null Beeld

Muyters-gate: het nieuws van vandaag stond in augustus al in Humo

In augustus 2011 sprak Humo-journalist Jan Antonissen met ex-NV-A senator Kim Geybels en haar vriend Bas Luyten. Daarin kwamen Philippe Muyters en de begrotingscijfers reeds ter sprake.

Redactie

In dat Humo-interview zei Luyten onder meer het volgende...

Luyten «Wat ik ook doe, mensen zullen altijd vermoeden dat ik wraak wil nemen. Niet ten onrechte: ik pik het niet dat Bart De Wever in een weekblad verklaart dat wij ‘niet passen binnen de normen en waarden van onze partij’, wetende wat hij weet.

»Moet ik dan de fouten van anderen door de vingers zien? Als Philippe Muyters in 2010 de begrotingscijfers opsmukt en in het Vlaams Parlement staat te liegen – ik heb de bewijzen op papier – moet ik dan mijn mond houden?»

Hieronder kan je het volledige artikel herlezen.


1 Jaar na het Thaise drugsschandaal. Ex-senator Kim Geybels en haar minnaar Bas Luyten.

Na een dodelijke kus van het asfalt je ogen laten sluiten door de mooie Kim Geybels: er zijn pijnlijker manieren om aan je einde te komen. Vinden véél Vlamingen. In 2010 stemden meer dan 42.000 mensen de volslagen onbekende Limburgse spoedarts rechtstreeks de Senaat in.

Waar ze haar reputatie van femme fatale meteen waarmaakte: op vakantie in Thailand raakte ze samen met haar vriend Bas Luyten – net als zij N-VA – betrokken bij een schimmige drugsdeal, en wég was haar fluwelen zitje. Eén jaar later kijken de Bonnie and Clyde van de Belgische politiek terug op een bewogen trip.

HUMO Vandaag is de regeringsformatie herbegonnen zonder de N-VA. Een mooie dag voor jullie?

Bas Luyten «Zo ver zou ik niet gaan: wij staan nog altijd achter het programma van de N-VA.»

Kim Geybels «Grotendeels (lacht)

Luyten «De N-VA heeft voor ‘nee’ gekozen in plaats van ‘ja maar’, maar ze wisten ook: dan gaan ze verder zonder ons. De CD&V neemt een risico, maar het belangrijkste is: ons programma moet worden verwezenlijkt.»

HUMO Wie is ‘ons’?

Geybels «De flaminganten (lacht)

Luyten «Ik blijf achter negentig procent van het N-VA-programma staan.»

Geybels «We staan natuurlijk niet meer achter de partijtop.»

HUMO Jullie zijn allebei uit de partij gezet.

Luyten «Niet juist. Ik heb begin september vorig jaar mijn partijkaart zélf ingeleverd.»

Geybels «Ik ben eruit gezet. Maar ik ben niet meer opgedaagd voor de tucht- en verzoeningscommissie. De uitkomst lag al lang vast: de wil van De Wever is wet.»

Luyten «Ik was al langer persona non grata. Zal ik het verhaal misschien vertellen?»

HUMO Asjeblief.

Luyten «Ik ben van 2005 tot 2009 jongerenvoorzitter van de N-VA geweest. Je moet weten: de partij is als de dood voor een jongerenafdeling. Het spook van de Volksuniejongeren: die waren indertijd uitgegroeid tot een partij binnen de partij.»

Geybels «Bij de splitsing van de Volksunie heeft de top van de VU-jongeren, tegen de overtuiging van hun eigen leden in, de kant van Bert Anciaux en Spirit gekozen. Een nieuw schisma wil men binnen de N-VA tot elke prijs vermijden.»

Luyten «Als jongerenvoorzitter zocht ik voortdurend het compromis, zelfs met de felste tegenstanders in de partijtop, mensen met een uitgesproken jongerenallergie.»

HUMO Zoals?

Luyten «Piet de Zaeger (directeur N-VA, red.) was nummer één.»

Geybels «Frieda Brepoels (Europarlementslid, red.) nummer twee.»

Luyten «Bon, ik kreeg een mooi afscheid op het partijcongres, in februari 2009. Ik mocht er zelfs speechen, maar enkele weken later vloog ik uit de partijraad, tégen de statuten in. Ik was nog medewerker van de partij, maar ik werd wel monddood gemaakt. Dus startte ik een procedure bij de statutencommissie. Enkele maanden later gaf die me over de hele linie gelijk: ik kreeg al mijn bevoegdheden terug.»

HUMO Waarom wilden ze je kwijt?

Luyten «Niet vanwege mijn resultaten met de N-VA-jongeren: we zijn van een jaarlijkse omzet van 2.500 euro naar 150.000 euro gegaan, met de subsidie die ik had gevonden. Ik heb de jongeren op de kaart gezet.

»Het keerpunt was de discussie over de lijstvorming van het kartel met CD&V in mei 2007, met name over de Oost-Vlaamse lijst. De tweede plaats – waar je garanti verkozen was – ging naar een N-VA’er, vóór de baas van Volvo, Peter Leyman, die namens CD&V pas op de derde plaats kwam. Omdat de jongeren elders zulke erbarmelijke plaatsen toegewezen kregen, hield ik een vurig pleidooi voor Sarah Smeyers.

