null Beeld

Muziek: Arsenal Live at AB

Vijf keer spelen voor een uitverkochte en waanzinnig enthousiaste AB: het moet zowat de natste droom zijn van elke muzikant in België (behalve als hij Franky DSVD heet, want die deed het met zijn maten van Channel Zero vorig jaar zés keer).

Arsenal maakte sinds eind jaren 90 vier heel fatsoenlijke en veelzijdige platen, liet een paar uiterst hardnekkige radiohits op de mensheid los en bouwde een ijzersterke livereputatie op.

Geen wonder dus dat de zowat 10.000 kaartjes de deur uitvlogen toen de band dit voorjaar een concertreeks in de AB aankondigde. Acht zendt vanavond het slotoptreden uit; Hendrik Willemyns, één van Arsenals twee hersenhelften, herinnert het zich nog levendig.

Hendrik Willemyns «Dat was een ramp! Je moet weten: na elk optreden hielden we 's avonds een klein feestje, buiten achter de AB. Daar hangt zo'n dikke, zware ketting om de auto's tegen te houden.

»Op de avond voor dat laatste concert was onze toetsenist sigaretten gaan kopen, en toen hij terugkwam is hij in het donker over die ketting gevallen, smák op de kasseien. Resultaat: een gebroken linkerpols en een zwaar verstuikte rechterpols. Met pijnstillers kon hij met z'n rechterhand nog wel een paar toetsen indrukken, maar hij speelt ook de tweede gitaarpartijen, en dat ging écht niet.

»We hebben toen besloten dat het beter was dat hij mijn synthpartijen overnam. Vlak voor het concert heb ik hem nog snelsnel alles uitgelegd - welke klankjes hij in welke nummers moest gebruiken en zo.

»Het punt was alleen: op die pijnstillers - zo'n zware Dafalgan - had hij nog een paar pinten gedronken, en daardoor was hij helemaal wég. Ongetwijfeld best aangenaam voor hemzelf, maar op het podium stond hij alleen maar te staan, met een big smile op zijn smoel (lacht). Ik probeerde de hele tijd aanwijzingen te roepen, maar helaas.

»Nu ja, het was uiteindelijk wel een oké concert. Misschien niet perfect, maar het publiek ging uit de bol.»


HUMO Vijf uitverkochte concerten: hoe verwerk je zo'n huzarenstukje?

Willemyns «We waren trots. Zoiets is echt cool, echt sjiek, hè. Vijf keer 2.000 man... Zelfs de mensen van de AB zeiden dat ze zoiets normaal nooit zien. Er was écht een symbiose met het publiek. Dat is heel belangrijk voor Arsenal. Het publiek is onze, euh, twaalfde man (lacht).

»Maar je mag ook niet te lang bij je successen blijven stilstaan. We zijn inmiddels al met iets nieuws bezig, al is het nog te pril om daar iets over te zeggen.»


HUMO In november spelen jullie nog in de Lotto Arena.

Willemyns «Voor 7.000 man! Onze muziek is doorheen onze vier cd's sterk geëvolueerd, dus dat zou wel kunnen werken. 'Melvin', van onze laatste plaat 'Lokemo', is bijvoorbeeld echte stadionmuziek: dat zou weleens een kippenvelmoment kunnen worden.»


HUMO Gaan jullie altijd op zoek naar nieuwe kicks?

Willemyns «Ja, maar 'nieuw' is niet per se synoniem voor 'groter'. Want dat houdt vroeger of laat op. We hebben op Werchter na Kings of Leon gestaan: veel groter kan niet.»


HUMO Kijken jullie eigenlijk ooit zelf naar jullie eigen optredens, op dvd of zo?

Willemyns «Nooit! Da's saai! 't Is zoiets als porno kijken: da's wel seks, maar dan seks waar je helemaal niet bij betrokken bent. Om die energie te voelen móét je erbij zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234