null Beeld

Muziek: 3 On Stage - Pinkpop 2012

Wie geen ticket heeft, kan het ook dit jaar weer op de verrekijk volgen: Pinkpop gaat aanstaande zaterdag zijn drieënveertigste editie in, en met namen als Blood Red Shoes, The Cure, Afghan Whigs en Bruce Springsteen mag de affiche officieel als Helemaal Niet Kwaad bestempeld worden.

Noud Jansen

En voor de drieënveertigste keer al wordt het festival bestierd door dezelfde Jan Smeets: men neme daar eerbiedig zijn roze hoedje voor af, en men vrage beleefd hoe het nog met hem gaat.

Jan Smeets (67) «Goed, hé. Al merk ik wel dat ik ouder word: allerlei fysieke ongemakken beginnen op te spelen, zoals artrose. En al die e-mails die ik moet lezen en versturen, over wie waar verantwoordelijk voor wordt, en welke backstagepasjes zus en welke cateraar zo... Ik word er zo langzamerhand een beetje confucius van. Maar ik mag niet klagen, hoor.»

HUMO Er staat iemand op de affiche die nog vier jaar ouder is dan u.

Smeets «Ja, de heer Seasick. Die jongen zal nog geen last hebben van artrose, me dunkt, want anders kun je niet zo lang aan één stuk door gitaar spelen. Daar kijk ik als iets oudere jongeling wel met enige jaloezie naar, hoor. En ook onze Bruce is de zestig al eventjes voorbij, maar die lijkt helemáál nergens last van te hebben.»

HUMO Hoe bent u erin geslaagd om Bruce Springsteen voor de tweede keer in drie jaar te strikken?

Smeets «Ik heb horen zeggen dat het als volgt is gegaan: zijn management zat met opengeklapte agenda’s samen om een paar datums te prikken voor de nieuwe tournee, Bruce zelf werd erbij geroepen en hij zei gelijk: ‘I would like to go back to Pinkpop.’ Toch iets om trots op te zijn, nee?

»Wel wat snel natuurlijk om ‘m nu al opnieuw te brengen, maar hij is live altijd geweldig, en hij heeft ook een fenomenale nieuwe plaat uit. Dus waarom niet? En wie weet gebeurt wel weer hetzelfde als drie jaar geleden, toen The Boss vroeg of hij the boss kon zien – van het festival dan. Ik zeg: ‘Of course.’»

HUMO U hebt er Metallica voor laten schieten, heb ik begrepen.

Smeets «Ja, da’s nog een apart verhaal. We kregen twee voorstellen: eentje van Bruce, en eentje van Metallica. Bruce zou op maandag afsluiten, dat stond al snel vast, maar Metallica wilde dat óók. Toen hebben we gezegd: ‘Jongens, sorry, maar dat gaat echt niet.’

»Daarop heeft Metallica Herman Schueremans een aangeboden om op diezelfde dag op Werchter Boutique te spelen, en Herman heeft zowaar ja gezegd. Terwijl wij in principe nog aan het onderhandelen waren!

»Kijk, ik ga hier geen zoete broodjes bakken en zeggen dat dat moet kunnen. Nee, ik vind dat dat níét moet kunnen. Al zolang ik dit festival organiseer, is het een ongeschreven wet in de business: je maait het gras niet voor de voeten van een collega weg.

»Voor het eerst in tweeënveertig jaar word ik op mijn heilige pinksterweekend bekampt, en het gevolg is dat ik met het laagste aantal Belgische bezoekers ever te maken heb. Ik vind dat eerlijk gezegd verschrikkelijk.»

HUMO Maar u krijgt er wel een partij Duitsers voor in de plaats: met Herbert Grönemeyer hebt u een echte Publikumsmagnet op de affiche staan.

Smeets «Nou ja, ik vind Herbert Grönemeyer een goeie performer, en ik wil hem al langer dan vandaag hebben. Maar ik geef eerlijk toe dat ik er ook onze Duitse vrienden mee hoop aan te trekken.

»Vergeet niet: vlak over de grens, in Aken en omgeving, wonen een miljoen mensen. En ik ben populair bij de Duitsers, want ooit zei een Duitse vrouw me aan de telefoon dat ik eine geile Stimme heb. (Lacht) Echt gebeurd!»

HUMO Tot slot: waar was u toen u vorig jaar het drama op Pukkelpop vernam?

Smeets «In mijn auto op weg naar Pukkelpop: ik kreeg een paniekerig sms’je van mijn dochter, die er al was. Toen ik langs alle kanten werd voorbijgestoken door ambulances, dacht ik: 'Dadelijk blokkeer ik hier nog iemand', en ik ben terug naar huis gereden.

»Kijk, ik wil niks kwaads zeggen over de organisatie van Pukkelpop, integendeel zelfs. Maar ik ben geen voorstander van die bomen daar. Mijn ouders zeiden me altijd: 'Als het onweert, niet onder een boom gaan schuilen!' Bomen zijn gevaarlijk, punt. Maar ik heb begrepen dat ze ze niet mogen omhakken van de groenen. Tja, is een boom dan belangrijker dan een mensenleven?»

HUMO Heeft u uw calamiteitenplan nog eens tegen het licht gehouden na Pukkelpop?

Smeets «Nee, wij hebben een degelijk calamiteitenplan. Maar ik heb er wel voor gezorgd dat er dit jaar maar liefst zéven zendmasten rond het terrein zullen staan, om in geval van nood elektronisch te kunnen blijven communiceren - toch één van de grote issues op Pukkelpop. Nu, ik hoop natuurlijk dat die dingen er voor niks zullen staan, dat spreekt voor zich. Afkloppen, die handel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234