»Maar dat was tegen het zere been van de kliek-De Wever, die Marijke Samyn op die tweede plaats wilde. Er werd over gestemd, maar het was drie keer ex-aequo. De vergadering daarna deden we het over, in vrijwel dezelfde samenstelling. En toen won ik met één stem verschil. Dat hebben ze me nooit vergeven.

»In 2004 had ik al eens deelgenomen aan een rekruteringsronde voor parlementaire of kabinetsmedewerkers. Ik eindigde als eerste, maar ik werd niet aangenomen. In augustus 2007 deed ik nog eens mee: hetzelfde verhaal.»

HUMO Momentje. Je lag in de clinch met de partijtop, maar toch liet die je niet helemaal vallen: je bleef medewerker van Piet De Bruyn. In de zomer van 2009 ging je zelfs werken voor Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Luyten «De Vlaamse verkiezingen van 2009 waren een voltreffer voor de N-VA. De enige niet-herkozen parlementair was Piet De Bruyn. Dus: ik was de enige niet-herkozen medewerker. De Bruyn kreeg een baan bij Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën. Mij liet iedereen links liggen.

»Na enkele maanden vroeg ik een gesprek bij Bart De Wever. Ik vroeg op onderwijs uitgespeeld te worden op het kabinet van Geert Bourgeois. Ik mocht bij de kabinetschef van Bourgeois op sollicitatiegesprek, maar die wist van niks: De Wever had hem niet ingeseind.

»Ik heb toen iets op mijn Facebook gegooid in de trant van: ‘Blijkbaar heeft de partij me niet meer nodig.’ Toen kreeg ik een voorstel van Piet De Zaeger: ik mocht op het partijsecretariaat komen werken, als ik 500 euro per maand inleverde. Dat wilde ik niet, en daarop is het stukgelopen.

»Drie dagen voor mijn opzeg ten einde zou lopen, greep Jan Peumans in: ‘Jij komt bij mij op het kabinet.’ Tijdens een lunch met Bart De Wever stak hij zelfs ongevraagd de loftrompet over mij: ‘Die jongeman is een meerwaarde voor mijn kabinet.’ – ‘Niet moeilijk,’ zei De Wever, ‘op jouw rariteitenkabinet.’»

HUMO Sorry dat ik lach.

Luyten «Oké, maar Peumans stak wel zijn nek voor mij uit.

»Kijk, ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik vroeg of laat het parlement in wilde. Dus toen de Senaatslijsten werden opgesteld, heb ik op het kabinet wat telefoons gepleegd voor mijn kandidatuur. Aftastende gesprekken, om te polsen naar de ontwerplijst.

»Bon, de kabinetschef vernam dat, was verstoord, en zei tegen Peumans kort voor die de vergadering over de lijstvorming binnenging: ‘Luyten heeft de hele dag zitten bellen voor zijn plaats.’ Resultaat: Peumans slechtgezind. Op die vergadering trok De Wever alle registers open: ‘Als Bas Luyten op de Senaatslijst staat, ga ik eraf.’»

Geybels «Voor de duidelijkheid: ik was daarbij. Eerst werd Els De Rammelaere met de grond gelijk gemaakt, daarna was Bas aan de beurt.»

Luyten «En toen zei Peumans: ‘Ik zal morgen eens met Bas babbelen over zijn functioneren op het kabinet.’ Dat was het nekschot. ’s Anderendaags ging ik met tranen in de ogen naar hem toe, maar hij zei: ‘Ik heb achttien jaar moeten wachten, jij gaat dat ook doen.’ In de dagen daarna heeft hij zich daarvoor, op zijn manier, tot drie keer toe verontschuldigd. Maar het was op tussen ons: ik stopte met werken voor Peumans.

»Het is niet meer dan normaal dat een oud-jongerenvoorzitter een mooie plaats op de lijst krijgt. Ik dacht zelf aan de Senaat, omdat de concurrentie met (volksvertegenwoordiger) Theo Francken bijzonder scherp was: wij zijn géén vrienden. Ik heb voor Piet De Bruyn gewerkt, een man die geen geheim maakt van zijn homoseksualiteit. Een aantal mensen in de partij zit dat bijzonder hoog, en één van hen is Francken, al zal hij dat nooit openlijk toegeven.»

Geybels «Bas heeft op zijn Facebook een mail van (senator) Karl Vanlouwe aan Theo Francken gepost. Die moet je eens lezen: de homofobie spat ervan af!»

Luyten «Een homo als baas? Dat kan niet voor die mensen.»

HUMO De Bruyn is toch niet de enige homoseksueel in de N-VA?

Luyten «Da’s waar: je hebt de Roze Leeuwen, Vlaamsgezinde homoseksuele jongeren die zich vooral in het Gentse goed georganiseerd hebben. In het Leuvense heb je ze ook, al zijn ze minder gestructureerd: Piet De Bruyn, (Senaatsvoorzitter) Danny Pieters, Erwin Verbeken, Luk Bellens (gemeenteraadslid Leuven).

»Iedereen weet hoe zwaar Bellens het binnen de N-VA te verduren krijgt. Voor de verkiezingen van 2010 kreeg hij pas de vijfde plaats voor de Kamer in Leuven omdat hij een Roze Leeuw was.»

undefined

Muyters-gate: deel 2

HUMO Maar we hadden het over jou.

