null Beeld

More Than Honey

Moeizaam beklimt de oude imker de heuvel, met een ladder op de schouder, een korf in de hand en een sigaar tussen de lippen; rook houdt de bijen rustig. Omgeven door de besneeuwde Zwitserse Alpen en door hypnotiserend gezoem, doet hij zijn dagelijkse ronde langs de bijenkasten, net zoals zijn vader en zijn grootvader vroeger: 'Nog niet zolang geleden hadden we honderdvijftig bijenkoloniën in onze familie, meneer!'

Erik Stockman

Maar de laatste jaren is er iets merkwaardigs aan de hand: de bijen, die geel-zwart gestreepte liefdesbootjes die er sinds het begin der tijden voor zorgen dat de bloemen seks met elkaar kunnen hebben, zijn om onverklaarbare redenen aan het uitsterven.

Niet alleen in Zwitserland trouwens: ook in de Verenigde Staten, het mekka van de bijenteelt, gewaagt een ongeruste imker van 'bijensterfte op epische schaal'. Een hoogst verontrustende uitspraak: was het immers niet Albert Einstein die ons waarschuwde dat wanneer de bijen zouden uitsterven, de mensen vier jaar later zouden volgen?

In de razend interessante documentaire 'More Than Honey' onderzoekt de Zwitserse filmmaker Marcus Imhoof, zelf afstammeling van een imkergeslacht, of de toestand in bijenland nu echt zo apocalyptisch is. De eerste helft heeft af en toe akelig veel weg van een droge biologieles – Maya houdt er een boeiende, maar complexe levensstijl op na – maar dat neemt niet weg dat je een hoop dingen te weten komt die je werkelijk verbijsterd doen staan.

Wist u, bijvoorbeeld, dat één derde van de ingrediënten die u dagelijks in uw bord aantreft niet zouden kunnen bestaan zonder de nijvere huisvlijt van onze vrienden de bijen? Dat in Europa, China en de Verenigde Staten geen enkele bij nog kan overleven zonder antibiotica? Dat er in China door het overdreven gebruik van pesticiden geen enkele bij meer rondzoemt, en dat die arme Chinezen hun bloemen bijgevolg één voor één met de hand moeten bestuiven?

Dat de bijenteelt, zeker in de Verenigde Staten, een bijzonder winstgevende big business is die qua omvang nauwelijks hoeft onder te doen voor de vleesindustrie (een Amerikaanse imker: 'Hoort u dat gezoem? Dat is het geluid van versgedrukte bankbriefjes!')? Overigens geeft Imhoof ons tersluiks mee dat de vegetariërs onder ons, door hun overmatige consumptie van groenten en fruit, onbewust meehelpen om die gonzende grootindustrie, die op z'n minst onnatuurlijk kan worden genoemd, in stand te houden: ouch!

Op de vraag hoe het nu eigenlijk komt dat de bijen stilaan verdwijnen krijg je wel degelijk het begin van een mogelijk antwoord, maar om de spanning er nog even in te houden geven we hier geen spoilersweg. 'More Than Honey' is in ieder geval een puike documentaire: omdat hij u meevoert naar een wonderbaarlijke, mysterieuze wereld; omdat de close-ups van de bijen – sierlijke, slimme, scherpe wezentjes! – behoorlijk indrukwekkend ogen; en omdat hij u op overtuigende wijze bewust maakt van een fenomeen dat echt wel als onrustwekkend mag worden bestempeld.

Stel u het maar eens voor: geen bijen meer, geen bestuivingen meer, geen planten meer, geen dieren meer, geen mensen meer, geen Humo meer. De horror!

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234