter iets aan doen,’ zegt de minister zuchtend. En ja, die toren staat inderdaad in de weg.

Ze heeft gelukkig nog genoeg andere zorgen. Het is D-Day min zeven. Over een week kleuren de Brusselse straten rood, groen en blauw, met het hoofd van de belaagde minister net niet op een spies. Rode Donderdag, tegen rooie Monica. ‘Ik begrijp niet waar ik dat aan heb verdiend,’ zucht ze, ‘Ik heb de voorbije maanden tegen mijn natuur in nauwelijks iets gezegd, omdat ik besef hoe elk woord voor een uitslaande brand kan zorgen.’

In de omgekeerde richting ging het hard, bij momenten zelfs onder de gordel. Rudy De Leeuw, voorman van het ABVV, noemde haar een stoorzender. Volgens Anne Demelenne, de Waalse vakbonds leeuw, vult De Coninck haar mandaat niet correct in, en is ze het zand in de motor.

En zo wordt het, die donderdagmiddag, een lastig gesprek. Ze wil zo graag op eieren lopen, maar ze kan het niet. ‘Ik kan niet zeggen wat ik wil,’ zal ze een paar keer zeggen. En toch haalde temperament het met brio van de berekening.

HUMO Het is wellicht nooit eerder vertoond dat een socialistische minister zo op de korrel wordt genomen door de vakbonden?

Monica De Coninck «Ik vrees dat ik het laatste jaar net iets te vaak een aantal ambetante dossiers op tafel heb gelegd. Ik vind dat we over alles moeten durven te praten, en dus ook over de flexibiliteit van de werknemer. Ik doe dat vanuit een oprechte overtuiging en bezorgdheid. Veel werknemers zijn vandaag zelf vragende partij voor meer flexibel werken.

»Er bestaat vandaag zoveel wetgeving rond arbeid en sociale zekerheid. Dat heeft in het verleden misschien goed gewerkt, maar is vandaag achterhaald.»

HUMO Volgens de socialistische bediendevakbond BBTK heeft u de slechte gewoonte om eenzijdig de rechten van de werknemers ter discussie te stellen.

De Coninck «Ik probeer echt om de kerk in het midden te houden. Maar ik wil werken vanuit een visie op lange termijn. Op dat vlak ben ik van niemand en werk ik voor niemand. Mijn enige drijfveer is dat mensen werk hebben. Het is hoog tijd dat ook de vakbonden nadenken over het werk van de toekomst.»

HUMO Want dat doen ze vandaag te weinig?

De Coninck «De bonden zijn er nog altijd van overtuigd dat de baas van een bedrijf per definitie iemand is met een hoge hoed op zijn hoofd en een dikke sigaar in zijn mond. Dat is niet meer van deze tijd.

»Het is niet omdat ik een socialistische minister ben, dat ik op alles wat de vakbonden vragen ‘ja’ moet antwoorden. Ik ben er voor het algemeen belang, niet voor het belang van de vakbonden. Ik hoef niet per se de beste kameraad van het ABVV te zijn.»

HUMO Rudy De Leeuw zei vorige week in De Standaard dat de SP.A mee aan de leiding staat van een land dat een fiscale hemel is voor de rijken en een fiscale hel voor de armen.

De Coninck «Ik heb dat interview bewust niet gelezen. Ik zou het toch alleen maar onrechtvaardig gevonden hebben. Het probleem van Rudy De Leeuw is dat hij er nog altijd van uitgaat dat de SP.A de grootste en machtigste partij van dit land is.»

HUMO Als dat uw belangrijkste tegenargument is, geeft u toe dat hij gelijk heeft.

De Coninck «Ik vind het onbegrijpelijk dat de overheid het de werkende mens zo moeilijk maakt. Zóveel belastingen op arbeid, dat is niet meer verantwoord. Ons fiscaal systeem moet ingrijpend worden herzien, daar is iedereen het intussen over eens. Ik garandeer u, we zijn daarmee bezig en we doen voort.

»Om het daarom over de hemel en de hel te hebben, vind ik zwaar overdreven. Als ik zie hoeveel geld er op het spaarboekje van de gemiddelde Belg staat, durf ik te betwijfelen of hier zoveel mensen in een fiscale hel wonen. De meesten houden er blijkbaar toch iets aan over.»

HUMO Als De Leeuw zegt dat België een fiscale hemel is voor de superrijken, valt daar geen speld tussen te krijgen.

De Coninck «Zo’n probleem los je niet alleen op. Daar moeten internationale afspraken over worden gemaakt. Anders maak je mee wat ze nu in Frankrijk meemaken. Zodra je de rijken probeert aan te pakken, gaan ze lopen met hun geld.»

HUMO Bij mijn weten heeft nie- mand ons verplicht om de notione- le intrestaftrek in te voeren.

De Coninck «Nee, dat is waar (zucht).»

HUMO Hoe legt u in het Volkshuis uit dat mensen als Bernard Arnault, Richard Virenque of Gerard Depardieu hier komen wonen om hun kapitaal in veiligheid te brengen?

De Coninck «Geen enkel land is opgewassen tegen de peperdure experts van die mensen. Ze kennen elk gaatje in elke fiscale wetgeving, waar ook ter wereld. Zolang je dat niet internationaal aanpakt, sta je machteloos als overheid.

»Maar je moet daar niet in overdrijven. Blijkbaar komt het sommigen goed uit om te doen alsof België tegenwoordig een eilandengroep naast de Kaaimaneilanden is. Bij mijn weten is het niet zo dat alle rijkaards uit de hele wereld nu in België wonen.»

HUMO Komt het ooit nog goed tus- sen uw partij en het ABVV?

De Coninck «Vroeg of laat zullen we toch opnieuw rond de tafel moeten gaan zitten. Maar ik heb niet het gevoel dat dat zo’n koude relatie is. Ik bel nog geregeld met Rudy De Leeuw en dan communiceren wij op een veel beschaafdere manier met elkaar dan men zou kunnen denken op basis van de kranten.

»Ik was sowieso verwonderd dat zij plots het sociale overleg hebben opgeschort. Ik stel vooral vast dat het ABVV iedere dag met een andere verklaring kwam waarom dat overleg is vastgelopen. Het is de voorbije jaren nooit anders geweest. Zodra er wordt onderhandeld over een interprofessioneel akkoord, is er altijd wel iets waar ze niet mee kunnen leven.»

HUMO U heeft hen mee op de kast gejaagd door uw weigering om on- derhandelde en goedgekeurde cao’s te ondertekenen.

De Coninck «Ja, ik ben de minister die de cao’s voor 2011 en 2012 heeft gecontroleerd. Ik heb welgeteld één cao niet ondertekend: 1 op de 1.600. En dan? Is het een probleem dat ik mijn werk probeer te doen?

»Een vakbond komt op voor de directe belangen van de mensen die werken of een uitkering krijgen. Een politieke partij moet breder werken. Wij moeten de belangen van iedereen zo evenwichtig mogelijk proberen te verdedigen, we werken vanuit een visie op de hele maatschappij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234