Luyten «Ik ben vertrokken op 8 juni 2010, kort voor de verkiezingen. De partij, waar ik jarenlang dag en nacht voor had gewerkt, wilde me niet meer. Daarna ben ik afgegleden. Diep afgegleden, richting depressie: ik kwam niet meer buiten, ik huilde hele dagen. Het onrecht, de miserie, de spellekes: ik kon het niet meer verkroppen.»

HUMO Jij kreeg geen verkiesbare plaats, Kim wel. Binnen de partij wist toen niemand dat jullie een relatie hebben. Kim scoorde ongelofelijk goed: meer dan 42.000 voorkeurstemmen. Wat hield je daaraan over, Kim: een dubbel gevoel?

Geybels «Een héél dubbel gevoel. Ik had een goede baan als spoedarts. Ik wilde misschien ooit in het parlement – later. Maar ik wilde vooral dat de man van wie ik hield, die het verdiende, op de lijst kwam te staan. En net het omgekeerde gebeurde: hij werd eruit geknikkerd, en ik kwam op een mooie plaats te staan. Het was een vergiftigd geschenk. Maar begrijp me niet verkeerd: ik wilde absoluut in de Senaat aan de slag, ik had grootse plannen.»

HUMO Ben je via Bas in de politiek gekomen?

Geybels «Ik was al lid van de N-VA, maar hij heeft me een zetje gegeven.»

Luyten «Ik heb haar naar het nationale niveau getrokken.»

Geybels «Toen mijn vader de naam van Bas Luyten hoorde, werd hij wild: ‘Godverdomme, die gaat mijn dochter uit de geneeskunde halen (lacht)!’ Hij vreesde dat ik de politiek veel te interessant zou vinden.»

HUMO Waarom moest Kim nationaal?

Luyten «Geert Bourgeois wilde haar in 2009 al Vlaams minister maken.»

Geybels «Het is te zeggen: ik stond op een lijstje.»

Luyten «Bij de onderhandelingen voor de Vlaamse regering gingen er op topniveau lijstjes met kandidaten rond. En Kim stond met stip genoteerd als kandidaat voor minister van Welzijn op het lijstje van Geert Bourgeois. Mensen kwamen het me al lachend vertellen: ‘Bourgeois is zot geworden (lacht)!’ Hij ging zelfs voorbij aan Frieda Brepoels, die ik-weet-niet-hoe-geil was om minister te worden.»

HUMO Wat had je toen al bewezen, Kim?

Luyten «Ik wil niks afdingen op Kims kwaliteiten, laat staan op haar medische kennis, maar in de partijtop kenden ze haar alleen als een mooi jong ding dat af en toe door de gang liep.»

Geybels «Pardon, jij ziet er ook goed uit. Ben jij er alleen gekomen dankzij je uiterlijk?»

HUMO Je was de Freya Van den Bossche van de N-VA?

Geybels «Ik hoop van niet. Ik heb hard gewerkt om mijn universitair diploma te krijgen – men zegt dat Freya Van den Bossche haar eindverhandeling heeft vervalst. Het zal een combinatie van factoren zijn geweest: mijn uiterlijk, mijn beroep als MUG-arts, mijn jonge leeftijd, mijn energie – niet uitsluitend mijn uiterlijk, hoop ik.»

HUMO Na je verkiezing viste je Bas op: je nam hem aan als persoonlijk medewerker. Tegen de zin van de partij.

Geybels «Het lag gevoelig, maar ik heb het netjes aangekaart bij Liesbeth Homans, die fractievoorzitter zou worden.»

Luyten «Wij hebben toestemming gevraagd – én gekregen – aan ‘de Antwerpse kliek’: Liesbeth Homans (Senaat), Bart De Wever (voorzitter), Jan Jambon (Kamer) en Kris Van Dijck (Vlaams Parlement), Piet De Zaeger en nog een handvol medewerkers. Die kliek is héél machtig binnen de N-VA.»

Geybels «De deal met Homans was dat ik Bas mocht aannemen; daarna zouden we zien of hij niet elders terecht kon. Hij moest wel, voor de derde keer, aan selectieproeven deelnemen. En: er stond een proefperiode in zijn contract. Ongebruikelijk, voor mensen die al voor de partij hebben gewerkt.»

HUMO Wist Liesbeth Homans van jullie relatie?

Geybels «Ik heb haar op de hoogte gebracht. Dat was een verrassing (lacht). Vandaar ook het plan om Bas elders onder te brengen: het was niet zo kies dat hij voor mij zou blijven werken.»

HUMO Heb jij tegen Liesbeth Homans gezegd: ‘Ik ga nu met Bas op vakantie naar Thailand’?

Geybels «Nee, dat was persoonlijk.»

HUMO Je zei dat je naar een kuuroord ging.

Geybels «Dat was ook het plan. Ik had geboekt in Dolce La Hulpe: een weekje wellness met een vriendin. Ik heb het gelukkig nog kunnen annuleren, 24 uur voor Bas naar Thailand vertrok. ‘Ik zie het toch niet zitten om alleen te gaan,’ zei hij. En ik ben halsoverkop meegegaan.»

HUMO Omstreeks die tijd gaf je een groot interview aan Het Laatste Nieuws. Daarin zei je: ‘Ik heb geen vriend.’ Een leugentje om bestwil?

Geybels (schouderophalend) «Heeft het belang?»

