null Beeld

Muziek: De nacht van de popmuziek

Eén van de aardigste programma’s die de Nederlandse publieke netten te bieden hebben, is een jaarlijks terugkerende, meer dan drie uur durende en live uitgezonden televisiemarathon waarin drie heren van iets voorbij de middelbare leeftijd – presentator Matthijs van Nieuwkerk, ‘popprofessor’ Leo Blokhuis en muziekarchivaris Fenno Werkman – allerhande opmerkelijke muziekfragmenten uit de hoge hoed toveren. ‘De nacht van de popmuziek’ heet het eenvoudigweg, en vanavond is het wegens aanhoudend succes al aan de tiende editie toe.

'De kijker wint: we zullen eindelijk eens een fragment van Rory Gallagher laten zien.'

Lex Coppoolse (samensteller) «We hebben nog een tijdje zitten dubben over wat we eventueel in het kader van die tiende verjaardag konden doen – populaire fragmenten uit eerdere afleveringen opnieuw laten zien of zo. Maar uiteindelijk vonden we dat toch niet zo’n goed idee, en besloten we om gewoon hetzelfde te doen als in de negen voorgaande edities. Wel komen we tegemoet aan alle mensen die er nu al tien edities lang voor zorgen dat de Ierse gitarist Rory Gallagher altijd bovenaan op het lijstje van aangevraagde fragmenten staat: we laten een fragment zien uit een optreden van zijn eerste band, Taste

HUMO Mag ik uit die keuze voor Rory Gallagher afleiden dat het gros van jullie publiek uit mannen van boven de 50 bestaat?

Coppoolse «Ik denk het wel, ja. Sowieso zijn tv-kijkers over het algemeen al wat ouder – jongeren kijken meer en meer via het internet. We krijgen overigens weleens klachten van jongere mensen – ‘Jullie laten alleen maar muziek uit de jaren 70 zien’ – maar ja, wij zijn nu eenmaal een archiefprogramma. Het klopt trouwens ook niet helemaal, want we besteden wel degelijk aandacht aan de jaren 80, 90 en 2000. Het meest recente fragment dat we voor deze editie op het programma hebben staan, dateert zelfs uit 2012: het eerste optreden van Alabama Shakes in Amsterdam.

»De kijkers kunnen ook deze keer weer mee bepalen welke nummers er aan bod komen. Fenno Werkman heeft zijn immense archief op dvd gezet, en al die nummers zijn op onze website en op het zogenaamde tweede scherm te bekijken. Iedereen kan daar zijn favoriete nummer opzoeken en ons tijdens de uitzending een mailtje sturen met een korte uitleg waarom hij of zij precies dat nummer wil laten horen. Wij zoeken daar dan de mooiste verhalen uit, en die mensen bellen we op met de vraag of ze het live in de uitzending willen vertellen voor we het bewuste nummer laten zien. Dan krijg je verhalen te horen van mensen die ooit uit het raam van het internaat zijn gesneakt om in Amsterdam Deep Purple te kunnen zien, of iemand die in de jaren 80 Elton John tegen het lijf is gelopen in een Amerikaanse platenzaak. Eén keer was er een man die vertelde dat hij lang geleden politieagent was in Amsterdam, en dat hij op een avond, toen Lou Reed optrad in Paradiso, de melding kreeg dat iemand in het centrum van Amsterdam een telefoonhokje aan het slopen was. Toen ze gingen kijken, bleek het uiteraard Lou Reed zelf te zijn, maar omdat die man een fan was, hebben ze hem niet opgepakt, maar naar zijn hotel gebracht.

»Af en toe laten we de kijkers ook stemmen, bijvoorbeeld over wie ze de beste band vinden, The Beatles of de Stones. Deze editie laten we de kijkers de beste hairrockband uit de jaren 80 verkiezen: Bon Jovi, Van Halen of Def Leppard

HUMO Wat jij?

Coppoolse «Ik ben zelf opgegroeid met Bon Jovi, maar als ik moet kiezen, ga ik toch voor Van Halen. Om het gitaarspel van Eddie van Halen, en vooral ook om de zang en de performance van David Lee Roth. En om zijn haar natuurlijk, dat zou ik nog bijna vergeten (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234