null Beeld

Muziek: Lowlands

Een dag na Pukkelpop gaat vanavond in Biddinghuizen, een dorp diep in de provincie Flevoland, ook het Nederlandse Lowlands van start.

Nicolas Quaghebeur

Een jaarlijkse traditie, want sinds de oprichting van Lowlands in 1993 vinden beide festivals in hetzelfde weekend plaats en doen ze hun voordeel met elkaars programma: het leeuwendeel van de groepen op Pukkelpop kunt u een dag later in Nederland zien, en vice versa. Toch zijn het twee heel verschillende festivals: Lowlands is kleinschaliger, en tegelijk ook ambitieuzer van opzet.

Van meet af aan werd er naast muziek ook theater, film, literatuur en comedy geprogrammeerd, en ook voor een goeie lezing halen ze hun neus niet op. Editie 2011 was in twee uur tijd uitverkocht, maar de thuisblijvers kunnen drie nachten lang terecht bij de VPRO voor een uitgebreid verslag. We vroegen tekst en uitleg aan zangeres Marike Jager, die samen met Eric Corton en de enige echte Willy Wartaal de honneurs waarneemt.

Marike Jager «We tonen dit jaar nog meer muziek, en daarnaast gaan we natuurlijk zo veel mogelijk bands interviewen. Klassieke festivalverslaggeving, zeg maar, al nemen we ook de trein om met een aantal bezoekers te praten. Eric is het anker: hij gaat de mensen die kijken welkom heten en het programma afkondigen. Willy en ik gaan vooral veel interviews doen, en Willy gaat ook de wei op, om alles wat er in de rand gebeurt te verslaan.»


HUMO Daar zeg je wat: toen andere festivals in de jaren negentig schoorvoetend een tweede podium begonnen op te trekken, stond het terrein van Lowlands al vol tenten waar van alles gebeurde.

Jager «Lowlands is altijd weer een geweldig avontuur. Er is altijd zo ontzettend veel te doen. Ik laat me graag verrassen in de kleinere tenten, door groepen die net hun debuut uit hebben, maar als je dat wil, kan je net zo goed een heel weekend alleen maar dansen, desnoods de hele nacht door. En zelfs als je helemaal niet in wat voor muziek dan ook geïnteresseerd bent, hoef je er je niet te vervelen. Dat is toch tamelijk uniek.»


HUMO Wordt er met Willy en Eric heftig gediscussieerd over wie welke groepen doet?

Jager (lacht) «Dat niet, nee. Eric heeft sowieso veel meer ervaring, voor Willy en ik is het allemaal nog vrij nieuw. Maar ik zou wel heel graag Anna Calvi zien, en als het even kan, wil ik haar ook interviewen. Ik heb haar eerder dit jaar gezien in Nijmegen, waar ik woon, en sindsdien is ze zo'n beetje een voorbeeld voor me. Intrigerende dame.»


HUMO Je maakt zelf ook muziek. In een ver verleden heb je zelfs eens de Demopoll gewonnen op Studio Brussel.

Jager «Dat is in 2004 of 2005, toen ik net was afgestudeerd. Het was een geweldige manier om je muziek tot bij de mensen te brengen. Wij hebben onlangs trouwens jullie Anton Walgrave meegenomen op tournee door Nederland, en het is de bedoeling dat hij met ons hetzelfde gaat doen bij jullie. Zo proberen we voet aan wal te krijgen in Vlaanderen, want dat verdubbelt meteen je bereik.»


HUMO Tot binnenkort!

Lowlands

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234