null Beeld

Mud

Een mysterieuze zwerver en een veertienjarige jongen sluiten vriendschap. Instantklassieker!

‘Mud’ heeft een lange weg afgelegd, speciaal om u te zien. De kiem van het verhaal ontsproot op het einde van de jaren negentig in het hoofd van regisseur Jeff Nichols (‘Take Shelter’). In 2008 pende hij het script neer, en in 2011 begon hij eindelijk te draaien, zonder ruggensteun van de grote studio's, maar mét de medewerking van de negen muzen.

Vorig jaar begon ‘Mud’ aan een lange zegetocht langs internationale festivals, om op de vooravond van de lang verbeide zomervakantie eindelijk bij ons te belanden – in de hoop dat u uw woonstede zal verlaten en hem eens zal gaan bekijken.

U zal heus niet foeteren achteraf: ziehier een film die bij machte is om harten te stelen; een film die zo mooi is dat hij bijna lijkt te zweven. De wonderlijke trip vangt aan met twee veertienjarige jongens, Ellis (Tye Sheridan) en Neckbone (Jacob Lofland), die nog voor het ochtendkrieken stiekem uit hun bed sluipen, in een kleine motorboot neerhurken en gewapend met zaklampen en walkietalkies onder de toverachtige uitgestrektheid van de hemelboog de Mississippi opvaren: een ultraklassieke maar magische aanhef.

Op een desolaat eilandje tussen de twee oevers stoten ze op Mud (Matthew McConaughey), een mysterieuze, haveloze figuur (‘Je mag me een dakloze noemen, of een hobo, maar ik ben géén clochard!’) die zich om de één of andere reden schuilhoudt in een vermolmde plezierboot die, als in een surrealistische grap van God, door de stormvloed in de kruin van een hoge boom werd achtergelaten.

De revolver die hij achter z'n broeksriem draagt, laat vermoeden dat hij iets afschuwelijks op z'n kerfstok heeft, maar tussen de jongens en de magnetische Mud flakkert niettemin een vonk van vriendschappelijkheid op – aan u om het vervolg te ontdekken. Tot daar de plot – maar wat is het dan precies, dat van ‘Mud’ zo'n ontroerende, zinderende, bijna sprookjesachtige ervaring maakt?

Misschien (we weten het zelf ook niet altijd zo goed, en dus pennen we hier zomaar een gedachte neer) ligt het wel aan de locatie. ‘Mud’ speelt zich af in Arkansas, in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, waar de mensen een way of life aanhangen die ten einde loopt, waar de meisjes altijd May Pearl of Mary Lee heten, waar de krokodillen vreugdeloos in het modderige water rollen, waar alles oud en verroest en vermolmd is, en waar je nooit iemand met een mobieltje zal zien omdat er nergens bereik is.

Dit is the end of the road; dit is de plek waar je uiteindelijk uitkomt wanneer je het hippe New York achter je laat en wanneer je met je valies in de hand zeven dagen lang, te voet over verlaten spoorbanen of meeliftend in stoffige auto's, door het droeve Amerikaanse land reist.

En hoewel ‘Mud’ pas twee jaar geleden werd ingeblikt, is het een film met een oeroude ziel, een film die drijft op subsonische golven uit het verleden – de romantiek van ‘The Go-Between’, het plezier van ‘Stand by Me’, de dreiging van ‘The Night of the Hunter’, de poëzie van de vroege films van Terrence Malick, de avontuurlijke adem van Tom Sawyer en Huckleberry Finn, de Amerikaanse tristesse die zo mooi werd bezongen door Jack Kerouac.

De uit mythisch Amerikaans hout gesneden Sam Shepard mocht in dit landschap uiteraard niet ontbreken, en zou het echt alleen maar toeval zijn dat de jonge acteur die Neckbone vertolkt, als twee druppels water lijkt op de piepjonge River Phoenix – nog zo'n door en door Amerikaans icoon? De cast is trouwens magnifiek: de prille Tye Sheridan is prachtig als de tiener die leert dat de liefde niet altijd puur is, en Matthew McConaughey, in zijn subliemste vertolking ooit, laat glimpen van diepe melancholie zien.

‘Mud’ is, na het blockbustergeweld van de voorbije weken, een verademing; een briesje in de drukkende hitte; een film waarin de ‘I love you's’ voor één keer nog eens echt en waarachtig klinken. Zo zie je maar: achter het moeras ligt altijd de open zee.

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234