null Beeld

Muziek: 60 jaar Eurovisiesongfestival

Gisteren kon u één en ander al live volgen op de BBC, maar wie het door Graham Norton en Petra Mede gepresenteerde muziekspektakel ter gelegenheid van zestig jaar Eurovisiesongfestival graag ondertiteld en met lollige commentaar van Peter Van de Veire beleeft, zit vanavond gebeiteld op Eén.

Noud Jansen

Het Duitse vredeskind Nicole met ‘Ein bißchen Frieden’, de Finse verkleedpartij Lordi met ‘Hardrock Hallelujah’, of misschien wel de overjaarse Zweedse hömö’s van The Herreys met ‘Diggi-Loo Diggi-Ley’: waar zou Peter het reikhalzendst naar uitkijken?

Peter Van de Veire «Naar Conchita Wurst. Ik was vorig jaar behoorlijk onder de indruk van haar, en ik ben eens curieus of haar baard al wat gegroeid is. En ik kijk ook uit naar het optreden van Johnny Logan: zeer benieuwd of hij die ongelooflijk straffe songs van hem (‘What’s Another Year’ en ‘Hold Me Now’, red.) zoveel jaar na dato nog altijd naar behoren voor het voetlicht kan brengen. Ik herinner me de pijnlijke deelname van Engelbert Humperdinck drie jaar geleden: hij haalde zijn noten niet meer, en mocht als 25ste van de 26 via de achterdeur het pand verlaten. Ik hoop van harte dat ze Johnny Logan op voorhand aan een kleine test hebben onderworpen, om een soortgelijke afgang te vermijden.»

HUMO Sandra Kim is niet uitgenodigd voor wat toch als een greatest hits van 60 jaar Songfestival geafficheerd wordt. Jammer?

Van de Veire «Ja, temeer omdat iemand als Rosa López wel is uitgenodigd: ik kende haar niet eens meer, maar blijkbaar is die dame ergens in de jaren 2000 een keer vijfde geworden. Ik kan me dus wel voorstellen dat het een beetje pijn doet voor Sandra Kim. ’t Was mijns inziens ook de ideale gelegenheid om haar uit te nodigen: ze was een snotneus van dertien toen ze het Songfestival won, en ik denk dat veel kijkers het wel interessant zouden vinden om te zien wat er van haar geworden is.»

HUMO Wat ik me nu plots afvraag: wat zou er nog van Axel Hirsoux geworden zijn?

Van de Veire «Ik heb hem zonder zwans vorig weekend nog gezien. Op zaterdag presenteerde ik in de Lotto Arena Het Grootste Café, en op zondag hadden we een privéversie voor een verzekeringsbedrijf. Axel Hirsoux stond daar op de affiche, en hij zong onder andere ‘Mother’, ‘The Show Must Go On’, en ‘Tu te reconnaîtras’. Perfect, echt waar. Ik denk dus dat het wel goed met hem gaat. Oké, de wereld heeft hij vooralsnog niet aan zijn voeten liggen, maar hij zou aan een album aan het werken zijn, en hij treedt geregeld op.»

HUMO Ik besef dat de keuze lastig zal zijn, Peter, maar wat vind jij, de volledige geschiedenis in ogenschouw nemend, het absolute dieptepunt uit zestig jaar Eurovisiesongfestival?

Van de Veire «Euh... (lacht) Wel, ik ben onlangs eens naar een YouTube-kanaal gesurft dat gewijd was aan de slechtste Eurovisieliedjes aller tijden: vals gezang, lelijke outfits, rotslechte nummers. Het liedje dat er voor mij nog het meest uitstak, was ‘Be Happy’ van de Israëlische groep Ping Pong, uit het jaar 2000: zó vals dat het weer aandoenlijk werd. Het enige hoogtepunt van de show was de blote buik van een mooi blond meisje, dat een beetje in de camera loenste – ’t zou me niet verbazen als ze haar op voorhand drugs hadden gegeven.

»Maar mijn absolute hoogtepunt uit zestig jaar Eurovisiesongfestival, gesteld dat je dat ook graag zou willen weten, is ‘Après toi’ van Vicky Leandros. Ik zal niet zeggen dat ik spontaan in een jankbui losbarst telkens als ik dat nummer hoor, maar toch: ben ik in een weemoedige stemming en zet ik ‘Après toi’ op, dan moet ik er geheid een zakdoekje bij nemen. Zeker op de momenten waarop ze uithaalt: olala, zeg!»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234