HUMO Vlak voor jullie vertrek kwam Bas’ vrouw erachter dat jullie een relatie hebben. In die toestand stapte hij op het vliegtuig: depressief vanwege zijn ontslag, opgefokt door het uitlekken van zijn buitenechtelijke relatie, ongelukkig met zijn dertigste verjaardag in zicht. Tenminste, dat beeld hebben jullie altijd opgeroepen. Bas leek wel suïcidaal.

Luyten «Ik was suïcidaal.»

Geybels «Zijn vrouw trok zich zijn vertrek naar Thailand niet meer aan, Piet De Bruyn was met vakantie en nam zijn telefoon niet op. Er was niemand meer. De bedoeling was dat ik een vriend van hem zou meesturen als chaperon. Maar dat ging uiteindelijk ook niet.»

Luyten «Ik mocht niet in mijn eentje, met een depressie, gaan uitwaaien in Bangkok.»

HUMO Was je depressief?

Luyten «Dat was de diagnose, ja. Ik sliep al slecht sinds mei. In juli was ik naar de VS gevlogen om mijn vrouw te bezoeken, maar mijn rug speelde weer op. Ik besloot me – met de hulp van de vriend van Piet De Bruyn – in Gent aan een hernia te laten opereren.

»Tien dagen voor de operatie was ik al in het ziekenhuis, voor psychologische behandeling op de afdeling psychiatrie. Maar ik vond dat het daar niet opschoot. En toen ontdekte mijn vrouw onze relatie en besloot ik naar Thailand te vertrekken. Om af te koelen.»

HUMO Kim, wist jij dat je een risico nam door mee te reizen?

Geybels «Het was privé: ik voorzag geen problemen. Maar zelfs al had ik het geweten, ik zou het nog hebben gedaan. Als ik was thuisgebleven, zou Bas dan levend en wel zijn teruggekeerd? Ik dacht het niet.»

Luyten «In Thailand hebben we momenten meegemaakt waarvan ik achteraf zeg: alléén overleef je dit niet. Ik heb geluk gehad. In je eentje, zonder gsm, met onbekenden het nachtleven van Bangkok induiken: dan is alles mogelijk.»

HUMO Kim was niet mee?

Geybels «Ik heb nog geprobeerd de deur van onze hotelkamer te barricaderen, maar er was geen houden aan. Het was de avond dat hij dertig werd, en hij was boos en opgejaagd. ‘Ik ga ervandoor!’ – ‘Nee, jij blijft hier!’ Laten we zeggen dat ik die discussie heb verloren. Ik heb een hele nacht wakker gelegen.»

Luyten «En ik was aan de rol, in een sfeertje van: ‘I don’t care at all.’

»’s Anderendaags heb ik die gasten in ons hotel uitgenodigd, om op de bovenste verdieping, in de 360 Degree Bar, champagne te drinken op mijn verjaardag. Voor we daar binnengingen, heb ik ze nog even in onze kamer geloodst, om een schoon paar schoenen aan te trekken. Allicht hebben ze toen een waardeloos zakje coke in onze kamer verstopt.

»Bon, daar in de bar besloten we naar Pattaya af te zakken. We vertrokken in het holst van de nacht – Kim ging dit keer wél mee. Daar is het uit de hand gelopen.»

HUMO Waren die gasten drugsdealers?

Luyten «Nee. Ik had hen om een joint gevraagd, maar zij hadden er eerst geen bij zich.»

Geybels «Ik was lastig over die joint. Dankzij mij zijn daar niet veel méér drugs gebruikt. De sfeer werd grimmig: ik was de spelbreker. Uiteindelijk heb ik gezegd: ‘En nu maken we dat we wegkomen.’»

Luyten «We zijn een taxi ingedoken, en ze hebben ons kilometers achtervolgd. Even verdwenen ze uit het zicht, maar toen wij weer bij ons hotel in Bangkok aankwamen, stonden ze daar. Er ontstond een heftige discussie. Ze wilden geld, want ze waren gratis met ons naar Pattaya gereden. Taxichauffeurs kwamen erbij, mensen van het hotel, een politieagent die zei: ‘You can buy your way out, sir.’

»De manager on duty, de hoogste Thai, doet er een schepje bovenop: ‘De politie kan je altijd laten plassen.’ En ik had een joint gerookt, ik zou positief zijn. Dus: Kim heeft 250 euro betaald. Het was één grote scam, waar veel volk bij betrokken was, ook het personeel van ons hotel.»

Geybels «Intussen was ik naar onze kamer gelopen om te zien of daar niks verstopt of verdwenen was. Gelukkig was dat niet zo.»

Luyten «Maar ik zei: ‘Ik geloof het niet.’ We hebben al onze bagage uitgekamd, tot in het kleinste hoekje, om niet het risico te lopen op de luchthaven met drugs te worden betrapt. En we hébben een zakje met wit poeder gevonden. En dat hebben we doorgespoeld.»

HUMO Er was gestolen, zei je oorspronkelijk. Je bankkaart was geplunderd.

Geybels «Dacht ik. Maar alles was in orde, hoorde ik achteraf bij de bank.»

HUMO Jullie zouden toen in paniek naar Danny Pieters hebben gebeld, N-VA’er en Senaatsvoorzitter.

