null Beeld

Muziek: 'Carmen' in Verona

Voetbalminnende operafanaten staan op woensdag voor een hartverscheurende keuze: terwijl op Arte een opvoering van ‘Carmen’ vanuit de arena van Verona wordt uitgezonden, staat in Brazilië onder meer Bosnië-Iran op het programma. Bij nader inzien misschien toch niet zo’n zwaar dilemma… Wie ongetwijfeld op Arte zal afstemmen, is minister van staat Willy Claes, de Eden Hazard onder de Vlaamse pianisten. Volgens zijn echtgenote schuilt achter de notoire operaliefhebber nochtans een onvervalst voetbaldier ‘aan wie je alles mag vragen over het allerkleinste ploegje’. Zou hij op het WK afstemmen?

td

Willy Claes «Ach, zo’n grote voetbalfan ben ik nu ook weer niet. Ik probeer weleens een wedstrijd op tv te zien en dat zal tijdens het WK niet anders zijn – zeker als de Duivels spelen. Maar op 25 juni is de keuze snel gemaakt.»

'De muziek van Bizet is toegankelijk én geniaal'

HUMO Waarom is de opvoering van ‘Carmen’ in Verona zo’n aanrader?

Claes «Vooral vanwege de locatie. Voor een spektakelstuk als ‘Carmen’ vormt de arena van Verona, met plaats voor 12.000 à 15.000 toeschouwers, een ideaal decor. Het biedt de regisseur tal van mogelijkheden – ik denk alleen al aan de stierengevechten in het stuk. Die regisseur is trouwens Franco Zeffirelli, die al ruimschoots zijn strepen verdiend heeft, zeker in Italië.»

HUMO Moet ‘Carmen’ het dan vooral van het spektakel hebben?

Claes «Nee, begrijp me niet verkeerd: het orkest in Verona is op en top professioneel – kwaliteit gegarandeerd. Ze strikken er ook altijd de crème de la crème onder de operazangers en -zangeressen. Bovendien is de akoestiek in de arena ronduit wonderlijk. Toen mijn kinderen nog klein waren, heb ik er drie voorstellingen bijgewoond, en ik moet zeggen: in de oudheid was ‘akoestiek’ geen hol begrip… Hopelijk komt dat formidabele geluid ook tot zijn recht op tv.»

HUMO Vraag aan een absolute leek om één opera te noemen en de kans is reëel dat het antwoord ‘Carmen van Bizet’ is. Hoe komt dat?

Claes «In de eerste plaats door de muziek van Georges Bizet, die tegelijk toegankelijk én geniaal is. Aria’s als ‘La Habanera’ en ‘Les Toréadors’ hebben volkstheaters wereldwijd geïnspireerd tot parodieën, en iedereen kan de melodieën meeneuriën. ‘L’amour est un oiseau rebelle’, de kernzin van ‘La Habanera’, vat ook het universele thema van de opera perfect samen: de liefde, of meer bepaald de jaloezie, die zelfs de nuchterste man tot de gekste dingen kan drijven. Bizet heeft met Carmen het prototype van de femme fatale neergezet. Toen het stuk in 1875 uitkwam, waren de geesten er trouwens nog niet rijp voor. ‘Carmen’ werd bijzonder slecht onthaald door het bourgeois publiek, dat zich niet kon verzoenen met een zigeunervrouw in een sigarenfabriek als hoofdpersonage.»

HUMO Volgend jaar wordt ‘Carmen’ ook opgevoerd tijdens de Zomeropera in Alden Biesen, een organisatie waar u voorzitter van bent. Kan Verona inspireren?

Claes «Het decor in Alden Biesen mag dan nog voor een prachtig historisch kader zorgen, het is helaas niet te vergelijken met dat van Verona. Daar kunnen minstens drie verschillende decors tegelijk opgesteld worden, op de binnenkoer van Alden Biesen wellicht maar één. Dat zal onze mensen tot creativiteit dwingen. Mijn eigen rol is nogal beperkt: als voorzitter van de vzw is het mijn taak om de regisseur op tijd en stond met zijn voeten op de budgettaire grond te zetten… In die zin zal Verona dus vooral doen watertanden, vrees ik (lacht).»


Een voorproefje:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234