null Beeld

Motörhead - Bad Magic

Wie eerder deze zomer op Graspop Motörhead aan het werk zag, was ervan overtuigd dat het de laatste keer was. Lemmy heeft diabetes, is op doktersbevel gestopt met drinken, en is nog slechts een magere schim van zijn vroegere zelf.

Jürgen Beckers

Dat ‘Bad Magic’, de nieuwe (en laatste?) van Motörhead, bijzonder lekker begint, is dan ook een grote verrassing, temeer daar wij de laatste pakweg twintig jaar van Motörhead geen platen meer dachten nodig te hebben. Hun beste studiowerk speelde zich eind jaren 70, begin jaren 80 af, en hun setlists door de jaren heen lieten vermoeden dat zij er net hetzelfde over dachten. Maar ‘Bad Magic’ mag tot dat beste werk gerekend worden.

De power waarmee Motörhead op ‘Bad Magic’ in huis valt, is die van hun beste dagen. ‘Victory or die!’, brult Lemmy, waarna het vuilste en hardste powertrio uit de geschiedenis van de rock-’n-roll als een bulldozer de kamer komt binnendenderen. ‘Thunder & Lightning’ doet het met een riff die verwant, doch niet ondergeschikt is aan die van ‘Ace of Spades’, en als in ‘Fire Storm Hotel’ het tempo voor het eerst iets naar beneden gaat, is dat om extra gewapend beton tussen de groeven en grooves te kunnen gieten. Ook een storm: ‘Shoot Out All of Your Lights’.

‘Bad Magic’ werd net als de vroege Motörhead-klassiekers met z’n drieën geschreven en opgenomen in de studio – een primeur voor de bezetting Kilmister/Campbell/Dee, en iets wat ze godverdomme veel eerder hadden moeten doen.

Wat Lemmy, 69, in zijn contract met de duivel heeft staan, weet niemand. Wij stellen alleen vast dat hij nog leeft, en dat hij, ook al is de kans eerder klein dat hij de Rode Duivels nog wereldkampioen zal zien worden, nog lang niet dood is. De hele plaat lang blinkt hij uit in de drie kerndisciplines waarin hij op zijn hoogtepunt heer en meester was. Zijn basspel – een soort kruising tussen een scheermes en een Leopardtank – is fenomenaal (luister naar ‘Tell Me Who to Kill’!), de teksten zijn vintage Kilmister (‘Freedom to believe don’t have a price / Innocence never gets too old / You need a bolt of rock / Severe toxic shock / Electricity deep in your soul’, uit ‘Electricity’ – voorwaar geen woorden van een levende dode), en fucking hell wat zingt hij goed.

Eén keer, in ‘Till the End’, laat men de teugels echt vieren en richt Lemmy de blik op zijn laatste restje toekomst: ‘In my life the times have changed / I’m still in a rush / I don’t want to hear your fairytales / All I know is who I am / I’ll never let you down / The rest will give you trust until the end’.

In november komt Motörhead opnieuw naar Europa. Wie ‘Bad Magic’ heeft gehoord, gelooft dat.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234