Geybels «We wilden de ambassade inlichten, maar het was weekend. We kwamen op een antwoordapparaat uit, en dikwijls kregen we ook geen verbinding. Toen heeft Bas met Danny Pieters gebeld, die ons een nummer heeft bezorgd van iemand die ons in contact kon brengen met de ambassadeur. We hebben hem bereikt, en we hebben het land zonder tussenkomst van de politie verlaten.»

Luyten «We dachten: als voorzitter van de Senaat moet Pieters snel de juiste mensen kunnen vinden. En hij leek ons een man die je in vertrouwen kunt nemen.»

Geybels «Dat viel tegen: in de trein terug naar Brussel kreeg ik al telefoon van hem. Ik moest het in zijn kantoor in de Senaat komen uitleggen. Ik zei: ‘Sorry, ik ben doodop: ik doe het verhaal morgen wel.’ Een kwartier later opnieuw telefoon: deze keer werd ik bevolen om te komen – blijkbaar kan een Senaatsvoorzitter dat. Om tien over twee zijn we in Brussel aangekomen, om drie uur stond ik in de Senaat. En de rest heb ik al honderd keer verteld.»

HUMO Doe toch nog maar een honderdeneerste keer.

Geybels «Oké (zucht). In de Senaat vroeg Danny Pieters me vriendelijk nog een keer de hele uitleg te doen. Vervolgens zei hij: ‘Ik geloof je niet. Jij bent drugsverslaafd.’ Ik zeg: ‘Pardon? Ik werk met tachtig andere artsen, ik rook zelfs niet. Hoe kom je erbij?’ Omdat ik met Bas samen was, dus. En hij vroeg me mijn ontslag als senator te tekenen. Wat ik weigerde. Toen kwam Liesbeth Homans erbij zitten.

»Ze voerde de druk op; ik weigerde opnieuw. Daarop kwam Bart De Wever erbij, die dreigde dat mijn leven a living hell zou worden als ik niet tekende. Hij zou me onmiddellijk uit de fractie zetten vanwege drugsperikelen, én hij zou mijn carrière als arts breken met geruchten die in de partij circuleerden.»

HUMO Hij doelde op de opiaten die jij, als arts, bij Bas zou hebben ingespoten voor zijn pijnlijke rug?

Geybels «Eenmalig.»

HUMO Elders heb je gezegd: vijf keer.

Geybels «In drie à vier dagen tijd heeft Bas een aantal inspuitingen gehad.»

Luyten «Niet altijd opiaten.»

Geybels «De periode voor zijn operatie, op 10 augustus 2010, had hij zwaardere medicatie gekregen: hij crepeerde van de pijn.

»Er zijn zoveel geruchten gelanceerd. Eén: Bas zou in het ziekenhuis van Overpelt, waar ik werk, geopereerd zijn ‘om lekker veel opiaten te krijgen’. Fout: hij is in Gent geopereerd. En hij heeft éérst medicatie van mij gekregen, maar ik ben bij mijn weten nog altijd arts.

»Twee: ik zou morfine uit het ziekenhuis van Overpelt hebben gestolen. Je kunt daar niks ongezien wegnemen. Je moet een code ingeven voor je het slot openkrijgt.

»Drie: ik zou Bas drie keer uit psychiatrie hebben weggehaald. Dat is twee keer gebeurd, door zijn ex, in het gezelschap van Piet De Bruyn. En weghalen? Bas wilde zélf weg.

»Vier: ik zou Bas pepmedicatie hebben voorgeschreven. Ik heb dat nog nooit gedaan! Op Graspop heeft iemand me ooit een voorschrift tegen ADHD gevraagd. Ik zei: ‘Ga naar een psychiater of een huisarts.’

»Er deden een hoop indianenverhalende ronde. ‘Er is niks van waar,’ zei ik tegen De Wever. ‘Ik ben heel blij voor jou,’ zei hij, ‘maar ik zal ervoor zorgen dat die verhalen wél de kranten halen als jij niet uit de Senaatsfractie verdwijnt.’»

HUMO Je hebt je ontslag getekend.

Geybels «Elke andere dag had ik het niet gedaan, maar in de toestand waarin ik verkeerde, tegenover de machtigste man van het land, ben ik bezweken.»

Luyten «Het ergste is dat ze hun dreigementen achteraf toch nog hebben uitgevoerd.»

Geybels «De indianenverhalen hébben de kranten gehaald. En ze hebben Bas onder druk gezet om een klacht tegen mij in te dienen. Wat hij uiteraard niet gedaan heeft.»

Luyten «Waarop ze contact hebben opgenomen met de orde der geneesheren. Toen Kim zich verzette tegen haar ontslag, omdat het onder dwang was verlopen, heeft Danny Pieters de voorzitter van de orde ontmoet in de Senaat. Dat weet ik van Piet De Bruyn.»

HUMO Wat is Danny Pieters van opleiding?

Geybels «Professor sociaal recht. Mooi hè (lacht)

Luyten «Die man stelde, als Senaatsvoorzitter, haar ontslagbrief op. En: hij probeerde haar carrière als dokter te breken. Hij was rechter en partij. En Piet De Bruyn, die Kim als senator is opgevolgd, is een oud-medewerker van hem.»

HUMO Volgens De Wever, Homans en Pieters zou jij en petit comité dingen hebben toegegeven die ‘op of over het randje van het legale’ waren.

