Tussen hemel en hel: Amelie Albrecht Beeld humo
Tussen hemel en hel: Amelie AlbrechtBeeld humo

tussen hemel en helamelie albrecht

‘Muggenbeten openkrabben vind ik bevredigender dan seks. Sorry bedpartners, maar dan moeten jullie maar beter je best doen’

Twee jaar na haar glorierijke overwinning in Humo's Comedy Cup is de agenda van Amelie Albrecht (27) weer net zo leeg als in de dagen dat ze nog post bezorgde in Dendermonde. Geen nood: ook hier gaat het bekende adagium van wijlen Johan Cruijff op.

Noud Jansen

AMELIE ALBRECHT «Het is jammer dat ik door die hele coronatoestand bijna geen vooruitzichten heb, maar het voordeel is dan weer dat er meer dagen zijn waarop ik niks moet doen, en aan niks hoef te denken. Ik zal wel weer als een volslagen nietsnut uit dit interview komen, maar voor mij benaderen die dagen de hemel op aarde.»

HUMO Wat doe je precies op een dag waarop je niks moet doen?

ALBRECHT «Niks (lacht). Nu ja, ik ga wandelen met mijn hond. En als mijn kop ernaar staat, probeer ik wat grappen te schrijven. Maar voor de rest zit ik het liefst in mijn bed, en verschijt ik uren en uren op TikTok. Wat op zich bizar is, want zowat alle filmpjes die ik zie passeren, vind ik stom en afgezaagd. Ik erger me dood aan TikTok, en ik raak er maar niet aan uit waarom het zo'n populair platform is, maar toch ontspant het me op één of andere manier. Ik ben een raar mens, laten we het daar op houden.»

HUMO Waar erger je je nog meer aan?

ALBRECHT «Aan spelfouten. Verrassing met één r schrijven kan echt niet door de beugel, tenzij het een crematie betreft. Ik ben in het bijzonder gevoelig voor spelfouten in mijn voor- en achternaam, omdat die zo vaak voorkomen - ik heet Amelie Albrecht, niet Amélie Aelbrechts. Verder heb ik een hekel aan mensen die 'gij bent' zeggen - het is 'jij bent' of 'gij zijt' - en vooral ook aan mensen die zich bij het minste bedienen van de nietszeggende en ook gewoon feitelijk onjuiste stoplap 'alles komt goed'. Zo van die hardnekkige positivo's die van mening zijn dat iedereen superpositief in het leven moet staan, en die maar van één ding pissig worden: mensen die dat, zoals ik, vertikken. Hoe kun je nu altijd positief blijven als er zoveel negatiefs gebeurt in de wereld?»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

ALBRECHT «Sowieso. Ik praat nogal veel, en ik heb de neiging om te pas en vooral te onpas grapjes te maken. Het kan niet anders dan dat veel van mijn gesprekspartners zich daaraan ergeren. Al ben ik nog altijd niet helemáál zielig en alleen, dus er moeten mensen bestaan voor wie het nog enigszins draaglijk is.»

HUMO Heb je een partner?

ALBRECHT «Begot nee. Ik ben nu een jaar of twee vrijgezel, en ik vind dat dik oké.»

HUMO Vrij spel dus om met een hunk naar keuze voor de pinnen te komen.

ALBRECHT «Mijn favoriete onenightstand, bedoel je? Man, over die vraag heb ik me al serieus het hoofd gebroken. Maar eigenlijk weet ik het nog altijd niet. Krijg ik nog wat meer bedenktijd?»

HUMO Alleen als je me vertelt wanneer in je leven je het gelukkigst was, en wanneer het ongelukkigst.

ALBRECHT «Ik was dolgelukkig toen ik Humo's Comedy Cup won, zoals je je wel kunt voorstellen. Maar als ik heel eerlijk ben, was het grote feest ter gelegenheid van twintig jaar Ketnet, drie jaar geleden in het Sportpaleis, een nog gelukzaliger moment. Mijn hele jeugd leek in die ene avond te zijn samengebald, en ik vond dat schitterend. Nostalgie, hè? Maakt niet uit met wie ik eventueel nog ooit zal trouwen, de mooiste dag van mijn leven heb ik al gehad.

»Het ongelukkigst was ik toen ik aan het einde van het derde middelbaar te horen kreeg dat ik moest blijven zitten. Achteraf bekeken was het veel gedoe om niks, maar op dat moment verging voor mij de wereld. Niet dat ik al te zeer met mijn toekomst inzat; 't ging me eigenlijk enkel en alleen om het feit dat ik niet meer in hetzelfde jaar als mijn vriendinnetjes zou zitten.

