null Beeld

Music for Life

De glazen Music For Life-kooi mag dan al in Gent neergepoot zijn, de rest van Vlaanderen hoeft zich tussen 18 en 24 december niet onbetuigd te laten. Tomas De Soete en Linde Merckpoel leuren het land af met twee strandstoelen, en Stijn Van de Voorde rijdt zes nachten lang door Vlaanderen als het meest dodelijke wapen ter wereld 'na Chuck Morris, Freddy De Kerpel en een paar atoomkernkoppen': de malariamug. Excuseer?

Frederick Vandromme

STIJN VAN DE VOORDE «Aangezien Music For Life dit jaar in het teken staat van de strijd tegen malaria, en muggen vooral actief zijn nadat de zon is ondergegaan, willen we 's nachts naar plekken te gaan waar mensen nog actief zijn. Concerten, cafés, bedrijven waar mensen een nachtshift draaien, bakkerijen, hippe en minder hippe feestjes. Ik ga verkleed als malariamug - een pak dat we speciaal hebben laten maken - en telkens als iemand mij een mep geeft, levert dat één euro op voor Music For Life. We rijden rond met een speciaal busje, en elke nacht proberen we op zoveel mogelijk plaatsen te komen. 't Is een manier om mensen die anders niets zouden geven tóch een kans te geven op het fijne kerstgevoel dat bij liefdadigheid hoort. Al is het dan door op iemand te meppen.»

HUMO Hou je er rekening mee dat sommige mensen, meegesleept door hun enthousiasme, wel eens goed zouden kunnen dóórslaan?

VAN DE VOORDE «Het is een redelijk dik pak. Bovendien vermoed ik dat, omdat de sfeer bij Music For Life doorgaans heel oké is, mensen niet echt kwade bedoelingen zullen hebben. Maar toch: mochten we naar een voetbalmatch trekken - 't is Anderlecht-Club Brugge in die periode - dan zal ik niet te midden van de spionkop gaan staan. Sommige mensen kunnen namelijk niet echt abstractie maken van het gegeven dat dit maar een actie is. En ook: als men eenmaal wat gedronken heeft, zal niet iedereen nog helemaal beseffen dat ik geen échte mug ben.

»Maar het past niet bij een actie als Music For Life om over dat soort pietluttigheden te klagen. Echt: werkelijk iedereen die eraan meewerkt, doet dat met een grote glimlach en een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen. Ook al draaien ze shifts van 15, 16 uur, krijgen ze er geen recup voor en worden ze niet extra betaald.»

HUMO Per mep één euro: waar komt dat geld vandaan?

VAN DE VOORDE «TomTom geeft 1 euro per mep, en Netlog geeft 1 euro aan de mensen die mij online slaan - er is ook een online game gemaakt. Ik weet alleen niet of die gulle sponsors beseffen dat we bijvoorbeeld ook naar het Sportpaleis zullen trekken en dat daar toch snel 14.000 mensen in kunnen. Als er dan ook nog iets te doen is in de Lotto Arena ernaast: ja, dan zou het kunnen dat ze al na één avond vrij diep in hun zakken zullen mogen tasten (lacht).»

HUMO Hoeveel lege drankflessen staan er op tafel na een brainstormsessie waarop zoiets beslist wordt?

VAN DE VOORDE «Ik weet het: op het eerste gezicht lijkt het een vrij belachelijk idee, en op het tweede gezicht eigenlijk ook, maar als actie heeft wel potentieel. In principe háát ik verkleden. Wanneer ik als kind in een pretpark was en ik zag van die gasten in een groot kangoeroepak rondlopen, moest ik steevast de neiging onderdrukken om ze pijn te gaan doen - 't is net dié drang waar we nu op inspelen. Een onnozel idee, vond ik eerst, tot iemand zei dat de Beatles zich ook nog als beesten hebben verkleed. Ja, toen vond ik het plots wél cool.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234