Geybels «Ik heb wel dingen toegegeven over de toestand van Bas. Dat had ik, bij nader inzien, beter niet gedaan. Maar daar heb ik toch geen schuld aan?»

Luyten «Bas Luyten gebruikt cannabis. Oké. Valt haar dat te verwijten?»

HUMO Had jij een cannabisprobleem, Bas? Had je lichaam het nodig?

Luyten «Het was het enige dat mijn lichaam kalmeerde.»

Geybels «Als je lichaam erom schreeuwt, ben je verslaafd.»

Luyten «Voilà.»

Geybels «Verslaving is een ziekte, die je moet behandelen. Dat staat trouwens in het N-VA-programma (lacht)

HUMO Je bent op je zeventiende tegen de arm der wet aangelopen vanwege het verhandelen van cannabis. Toen heb je aan je toenmalige vriendin – je latere vrouw – gezworen nooit meer cannabis te zullen gebruiken. Het is een lang verhaal.

Luyten «Ik was betrapt toen ik vanuit Roosendaal drugs voor mijn vrienden meebracht. Als bewarende maatregel moest ik drie maanden naar de jeugdinstelling in Mol. Na één maand hebben ze me al aan de deur gezet: ik hoorde daar niet.

»Ik héb cannabis gebruikt in al die jaren, maar ik heb intussen ook mijn examen voor de middenjury afgelegd, mijn tweede kandidatuur in de rechten gehaald, dagen van veertien uur voor de N-VA geklopt… Dat kan niet als je constant in een roes zit.»

HUMO Is het niet flauw om vol te houden dat je alleen cannabis hebt gebruikt, en niks zwaarders?

Luyten «Ik heb nooit ontkend dat ik harddrugs heb gebruikt. Kijk, je kunt softdrugs – zoals cannabis – hard gebruiken, en je kunt harddrugs soft gebruiken. Als ik harddrugs gebruikte, was het soft, zeker in vergelijking met mijn toenmalige omgeving.»

Geybels «Ik weet te weinig van het criminele drugsmilieu, en over legalisering van softdrugs wil ik me zelfs niet uitspreken. Maar ik weet wel dat de wiet van nu niet meer die van de jaren zestig is. Ik zie de medische gevolgen: longziektes, psychoses – heavy shit.»

HUMO Jij rookt zelfs niet, zeg je. Je houdt het bij een gezinsverpakking Red Bull in de auto?

Geybels «Mijn gebruik valt nog mee: één à twee blikjes per shift van 24 uur. Ik heb hoogstens een cafeïneprobleem (lacht)

HUMO Hoe zit het nú met je cannabisverbruik, Bas?

Luyten «Ik raak geen joint meer aan. Op 31 augustus ben ik teruggekeerd uit Bangkok, en op 2 september ben ik teruggevlogen naar mijn vrouw in de VS. Ik had een cold turkey, niks méér. Ik heb zelfs geen Dafalgan genomen! De degout was te groot. Ik wist: als ik nog iets van mijn leven wil maken, moet ik eraf blijven.

»Begin oktober ben ik naar België teruggekeerd om me in het ziekenhuis van Kortenberg te laten opnemen.»

HUMO Om te ontwennen?

Luyten «Om onderzocht te worden op mijn depressie. Ik ging binnen voor gedragstherapie, niet voor ontwenning.»

undefined

Muyters-gate: deel 3

HUMO Kim, iedereen was het er vorig jaar over eens: je zat in ‘een destructieve relatie’.

Geybels «Ik denk dat wij eerder in een destructieve partij zaten (lacht)

Luyten «Toen ze hoorden dat er sprake was van ‘overspel’, ‘drugs’ en ‘Thailand’, zijn ze in paniek geraakt.»

Geybels «Ik wist dat de politiek een rotte wereld is, bevolkt door mensen met meer ambitie dan talent, die zich opwerken met gemene listen en achterbakse trucs. Maar dat het zo erg was?

»Op een gegeven moment kwam Frieda Brepoels bij mijn ouders thuis, zogezegd om me een hart onder de riem te steken. Maar in het buitengaan zei ze met een allervriendelijkst gezicht tegen mijn moeder dat ik beter geen kwaad woord over de partij vertelde, of ze zouden me helemaal afmaken. Dat is hard, hè.»

HUMO Heb je een klacht tegen je ontslag ingediend?

Geybels «Ik heb een kortgeding aangevraagd. De bedoeling was: de zitting van de Senaat tegenhouden waarop Piet De Bruyn, als mijn opvolger, de eed als senator zou afleggen. Het is niet gelukt.»

HUMO Je hebt toch een schadeclaim van 425.000 euro gevorderd?

Geybels «Dat was het bedrag dat vier jaar Senaat me zou hebben opgebracht, maar ik heb geen klacht ingediend. En ik heb ook geen klacht voor afpersing of eerroof en laster ingediend. Toen ik ermee dreigde, is de partij er wél ogenblikkelijk mee opgehouden.»

HUMO Open VLD wilde je onmiddellijk nuttige tips voor een lange en ophefmakende rechtsgang bezorgen. Waarom vecht je je ontslag niet aan?

Geybels «Ze hebben me interessante insteken gegeven, dat klopt. Ik zeg niet dat ik er niks mee doe, maar bij de Belgische rechtbanken is momenteel niks lopende.

