null Beeld

Morrissey - World Peace Is None of Your Business

There is a light that never goes out: ik ben het altijd geweest en zal het altijd blijven: een fan, discipel, apostel van Stephen Patrick­ ­Morrissey.

Serge Simonart

Het is heel simpel: ofwel is hij een genie, ofwel is hij eenoog in het land der blinden. Zijn Morrisseys teksten briljant, of zijn die van zowat alle andere rocksterren zo middelmatig dat de zijne daar telkens weer positief bij afsteken?

Morrisseys levenshouding is grosso modo: ‘Ik Heb Altijd Gelijk’. Maar hij hééft ook vaak gelijk: ‘Meat is murder’, ‘Hang the dj’, ‘Most people keep their brains between their legs’, ‘America is not the world’, ‘The world is full of crashing bores, ‘Margaret on the guillotine’... Goed, hij houdt van een rondje sparren op z’n tijd, met vaak pedante of ronduit potsierlijke uithalen, zoals de recente beschuldiging aan Kristeen Young, die met hem op Amerikaanse tournee trok en hem zou besmet hebben met een mysterieus virus. Young die overigens ook op deze nieuwe cd mag meespelen.

Op de cover van ‘World Peace Is None of Your Business’ houdt de vigilante vegetariër een vulpen op naar een hond, die overigens in de hoesnota’s wordt bedankt voor z’n bereidwillige medewerking. Op de achtergrond staat een brommer; Frans (want de cd werd ingeblikt in de Provence), vintage, en natuurlijk verroest – want de wereld van Morrissey is er één van obscure glamour, anachronistische tradities en vergane glorie. Hij woonde in Edinburgh niet voor niets in een spookhuis dat werd gebruikt in kostuumseries, en in Hollywood in de voormalige woonst van Clark Gable en F. Scott Fitzgerald.

De titeltrack houdt de burger een somber lot voor. De tekst zegt zo veel als: ken je plaats, kleur binnen de lijntjes, wees een schaap, schik je in je lotsbestemming, maar maak je geen illusies, poor little fool, democratie is een illusie, en je stem draagt slechts bij tot de status quo.

Is ‘World Peace’ de moeite? Hebben mensen die ‘The Best of The Smiths’ of ‘World of Morrissey’ in huis hebben ’m nodig? Is het zelfs voor volgelingen die alles van de Meester in huis hebben, inclusief een berg bootlegs, een must buy? De beste Morrissey is, volgens mij, de melodieuze, melancholische Morrissey, die van ‘Now My Heart Is Full’, ‘Stretch Out and Wait’, ‘How Soon Is Now?’, ‘Meat Is Murder’, ‘Seasick, Yet Still Docked’, ‘The Lazy Sunbathers’, ‘I Am Hated for Loving’, ‘(I’m) the End of the Family Line’, ‘Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me’... Melodie is álles, en het legertje trouwe (en anders snel vervangen) secondanten dat Morrissey sinds het imploderen van The Smiths om zich heen heeft verzameld, heeft op dat vlak simpelweg minder talent. Plat gezegd: ze zijn goed, maar kunnen niet tippen aan Johnny Marr. ‘Irish Blood, English Heart’ is de laatste klassieker die Morrissey afscheidde.

De songtitels van deze verse lading zijn vaak beter dan de songs: ‘Kick the Bride Down the Aisle’, ‘Earth Is the Loneliest Planet’, ‘Oboe Concerto’ (naar alle waarschijnlijkheid een metafoor voor een blowjob, maar ook een ode aan dode helden)... Morrisseys liefde voor Mexico en Spanje (en z’n haat voor stierengevechten, getuige ‘Hooray, the bull­fighter dies and nobody cries!’) is nog niet over, vandaar de helaas vaak kitscherige faux flamenco-arrangementen. Niettemin is niets op deze plaat ondermaats, integendeel: een handvol tracks, zoals ‘Mountjoy’, ‘Istanbul’ en ‘Kick the ­Bride Down the Aisle’ zijn zelfs uitstekend.

‘We all want the bull to survive,’ zingt Morrissey. Wij willen dat Morrissey duizend jaar wordt en dan het eeuwige leven ontdekt. Dit is geen meesterwerk, en het is voor geen enkel icoon makkelijk om te concurreren met z’n eigen succulente oeuvre, maar zelfs Mozzers afval is beter dan andermans parels. (ss)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234