null Beeld

Muziek: Elisabeth live

Dat het uw stemming als bij toverslag van adagio lamentoso in molto vivace moge doen omslaan: vanaf vanavond tot en met zaterdagavond kunt u op het nieuwe OP 12 iedere avond live en integraal de finalesessies volgen van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.

Noud Jansen

Thomas Vanderveken en Klara-stem Katelijne Boon praten de boel aan mekaar in het Paleis voor Schone Kunsten (met excuses, maar het bespottelijke 'Bozar' krijgen wij echt niet uit onze strot), alwaar ze ook een omkaderende talkshow drijvende houden.

Thomas Vanderveken (molto allegro, come sempre) «Katelijne en ik praten met een aantal grote namen uit de vioolwereld, en ook met een aantal 'populaire' violisten. Liesa Van der Aa bijvoorbeeld, die pas een cd uitheeft waarop ze haar viool bespeelt als was het een rockgitaar, met distortionpedalen en zo, of Emile Verstraeten, de violist van het folkgroepje van Bart Peeters. Bijna al die mensen zijn klassiek opgeleid, en hebben zonder uitzondering hun hele leven lang de Koningin Elisabethwedstrijd gevolgd.»

HUMO Een paar jaar geleden was je ook al presentator, en toen heb je me beloofd een poging te zullen ondernemen om een microfoon onder de weledelgestrenge neus van vaste klant koningin Fabiola te duwen. Dat is bij mijn weten niet gebeurd.

Vanderveken «We hebben het wel geprobeerd hoor, meermaals zelfs. Maar de kroon laat zich blijkbaar toch niet zo makkelijk ontbloten – Fabiola wordt buitengewoon goed afgeschermd.

»'t Was wel grappig: de halve finales vonden dit jaar voor het eerst in het Flageygebouw plaats, en omdat daar geen loge is, zat ze gewoon tussen het volk. Als mensen in de gaten kregen dat ze vóór Fabiola zaten, zag je hoe ze zich steevast licht beschaamd uit de voeten maakten om een ander plekje te zoeken. Je zult de koningin maar het zicht belemmeren, hé?»

HUMO Zitten er dit jaar kleurrijke persoonlijkheden tussen de kandidaten?

Vanderveken «Verscheidene, ja. Afijn, het zijn eigenlijk allemáál buitengewoon kleurrijke, getalenteerde en intelligente mensen. Misselijkmakend jong ook: bijna allemaal zijn ze in de jaren negentig geboren, wat voor een dertiger als ik toch raar is.

»De meesten zijn op hun vierde of vijfde begonnen met viool, en hebben heel hun leven toegewerkt naar dat ene doel, te weten de Koningin Elizabethwedstrijd. Zeker de vioolcompetitie is nog altijd met afstand de grootste en belangrijkste wedstrijd ter wereld.

»Maar gisterenavond wandelde ik het Flageygebouw uit, en zag ik hoe op het terras van de Belga de Albanese violist Ermir Abeshi moederziel alleen een Vedett zat te drinken!»

HUMO Dat meen je niet. Hoe dúrft hij!

Vanderveken (lacht) «Welja, ik stond daar toch even versteld van. Alsof Kim Clijsters op de vooravond van de finale van Wimbledon nog even gezellig op zwier gaat.»

HUMO Bij het ter perse gaan van deze Humo is er nog één Belgische kandidaat in de running: Marc Bouchkov, een in '91 in Montpellier geboren Brusselaar. Hoe schat je zijn kansen in?

Vanderveken «Wel, hij heeft in ieder geval zijn genen mee: zijn grootmoeder werd vierde in '63 en zijn vader werd derde in '89. Ik voorspel dus dat Marc Bouchkov als tweede gaat eindigen, en dat over een jaar of vijfentwintig zijn zoon of dochter het festival zal winnen. Pure statistiek, meneer.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234