»België is al op de vingers getikt omdat het geen ontslagregeling voor parlementairen heeft. Bovendien was er in mijn geval minstens een zweem van afpersing. Lees ‘Handboek politieke partijen’ van Dajo De Prins, specialist grondwettelijk recht: hij heeft een hoofdstuk aan mijn ontslag gewijd.»

HUMO Toen de storm opstak na jullie terugkeer in België, zijn jullie ondergedoken. De een bij Minneke De Ridder, de ander bij Piet De Bruyn, allebei N-VA’ers. Was dat verstandig?

Geybels «Welgeteld eeen halfuur heb ik bij Minneke ondergedoken gezeten, dankzij mijn moeder. Tegen de eerste journalist die belde, zei ze: ‘Nee, Kim is niet thuis: ze zit bij Minneke De Ridder (lacht).’ Ze is goudeerlijk, maar soms ontzettend naïef.»

Luyten «Ik heb twee dagen met Piet De Bruyn in een Leuvens hotel gezeten. Bij Piet kan je op moeilijke momenten terecht. Alleen, hij boezemt zoveel mensen zoveel vertrouwen in dat hij op den duur de vertrouwenspersoon was van mezelf, mijn vrouw én Kim. Hij wist alles. (Zwijgt) En informatie kun je gebruiken.»

HUMO Heeft Piet je geflikt?

Geybels (Knikt van ja)

Luyten (Twijfelt) «Piet is een authentieke hulpverlener. Een mens. Maar hij was bijzonder ambitieus, én hij beschikte over informatie die de weg naar boven kon vrijmaken. Bart De Wever en Danny Pieters hebben de beslissing voor hem genomen.

»Nadat Kim haar ontslag als senator had herroepen, kreeg ze per ongeluk nog het verslag van het partijbestuur toegestuurd. En wat las je in die mail? ‘Aanwezige senatoren: Piet De Bruyn.’ Een maand voor hij de eed had afgelegd! De beslissing om Kim te schrappen was al lang genomen.»

HUMO Ga je naar Open VLD?

Geybels «Ik onderhoud contact met Open VLD, maar ik heb net zo goed gesprekken met mensen uit andere partijen. Van Steve Stevaert heb ik een paar aanmoedigende telefoons gehad. Ik ben nog niet klaar voor een rentree in de politiek, maar voor de gemeenteraadsverkiezingen hak ik de knoop door.»

HUMO Gaan jullie samen naar dezelfde partij?

Luyten «Ik heb andere dingen aan mijn hoofd. Eerst was ik van plan een boek uit te brengen, maar dat ga ik niet doen. Vanaf september ga ik bloggen, beetje bij beetje harde informatie lossen.»

undefined

Muyters-gate: deel 4

HUMO Een halfjaar geleden verklaarde je dat je spoedig de namen zou noemen van N-VA’ers die drugs gebruiken en overspel plegen. Maar vooralsnog houd je de lippen op elkaar?

Luyten «Ik héb daarover gesproken in een interview met Dag Allemaal. Zij hebben geoordeeld dat het nog te vroeg was om het uit te brengen. Wachten ze tot één van die mensen minister wordt?»

HUMO Wat komt er precies op je blog te staan?

Luyten «Politiek in de brede zin van het woord, en af en toe een trap tussen de kloten. Eén voorbeeld: Mark Demesmaeker heeft jarenlang geen afdrachten aan de partij betaald. Hij vond dat hij dat niet hoefde: hij moest namelijk al een studio huren voor zijn domiciliefraude in Halle – hij woonde toen in Edingen.

»In De Standaard stond dat hij in vijf jaar tijd 30.000 euro aan de partij heeft afgedragen: vergeet het. Ik heb de aangifte voor zijn verkiezingscampagne van 2009 gedaan: hij heeft zijn hele campagne laten betalen – zelf heeft hij er geen euro in gestoken.»

HUMO Wie heeft het betaald dan?

Luyten «Alles kwam uit de partijkassen. Op een dag gaf Demesmaeker zijn functie als partijsecretaris terug omdat hij depressief was. Maandenlang was hij nergens te bekennen. Maar het kartel met de CD&V springt, en wie is daar plotseling op het partijbestuur?

»Demesmaeker, de onverschrokken Vlaming, die een vurig pleidooi houdt voor zijn portefeuille. Een ordinaire postjespakker is het. Net als Siegfried Bracke, die ook pas kwam toen hij wist dat hij in een gouden koets zou rijden.»

Geybels «En: omdat hij in de rats zat bij de VRT.»

Luyten «Ken je de VNV binnen de N-VA?»

HUMO Pardon?

Luyten «De VNV, de Vlaams Nationale Vrienden, zo noemen ze zichzelf, oftewel de Vrienden Van Den Dikke – De Wever, dus. Ze vergaderen minstens twee keer per jaar, met Kerstmis en eind juni. Het begint met een etentje en het eindigt in andere etablissementen – ik stel voor dat ik geen details geef.

»De Vrienden zijn réchts: onder elkaar geven ze lucht aan hun homohaat, hun racisme en hun diepe afkeer van alles wat neigt naar links. Ook de meer linkse elementen binnen de N-VA moeten eraan geloven.»

HUMO Wie maakt deel uit van die VNV?

Luyten «Liesbeth Homans, Theo Francken, Karl Vanlouwe, Guy Uyttersprot, Joachim Pohlmann – dat soort mensen.»

