null Beeld

Muziek: Koningin Elisabethwedstrijd - de finale

Kleurrijke bende, daar in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Kwamen onder meer aan bod in de finaleweek: een Koreaanse die in allerijl moest gaan shoppen omdat haar jurken niet door de douane waren geraakt, een Rus die uit zijn gastgezin werd gezet wegens overlast, en een Japanner die niet alleen violist maar ook hobbygoochelaar is.

vvp

Verdacht rock-’n-roll voor een klassiek concours! Vanavond ziet u nog Yu-Chien Tseng en jonge belofte Esther Yoo aan het werk, en daarna weten we wie zich de winnaar van de editie 2012 mag noemen.

Misschien weet Katelijne Boon al meer: zij commentarieerde het evenement de voorbije week vakkundig aan de zijde van Thomas Vanderveken. Mag vanavond overigens bij haar op schoot: Hooverphonic-violist Cédric Murrath.

Boon «Dat wordt heel bijzonder: Cédric is klassiek geschoold, en hij wordt vanavond herenigd met Guido De Neve, de violist die hem destijds opgeleid én gebuisd heeft. Interessant!»

HUMO Op de radio heb je ooit tot je eigen horreur een ‘potverdorie’ laten vallen tijdens een live-uitzending. Is je zoiets al overkomen bij de Elisabethwedstrijd?

Boon (lacht) «Ik heb al enkele flaters begaan, ja. Ooit zat ik in een panel met Engelstaligen van wie ik het commentaar telkens opnieuw moest vertalen voor het publiek. Maar één keer vond ik het nodig om ook te vertalen wat een Nederlandstalig panellid had gezegd. Het publiek had dat zelf natuurlijk ook al allemaal begrepen.

»Ik heb wel ondervonden dat flateren helemaal niet zo erg is. Het publiek vindt het zelfs charmant dat je laat merken dat je ook maar een mens bent.»

HUMO Hoe beoordeel jij de kandidaten?

Boon «Ik kan erg onder de indruk zijn van de supervirtuozen, maar ik hanteer een simpele maatstaf om een optreden te beoordelen: ben ik geraakt? En vooral: wil ik die nog terugzien? Als dat het geval is, boeit die persoon me en heeft die me iets te zeggen.

»Ermir Abeshi en Artiom Shishkov zijn van die fascinerende figuren: over hun leven kun je romans schrijven. Doordat ze zoveel hebben meegemaakt, staan ze ook met een zekere onthechting op het podium. Maar als je ze dan hoort spélen! Ze doen dingen die misschien niet allemaal correct correct zijn, maar je krijgt wel kippenvel en je vergeet dat er een wedstrijd bezig is. Of ze élke zestiende noot exact juist spelen, kan me dan echt niet schelen.»

HUMO Zijn er duidelijke favorieten?

Boon «Je hebt natuurlijk Marc Bouchkov, die ons weer allemaal Belg maakt - we zullen hem steunen tot het einde. Vergeet ook Esther Yoo niet, een zeventienjarig meisje dat op weg is om een internationale ster te worden.

»’t Is een Amerikaanse met Aziatische roots die al twaalf jaar in België woont en al haar hele leven voor deze wedstrijd traint: ze is de chouchou van het typische wedstrijdpubliek. Samen met die twee maakt de Tsjech Josef Spacek ook veel kans.

»Bouchkov zie ik niet meteen winnen, al zou het zou natuurlijk wel fantastisch zijn voor hem. Maar eigenlijk kun je ’t onmogelijk voorspellen. Het blijft appelen met citroenen vergelijken. Of appelen met peren: dat klinkt net iets minder zuur.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234