null Beeld

Move Like Michael Jackson

Na het matig scorende 'My Name Is Michael' op vtm komt nu ook VT4 met een negendelige reeks tv-shows waarin Nederlandse en Vlaamse Michael Jackson-liefhebbers de dansmoves van hun ontslapen idool mogen proberen te benaderen.

Noud Jansen

'Move Like Michael Jackson', zoals het programma is komen te heten, wordt gepresenteerd door Véronique De Kock en - Heer, red ons - Gerard Joling, en in de jury zetelen naast de Vlaamse styliste Lien Degol en de Nederlandse theatermaker Maurice Wijnen ook LaVelle Smith Jr., Jacko's hoogstpersoonlijke choreograaf, en Mark Summers, casting director van 'This Is It', de afgesprongen concertreeks in de Londense O2 Arena die de grote comeback van de King of Pop had moeten inluiden.

Mark Summers «Ik heb al met verscheidene wereldsterren mogen werken (onder meer met Madonna en Kylie Minogue, red.), maar werken met Michael Jackson beschouw ik als het hoogtepunt van mijn carrière. Tijdens de drieëneenhalve maand dat ik aan 'This Is It' heb zitten labeuren, zag ik hem enkel via conference video calls - hij zat in Amerika, wij in Engeland - maar de indruk die dat heeft nagelaten is onbeschrijfelijk. Michael Jackson was... fenomenaal.

»Ongelooflijk charismatisch en tegelijk ook heel menselijk was hij, en tevens... (raast een volle tien minuten door over wat een fantastische peer Michael Jackson wel niet was, red.).

»Vier dagen voor hij naar Londen zou komen om te repeteren, kregen we het nieuws dat hij overleden was. Bij momenten kan ik het nog altijd niet geloven.»


HUMO U zou hem ook in den vleze ontmoet hebben.

Summers «Ja, in '96. Een heel raar verhaal is dat. Ik was juist uit het ziekenhuis ontslagen waar ik was opgenomen met hersenvliesontsteking, en ik kreeg telefoon van Chris, een bevriende casting director: 'Mark, we hebben kinderen nodig voor een artiest die komt optreden op de Brit Awards: kom ons helpen?' - 'Voor welke artiest?' - 'Dat vertel ik je wel als je hier bent.' Ik dus half ziek naar die casting, lijkbleek en ongeschoren.

»Ik had de deur nog niet achter me dichtgeslagen of Chris riep: 'Perfect! Net wat we zochten! Mark, jij moet mee het podium op!' Blijkbaar zochten ze naast kinderen ook nog een lijkbleke, ongeschoren twintiger, en aan die omschrijving voldeed ik perfect. En ja, in plaats van te helpen met casten ben ik dus zélf gecast, en heb ik op de Brit Awards achter Michael Jackson mogen dansen, want hij bleek die artiest waarover Chris het had.

»'t Was trouwens die editie van de Brit Awards waar Jarvis Cocker iedereen probeerde te terroriseren met zijn rare actie (Cocker klom tijdens 'Earth Song' het podium op en toonde Jackson zijn achterste, red.).»HUMO Ik vond dat anders best een geslaagde a...

Summers (onverstoorbaar) «Afijn, een week voor dat optreden was ik in Earls Court aan het repeteren, en ineens voel ik een hand in mijn rug. Ik draai me om: Michael Jackson! Hij stak een hand uit en zei: 'Hallo, ik ben Michael. Ben jij Mark?' En ik zweer het: toen deed hij een driedubbele pirouette, op zijn tenen! Je had het moeten zien: de kracht en de souplesse die hij daarin wist te leggen, echt ongelooflijk.»

HUMO Laten we het even over 'Move Like Michael Jackson' hebben. Jij zat ook in de jury van de Britse versie van dat programma, die tot eind december op BBC 3 liep: wat vind je, vergelijkend, van het niveau dat je tot nu toe van de Belgische en Nederlandse kandidaten hebt gezien?

Summers (na een minutenlange lofzang op de geweldige diversiteit van de Belgische cultuur, de 'positieve energie' die in de Belgische lucht hangt en het fenomenale Belgische eten) «Ik vind het niet fair om het ene land met het andere te vergelijken.»

HUMO Met andere woorden: de Belgische en Nederlandse kandidaten zijn minder goed.

Summers «Don't be silly! Iedereen was fantastisch, alleen waren sommige kandidaten misschien net iets minder fantastisch dan andere. Maar ik zal je één ding vertellen: de winnaar zal echt goed zijn. Mijn reputatie als casting director staat hier op het spel, hè. Bovendien wil ik Jermaine Jackson niet teleurstellen, want hij is het die 'Move Like Michael Jackson' heeft opgestart.»

HUMO Dat wilde ik nog vragen: vind jij het ook niet een beetje cynisch dat Michaels broers meteen na diens dood grof geld zijn beginnen te verdienen aan de hernieuwde aandacht voor Michael? Ze hebben nu zelfs een eigen realityreeks.

Summers «En wat is het verschil met een tijdschrift dat geld verdient met het drukken van dit artikel?»

HUMO Wel, ik kan...

Summers «Je moet de hand maar eens schudden van Jermaine wanneer hij naar België komt (in de drie laatste afleveringen van 'Move Like Michael Jackson' zal hij present geven, red.): dan zal je zelf zien dat hij het enkel en alleen doet om de jeugd aan te moedigen om te beginnen dansen.

»Wist je al dat de winnaar komende zomer mag meedansen op een door Jermaine georganiseerd memorialconcert in Londen? Een eer die je kan vergelijken met meedoen aan de Olympische Spelen: er zullen sterren van over de hele wereld komen optreden, en tientallen miljoenen mensen zullen ernaar kijken. Iemand van jouw land zal daar staan, stel je voor! Of iemand uit Nederland, natuurlijk.»

HUMO Spreek je inmiddels al een beetje Nederlands, eigenlijk?

Summers «Niet echt - LaVelle en ik hebben tijdens de opnames een oortje in dat alles voor ons vertaalt. Maar ik heb wel één dingetje geleerd, en dat is het Nederlandse woord voor good luck: sjuksésj! Een geweldig woord, vind ik.»

HUMO In dat geval: veel sjuksjés nog met het programma, Mark.

Summers «Ja, jij ook met het artikel, man. Sjusksjés!»

VT4

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234