null Beeld

Muziek: Inni - Sigur Rós

Nauwelijks ligt-ie in de winkelrekken of Canvas zendt ‘m al uit: ‘Inni’, een in november 2008 in het Londense Alexandra Palace opgenomen concertfilm van de arty IJslanders van Sigur Rós.

Redactie

Eigenlijk had ‘Inni’ minstens anderhalf jaar geleden moeten uitkomen, maar geen van de vier bandleden – te weten: Jónsi, Goggi, Kjarri en Orri – was bepaald happy met de eerste montage van de Canadese regisseur Vincent Morisset. Wat heet:

Jónsi (zang) «We vonden het ronduit vreselijk. Zo clean en saai - heel anders dan hoe Vincent het ons had voorgespiegeld. En dat hebben we hem ook in zijn gezicht gezegd.»

Goggi (bas) «Net toen we op het punt stonden om de stekker uit het hele project te trekken, kwam hij aanzetten met een opnieuw gemonteerde clip van ‘Ný Batteri’ (het openingsnummer, red.). Hij had de beelden van digitale HD overgezet op een 16mm-filmpje, dat hij vervolgens opnieuw gefilmd had, maar dan met prisma’s en dikke stukken glas ervoor.»

Jónsi «Het zag er vreselijk wazig en smoezelig uit: een enorme verbetering!

»Ons probleem is altijd geweest dat mensen te veel respect hebben voor ons werk. Wij vinden het veel leuker als ze zich eens ferm laten gaan.»

Goggi «Nu zijn we allevier redelijk tevreden met wat het geworden is. Wat bij ons wel het hoogst haalbare zal zijn, vermoed ik. Want onze muziek brengen we pas uit als we er allevier volledig tevreden over zijn, maar een film is uiteindelijk de visie van iemand anders. ‘Inni’ blijft de creatie van Vincent.»

- Controlefreaks, jongens?

Goggi «Misschien wel een beetje, ja. Onze muziek is heel belangrijk voor ons, zie je? Daarom staan we ook maar zelden een nummer af voor een film of een tv-serie: we willen niet dat er met onze songs iets gebeurt waar we niet tevreden over zijn.

»Bij een film vragen we altijd of we ‘m van tevoren mogen zien – wat ze in Hollywood maar niks vinden. ‘t Is een catch-22: zij laten ons de film niet zien tot wij ja hebben gezegd, en wij zeggen niet ja voor zij ons de film hebben laten zien.»

- ’t Was wel via een film dat jullie in 2001 bekend zijn geworden bij het grote publiek: ‘Vanilla Sky’ met Tom Cruise. Cruise had zelfs persoonlijk jullie nummer ‘Svefn-g-Englar’ uitgekozen.

Goggi «Ik herinner me het feestje bij de release van de film. Zo’n plastieken bedoening! Ik stond buiten een biertje te drinken toen een kerel op me afkwam en vijf minuten lang over zichzelf begon te praten. Toen hij vervolgens vroeg wat ik deed en ik ‘m antwoord wilde geven, wandelde hij zonder iets te zeggen weer weg (lacht)

Jónsi «Op zeker moment arriveerde Tom Cruise met Penélope Cruz. En ’t viel me meteen op hoe klein ze allebei zijn. En overal stonden schreeuwende mensen die hen probeerden aan te raken.»

Goggi «Toen we aan Tom Cruise werden voorgesteld, werd ik gelijk weggetrokken door een bewonderaarster die dichter bij haar held wilde raken.»

Jónsi «’t Was alsof we aan de koningin van Engeland werden voorgesteld. Tom Cruise wordt behandeld als royalty.»

- Sinds die tijd hebben jullie je muziek aan talloze natuurfilms verkocht: er kan geen dolfijntje worden geboren of het gebeurt op muziek van Sigur Rós.

Jónsi «Ja, maar met natuurfilms hebben wij nu eens echt geen problemen. Als David Attenborough een nummer van ons gebruikt in één van zijn documentaires, dat vinden wij dat een eer.»

Goggi «Waar we wel moeite mee hebben zijn reclamespotjes. Ik vermoed dat we ondertussen al bijna honderd keer gevraagd zijn om voor veel geld een song af te staan, maar we hebben altijd nee gezegd.»

Jónsi «Soms vragen ze ons en zeggen we nee - en een paar maanden later zien we op tv opeens een reclamespotje met een tune die ons wel érrug bekend voorkomt.»

Goggi «Vooral ‘Hoppípolla’ is al erg vaak als 'inspiratiebron' gebruikt. De makers zorgen er wel altijd voor dat hun nummer nét genoeg van het origineel verschilt om niet van plagiaat te kunnen spreken. Sterker nog: als wij durven te suggereren dat het wel degelijk plagiaat betreft, dan kunnen we daarvoor aangeklaagd worden. Begrijpe wie kan.»

- Wat brengt de toekomst, jongens?

Jónsi «In ieder geval een nieuwe plaat.»

Goggi «Komende lente zou-ie moeten uitkomen.»

Jónsi «We zijn er begin dit jaar aan begonnen, net na mijn solotournee. Maar we waren nogal ontevreden over de eerste sessies: ‘t voelde aan alsof we onszelf herhaalden. Daarom hebben we tabula rasa gemaakt en zijn we iets compleet anders gaan doen. En daar zijn we allemaal erg tevreden over. ‘t Klinkt meer minimal, meer ambient dan we ooit geklonken hebben.»

Goggi «‘Inni’ is in die zin het einde van een tijdperk. Het soort muziek dat je in de film hoort, zullen we nooit meer maken.»

Bekijk de trailer

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234