HUMO Top. Jij ook indertijd?

Luyten «Ik ben er enkele keren bij geweest, ja.»

HUMO En nu heb je besloten je te wreken, stap voor stap?

Luyten «Wat ik ook doe, mensen zullen altijd vermoeden dat ik wraak wil nemen. Niet ten onrechte: ik pik het niet dat Bart De Wever in een weekblad verklaart dat wij ‘niet passen binnen de normen en waarden van onze partij’, wetende wat hij weet.

»Moet ik dan de fouten van anderen door de vingers zien? Als Philippe Muyters in 2010 de begrotingscijfers opsmukt en in het Vlaams Parlement staat te liegen – ik heb de bewijzen op papier – moet ik dan mijn mond houden?»

HUMO Kortom, jij wilt ook terug in de politiek.

Luyten «Ik ben een politiek beest.»

HUMO Bij welke partij?

Luyten «Welke partij wil mij nog?»

HUMO Ben je verbrand?

Luyten «Ik voel me verbrand.»

Geybels «Bas is centrum-rechts; veel meer naar rechts kan hij niet meer opschuiven. Ik heb meer mogelijkheden aan de linkerzijde. In ethisch opzicht bijvoorbeeld pas ik perfect bij de VLD. Voor Bas ligt dat moeilijk.»

HUMO Ben jij een ethische hardliner?

Luyten (Knikt)

HUMO Waarover hebben we het dan?

Luyten «De gebruikelijke onderwerpen: abortus, euthanasie – die dingen.»

HUMO Je vergeet de drugs.

Luyten (lacht) «Drugs zijn een maatschappelijk gegeven, dat een partij als het VB ontkent. Ik ben eraan ten prooi gevallen, dus: ik ben verbrand voor die partij.

»Misschien heb ik nog een carrière in de politiek, maar dan niet meer op de voorgrond. Het probleem is ook: ik heb zwaar in de politiek geïnvesteerd, jarenlang dubbel gelopen om mijn droom waar te maken. Ik kan niet op een advocatenpraktijk terugvallen, zoals veel andere politici.»

HUMO De grootste BV’s van deze tijd zijn de sterrenkoks. Jij bént chef-kok.

Geybels «Hij kan heel lekker koken. Maar BV worden, gewoon om het te zijn?»

Luyten «Nogmaals: ik ben verbrand. Ik ben de bullie die haar erin heeft geluisd. De junk – dat is de perceptie. Het reële beeld is veel genuanceerder, maar ik ga mezelf ook niet als een heilig boontje voorstellen.

»De vraag is: wie willen we als politici? Mensen die tot hun 25ste in een studeerkamer hebben doorgebracht, niet weten wat het leven is, geen miserie hebben meegemaakt, zelfs geen scheiding van hun ouders?»

Geybels «Hij heeft het over mij. Op mijn 25ste had ik niks aan te geven, tenzij een notoir cantusverleden (lacht)

HUMO Kim is bezwaarlijk een steriele maagd te noemen, maar hoe zijn jullie dan toch bij elkaar uitgekomen? Tegengestelden trekken elkaar aan?

Geybels «Tegengestelden? We hebben véél gemeen.»

Luyten «We hebben elkaar leren kennen op de bus naar Straatsburg, waar we Frieda Brepoels in het Europees Parlement gingen bezoeken. Ik reed, zij zat naast mij.»

Geybels «Ik was de enige jong-N-VA’ster die de kaart kon lezen (lacht)

HUMO Er bestond nog geen gps?

Luyten «Die moest je huren: te duur voor jong-N-VA.»

Geybels «En hij had al een vrouwenstem die hem de weg wees. Dat was de eerste keer, november 2006, en het klikte meteen.»

HUMO Hebben jullie nu een relatie met elkaar?

Luyten «Nee, wij zijn partners in crime (lacht)

HUMO Jullie hebben geen relatie zoals Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel geen relatie hadden.

Geybels «Laten we het privéleven privé houden. Wij kunnen het wel met elkaar vinden als het gaat over wat er het afgelopen jaar is gebeurd.»

HUMO Ben jij inmiddels officieel gescheiden, Bas?

Luyten «Dat is nog een administratieve kwestie, die bijna is afgerond.»

HUMO Heb je ergens spijt van?

Luyten «Ik heb spijt tegenover mijn ex, en tegenover iedereen die erbij betrokken is geraakt. Mijn moeder ook. Mijn vader niet, nee. Die is in december vorig jaar gestorven, maar ik had geen contact meer met hem. Misschien heeft hij het nieuws nog horen waaien in de Dominicaanse Republiek – daar woonde hij al jaren.

»Zo vader zo zoon: overspel zit kennelijk in mijn genen. Hij is er met zijn secretaresse vandoor gegaan, en hij heeft vier kinderen achtergelaten.»

Geybels «Jij hebt geen kinderen achtergelaten.»

Luyten «Juist, maar mijn vrouw heb ik wel belogen en bedrogen. Dat maak ik niet meer goed.»

Geybels «Ik heb spijt dat ik de gebeurtenissen in Thailand niet heb kunnen voorkomen. Maar dat ik ben meegegaan om hem te helpen, dat heb ik nog geen seconde betreurd. Dat was véél belangrijker dan politiek.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234