null Beeld

'Music For Life': het rijdende zwembad van 2007

Nu vrijdag begint 'Music For Life', de derde StuBru-kerstmarathon voor het goeie doel. En ziet: dan knispert het haardvuur weer in de ether, en wordt er massaal veel geld geschooid én gegeven. Dé stunt van 2007, en een stichtend voorbeeld voor alle volgende edities, was het 'rijdende zwembad van de mannen van Essen'.

Jan Hertoghs

En dus zitten we in Essen-Horendonk aan tafel met enkele drijvende krachten achter dat initiatief: de dertigers Hans van der Mast, Stef Andriessen, Tim Pockelé en Frederik Raes.

''Daar sta je dan: in je zwembroek naast Siska Schoeters''

Hans «Wij zijn ex-leiders van de jongenschiro in Horendonk, en met een man of tien hebben we in 1998 een cultuurgroepke opgericht: Het Keldertrapken. We spelen amateurtoneel, gaan samen op reis en organiseren allerlei, zoals De Ka van het Keldertrapken, een soort Humo's Pop Poll. Dan kiezen we voor ons dorp de Wildste Boerendochter, de Beste Sportman, de Moeder Teresa enzovoort. Die krijgen dan hun medaille in het bijzijn van zo'n zeshonderd toeschouwers.»


Tim «Eén vraag was: wie zou u uit de kleren willen zien gaan? Dat is May geworden, de mollige cafébazin. Maar ze heeft het niet gedaan!»


Hans «Toen begin december 2007 bekend werd dat Music For Life dat jaar zou draaien rond drinkwater, hebben we beslist om mee te doen. Wij zijn allemaal min of meer StuBru-luisteraars én wij doen graag dingen die nog niemand ons heeft voorgedaan.

»Ons eerste idee was om via kanalen en rivieren naar Leuven te zwemmen. We hadden er de landkaart al bij, maar toen kwam iemand ineens met dat idee: als we dan toch gaan zwemmen, waarom zetten we dan geen zwembad op een camion, dat is toch geestiger?! En eerst dachten we aan zo'n plonsbad voor kinderen, maar aan de cafétoog is dat altijd maar groter geworden, en uiteindelijk is dat een zwembad van 7,6 bij 1,8 meter geworden.

»Zelf zit ik in de metaalsector, ik teken projecten uit, dus een sponsor vinden om dat frame te maken, dat lukte wel. Maar een sponsor vinden voor plexiglasplaten van minimum acht millimeter dik, dat was niet simpel. Die platen hadden we uiteindelijk pas vier dagen voor ons vertrek.»


Tim «Een week van tevoren zijn we aan de politie gaan vragen of je voor zo'n traag rijdend en dus tamelijk uitzonderlijk transport een vergunning nodig hebt. Zij konden ons alleen maar aanbevelen om een 'toelating tot doorgang' te vragen bij alle gemeenten waar we door zouden komen. Dat hebben we gedaan, maar niemand heeft gereageerd. Behalve Louis Tobback in Leuven: van hem hadden we een officieel fiat.»

undefined

null Beeld


HUMO Hadden jullie een rampenplan voor het geval de bak zou barsten of scheuren?

Hans «Er was geen Plan B, er was niks. Achtenveertig uur voor het vertrek hebben we de bak een eerste keer gevuld, en toen liep het water er langs kieren en spleten uit. We hebben er een vijverbouwer moeten bijhalen om goeie dichtingen te maken.»


Tom «Er was ook geen tijd meer voor een testrit. Stef is de avond tevoren nog rap dat parcours van die honderd kilometer gaan verkennen om te zien of er geen al te steile bruggen waren: dan zou de waterbak namelijk kunnen overlopen.»


Hans «In de bak hadden we zestienduizend liter regenwater gepompt, dat op zesendertig graden was gebracht. Tegen de wand zat een boiler tegen het afkoelen, maar in de nacht voor ons vertrek vroor de pomp vast. We hebben 'm nog op gang gekregen, maar de ochtend van ons vertrek was het op straat wel min zes!»


HUMO Dat is te zien op het YouTube-filmpje (river.keldertrapken.be). Alle bomen langs de weg zijn witberijmd en de damp slaat van het zwemwater.

Stef «Ja, feeëriek koud! Dat was op zaterdagmorgen, toen zijn we hier aan de kerk vertrokken in aanwezigheid van toch zo'n vierhonderd supporters én sympathisanten!»

U vindt het volledige interview vanaf dinsdag 16 december in Humo 3563

undefined

Bied op Kabouter Wesley!

Ook Humo steunt Music For Life en de Rode Kruis-projecten ten voordele van moeders die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Talloze Humo-superhelden wilden zich laten veilen voor het goede doel, maar na een vrolijk potje strippoker haalde uiteindelijk onze jongste aanwinst het: Kabouter Wesley. U kunt de allereerste Kabouter Wesley-tekening in huis halen, begin 2004 gemaakt door Jonas Geirnaert. Om te bieden kunt u vanaf dinsdag 16 december surfen naar stubru.be, waar alle details over de veiling te vinden zijn. Kabouterbiedingen niet gewenst.

null Beeld

Music for Life
Studio Brussel, van 19 tot 24 december

StuBru: Music for LifeHet Logboek: Ayco Duyster

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234