Muziek: In de Mix

Wie we daar hebben, met onafscheidelijk hoedje en al: Brahim, de sympathieke ‘Idool 2004’-finalist en presentator van Pennenzakkenrock, komt ons vanaf heden met een nieuw Eén-programma verblijden, in volle primetime nog wel.

Het heet ‘In de mix’, en luidens de perstekst is het een vrije vertaling van het Nederlandse ‘Ali B op volle toeren’, dat bij de TROS al aan zijn derde seizoen toe is. Over naar jou, Brahim.

Brahim «Het idee van ‘In de mix’ is dat jonge, nog tamelijk onbekende rappers gekoppeld worden aan al wat oudere Vlaamse zangers en zangeressen, gaande van Bart Herman en Nicole en Hugo tot Raymond van het Groenewoud en Johan Verminnen. In iedere aflevering gaan een rapper en ik thuis langs bij een welbepaalde coryfee, en daar wordt dan gemusiceerd: ’t is de bedoeling dat de coryfee een nummer van de rapper herinterpreteert, en dat de rapper op zijn beurt een hit van de coryfee in zijn eigen stijl bewerkt - ikzelf neem de gezongen gedeeltes voor mijn rekening.

»Wat wel grappig is: die rappers hebben veelal nog nooit van de aan hen gekoppelde levende legende gehoord: ‘Liliane Saint-Wíé?’. Eén keer is het zelfs gebeurd dat ook ik geen idee had: bij Rita Deneve . ’t Was pas toen de productie me haar grootste hit liet horen, ‘Dit is de allereerste keer’, dat er bij mij een licht opging: ‘Ahááááá, Rita Denéve!’ (lacht)Pas op, ze had ook al twintig jaar niet meer gezongen, hè.»

HUMO Onlangs zat Rita Deneve naast jou in ‘Villa Vanthilt’, en bracht ze zowaar een geestige oneliner te berde: ‘De enige dokter Dré die ik ken is die van in ‘Thuis’.’

Brahim «Ja, dat is heel typisch: op Raymond na hebben die coryfeeën überhaupt geen idéé wat hiphop is, laat staan dat ze weten dat dat ook in Vlaanderen gemaakt wordt. ‘In de mix’ is echt een clash van culturen hè, en dat levert weleens grappige momenten op. Wanneer de Mechelse rapper Yuboy Jeffrey bij Paul Severs op bezoek gaat bijvoorbeeld: een coole gast van negentien, bijna twee meter lang, die plots oog in oog staat met een afgeborstelde charmezanger van in de zestig. Goud waard, hoor! En dan zwijg ik nog over de blik van Yuboy wanneer Paul Severs een kleine demonstratie van zijn karakteristieke danspasjes geeft.

»En in de eerste aflevering koppelen we Bart Kaëll aan Kain, een rapper uit Mechelen die zich graag in hiphopjargon mag uitdrukken. Kaëll heeft juist zijn versie van Kains nummer ‘Leider’ voorgezongen, en Kain reageert door te zeggen dat hij de stijl van Bart Kaëll echt wel ‘swag’ vindt, hiphopjargon voor ‘stijlvol’. Probleem: Bart Kaëll kent geen hiphopjargon, en meent dat Kain met een Mechels accent ‘Zwijg!’ roept (lacht).»

HUMO Oké, ik kijk.

Brahim «Nu, die ontmoetingen leveren vaak ook heel mooie, emotionele momenten op. Wanneer een schlagerzanger in de armen van een rapper valt bijvoorbeeld, nadat die laatste zijn hiphopversie heeft laten horen. En omgekeerd is het een keer voorgekomen dat een rapper compleet brák toen de coryfee diens nummer op gitaar zat te spelen. Daar, euh, doe je het toch allemaal voor.»

HUMO Op de persconferentie over ‘In de mix’ deed je een opvallende uitspraak: ‘Als geen enkel nummer uit de reeks door een radiozender wordt opgepikt, stop ik definitief met zingen’.

Brahim «Nu ja, ik ben niet écht van plan om te stoppen met zingen, maar het kan mijns inziens niet anders dan dat minstens één van de nummers uit de reeks het op de radio zal maken. Echt waar, die songs zijn zonder uitzondering compleet swag.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234