»Het tweede ongelukkigste moment van mijn leven vond trouwens nog maar een goeie maand geleden plaats, toen de Monopoly-editie van 'Friends' werd bezorgd waar ik wekenlang naar had uitgekeken. Ik superblij natuurlijk, totdat ik de doos opende en vaststelde dat er maar vier sorteerbakjes waren voor zes soorten bankbiljetten. Geen idee in welke mate ik aan dwangneuroses lijd, maar voor mij is zoiets echt de hel. Mijn dag was om zeep, en ook de dagen erop heb ik nog lopen mokken, maar inmiddels heb ik het toch een plekje kunnen geven. Wat zeker heeft geholpen in het verwerkingsproces, was dat ik een paar avonden wat vroeger dan gewoonlijk in bed ben gekropen, zodat ik nog wat 'Friends'-afleveringen voor de vijfendertigste keer kon zien.»

HUMO Lees je ook weleens een boek in bed?

ALBRECHT «Nee. 't Is te zeggen, ik ben al twee jaar op het eerste deel van 'The Lord of the Rings' aan het sjieken. Ik vind het een rotslecht boek: het interesseert me eenvoudigweg niet wat erin gebeurt, en het stoort me ook mateloos dat de schrijver altijd honderd zinnen nodig heeft om iets te beschrijven waar ik hooguit zes woorden voor zou gebruiken. Alleen krijg ik het niet van mezelf gedaan om al aan een nieuw boek te beginnen voordat ik dit heb uitgelezen - weer zo'n dwangneurotisch trekje van me.

»Sowieso is het met boeken voor mij een beetje zoals met kunst in het algemeen: ik kan het best weleens appreciëren, maar om nu te zeggen dat ik er helemaal ondersteboven van ben? Neen. Ik ken mensen die beweren dat ze moesten huilen toen ze een bepaald kunstwerk voor het eerst zagen, maar dat is me vreemd. Wanneer er een hond doodgaat in een film: dán moet ik huilen. En van goeie comedy krijg ik soms ook tranen in de ogen. De laatste keer dat dat gebeurde, net vóór corona, was in de Villa Volta, een kleine comedyclub in Gent. Er was maar zes of zeven man publiek, minder dan het aantal comedians dat kwam optreden, maar we hebben ons kapot geamuseerd.»

HUMO Wat is het lekkerste dat je ooit hebt gegeten?

ALBRECHT «Voor mij is er niks dat boven witloof in de oven gaat. Ik erger me trouwens aan mensen die dat hespenrolletjes met kaas noemen, want het gaat in essentie toch over het witloof. Ken je die mensen? Of zeg je het zelf ook, en heb ik je nu beledigd?»

HUMO Nee, hoor.

ALBRECHT «Pasta met kaassaus, daar kan ik me ook ziek in eten. Laatst heb ik een combinatie van mijn twee favoriete gerechten gemaakt - pasta met kaassaus featuring witloof in de oven - en dat was precies zo lekker als ik het me had voorgesteld.»

HUMO Wat drinken we daarbij?

ALBRECHT «Bij het eten? Meestal niet zoveel. Maar in het algemeen drink ik praktisch alles: wijn, bier, cava, dinges. Al ben ik toch vooral verzot op Duvel. Zo verzot zelfs, dat ik mijn hond - een eeuwig uitgelaten zwarte labrador - Duvel heb genoemd. 'Goed gekozen!' zeggen mensen die me niet kennen me weleens. 'Het ziet er een echt duveltje uit!' Ach ja.

»Sinds een tijdje drink ik trouwens niet meer vóór ieder optreden een Duvel. Vooral in het begin van mijn comedycarrière hielp dat om wat losser te zijn, en mijn stress onder controle te houden, maar ondertussen heb ik genoeg zelfvertrouwen om het zonder te kunnen. Ik ben 20 kilo bijgekomen sinds ik bij bpost gestopt ben: als ik drie avonden in de week Duvels drink om mijn job te kunnen doen, zullen er snel nog 20 bij komen.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

ALBRECHT «Dit gaat raar klinken: de korstjes van mijn wondjes krabben.»

HUMO Yep, dat klinkt raar.

ALBRECHT «In de zomer heb ik geregeld muggenbeten: ik krab die doorgaans open, en vervolgens blijf ik prutsen aan de wondjes die dan ontstaan. Mijn armen zijn inmiddels zo bezaaid met littekens dat een kind me ooit kwam vragen of ik kanker had. Oh my god, dacht ik, ik moet daarmee stoppen! Maar het is sterker dan mezelf, helaas. Ik kan ook niet goed uitleggen wat het precies is; het heeft gewoon iets bevredigends om die korstjes te verwijderen.»

HUMO Bevredigender dan seks?

ALBRECHT «Ik vrees het wel, ja. Nogal kwetsend tegenover iedereen met wie ik al seks heb gehad, natuurlijk. Maar kijk, ze moeten maar wat meer hun best doen.»

HUMO Ik heb nog een favoriete onenightstand van je te goed.

ALBRECHT «Klopt ja, laat me denken. Ha, ik weet het: Chandler Bing uit 'Friends'. De man van mijn leven! Het personage, bedoel ik, niet de crackhead die hem speelt (Matthew Perry, red.).

»Weet je wie anders ook wel zou mogen? Die lul die 'The Lord of the Rings' heeft geschreven. Dan kan ik hem en passant eens vragen wat de fuck zijn probleem is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234