null Beeld

Moses Jones

Onlangs nog in Londen geweest: veel motregen, bezopen Cockneys en witte bonen in tomatensaus gezien, maar Oegandese hekserij of voodoodokters? Totáál niks van gemerkt! En toch is de nieuwe driedelige BBC-thriller 'Moses Jones'

Redactie


- Inspiratie haalde je bij een waargebeurde moordzaak: in 2001 dook de Londense politie de romp van een zwarte jongen van een jaar of tien op uit de Theems.

Joe Penhall (schrijver) «De zaak-Adam, zoals die bij ons bekendstaat. Die is nog altijd onopgelost. Volgens de speurder met wie ik ben gaan praten, vist de politie tegenwoordig elke week torso's uit de Theems op.

»Kennelijk zijn rituele moorden schering en inslag. Een Brits-Oegandese uitgever toonde me zelfs een annonce in zijn Londense krant, geschreven in de Luganda-taal, waarin één of andere medicijnman zijn diensten aanbood bij dat soort rituelen.

»Een mensenoffer zou je volgens de Oegandese traditie moeten helpen bij het vergaren van rijkdom. Vooral geslepen, winstgeile zakenmannen durven zich daaraan te bezondigen. Hoe jonger het slachtoffer, hoe beter het werkt. En: hoe luider de geofferde krijst, hoe beter de geesten hem horen. Wansmakelijk, to say the least.»


HUMO Voor het verhaal heb je je helemaal moeten onderdompelen in de Oegandese gemeenschap. Voelde dat niet wat onwennig voor een whitey als jij?

Penhall «O, maar dat is geen probleem: diep in mij schuilt er overduidelijk een black dude (lacht).

»Ik ben al jaren geïnteresseerd in wat ik de Big Men noem: Afrikaanse boemannen zoals Mobutu, die gekke president van Zaïre die de mensen elke avond op tv wijsmaakte hij God was, of Idi Amin van Oeganda. Ik heb er zelfs een theatervoorstelling over geschreven: 'Blue/Orange', over een psychiatrische patiënt in Londen die gelooft dat hij de zoon van Idi Amin is.»


- Moses Jones is behoorlijk pissig wanneer zijn bazen hem op de zaak van de mysterieuze torso zetten, enkel en alleen omdat hij Oegandese roots heeft.

Shaun Parkes (speelt Moses Jones) «Hij krijgt die 'zwarte' zaak toegewezen omdat hij zelf zwart is, ook al is hij geboren en getogen in Londen en voelt hij zich zo Brits als de Union Jack. Zijn Afrikaanse roots interesseren hem hoegenaamd niet, maar naarmate hij dieper gaat graven, beseft hij dat zijn band met de Oegandese gemeenschap in Londen verder reikt dan de band met zijn blanke collega-flikken.

»Heel herkenbaar, in mijn geval: mijn familie woont al sinds twee generaties in Groot-Brittannië, en ik ontdek nog steeds nieuwe dingen over mijn voorvaderen. Dat mijn overgrootmoeder niet Afrikaans maar Indisch was, bijvoorbeeld: toch wel even schrikken.»

Penhall «Voor mij was het vooral dikke fun om een gevestigd genre als de detectiveserie eens door de mangel te halen en er wat nieuwe, scherpe kantjes aan te vijlen. Moses Jones is de perfecte tegenpool voor al die stereotiepe blanke speurneuzen van middelbare leeftijd zoals Frost en Rebus.»


- Ons deed hij wat denken aan de legendarische, übercoole Shaft, die in de seventies door de straten van Harlem boogiede en er criminelen van kleine, ronde kogelgaatjes voorzag.

Penhall (brede grijns) «Dan is mijn missie volbracht: dat is precies het cool-gehalte dat ik voor ogen had.»

Bekijk een fragment:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234