null Beeld

Muziek: Pinkpop

Pinkpop in Nederland dit weekend, en zoals gewoonlijk zult u ook dit keer praktisch de gehele line-up vanop de eerste rij aan het werk kunnen zien op uw telly: we hebben echt ons best gedaan, maar neen, een gegrond bezwaar daartegen hebben we niet kunnen verzinnen. Toch één kleine bemerking: Pinkpop, de naam zegt het al, hoort dat eigenlijk niet met Pinksteren plaats te vinden?

Noud Jansen

Jan Smeets (organisator) «Dat klopt, ja. Maar voor de derde keer in de geschiedenis van het festival heb ik Pinkpop dit jaar verplaatst, om een beter programma te kunnen bedingen. Had Pinkpop met Pinksteren plaatsgevonden, dan was het gat met het Duitse Rock Am Ring te groot geweest, en hadden we minder second headliners kunnen krijgen.»

HUMO Second headliners?

Smeets «Wij hebben dit jaar geen échte headlinersop de affiche staan. Ja, groepen als The Killers, Kings of Leon, Green Day, The Script en Queens of the Stone Age zijn wel degelijk publiekstrekkers, maar geen arenavullers zoals Metallica, Bruce Springsteen of Rammstein. Je verkoopt er de Ziggo Dome of het Sportpaleis mee uit, bedoel ik, maar geen festivalweide. Daarom zal Pinkpop dit jaar ook niet helemaal uitverkocht zijn.

»Had ik ja gezegd, dan was Bruce Springsteen trouwens voor de derde keer in vijf jaar naar Landgraaf afgezakt. Maar ik heb dus nee gezegd, omdat ik vond dat drie keer een beetje te veel van het goeie zou zijn, ook al omdat ik er mijn Pinkpop-formule mee aantast: komt Bruce optreden, dan wordt de rest van de affiche gelijk tot voorprogramma gedegradeerd. Vijfentwintigduizend man kwam vorig jaar praktisch enkel en alleen voor The Boss: die mensen stonden bij wijze van spreken de hele dag met hun rug naar het podium te wachten tot Bruce zou beginnen, wat uiteraard niet zo leuk was voor de andere bands.

»Ik ben Bruce wel eeuwig dankbaar dat hij Pinkpop heeft aangeraden aan Paul McCartney: ‘If you wanna do a rock festival, do Pinkpop’. Daardoor is er een paar maanden geleden heel serieus geïnformeerd door het management van meneer McCartney, maar uiteindelijk hebben ze toch besloten om Bonnaroo (in de VS, red.) te doen.»

HUMO Vingers gekruist dat hij volgend jaar komt?

Smeets «Nou ja, het publiek moet hem natuurlijk ook nog willen. Gaf je mij m’n zin, dan probeerde ik naast Paul McCartney gelijk ook Neil Young en Bob Dylan te strikken. Maar ik maak uiteraard in de eerste plaats een programma voor de bezoekers, en niet voor mezelf. Al meer dan twintig jaar bestaat er een forum waarop mensen kunnen melden welke acts ze het liefst op Pinkpop zouden zien aantreden, en de artiesten die ik net genoemd heb, komen daar zelden in voor.»

HUMO Wie werd dit jaar het meest gevraagd?

Smeets «Muse, maar die doen dit jaar geen festivals. Zodoende zijn we voor de nummer twee in dat lijstje gegaan, The Script, een band die dit jaar echt is doorgebroken bij een groot deel van het festivalpubliek. Green Day hebben we ook geboekt omdat ze ergens hoog op dat lijstje stonden, al heb ik daar nog mijn bekomst van gehad.»

HUMO Vertel.

Smeets «Vrij snel nadat we hen geboekt hadden, moest de zanger ineens in rehab,wegens toestanden met drugs en alcohol. Een tijdlang hebben we dan tussen hoop en vrees geleefd: stel dat meneer niet zou genezen, dan zou het hele optreden natuurlijk niet doorgaan. Vanaf dan ben ik hem dagelijks beginnen te volgen op zijn personal Facebookgedoe, of hoe heet het, tot hij op een gegeven moment meldde dat-ie back in businesswas. Heel fijn, maar toen brachten de heren ineens drie cd’s uit (‘¡Uno!’, ‘¡Dos!’ en ‘¡Tré!’ , red.) die nu niet bepaald hoogtepunten in hun oeuvre genoemd kunnen worden. Op dat moment heb ik toch even gedacht: ‘Had ik ze maar nooit geboekt.’»

HUMO Bent u eigenlijk wel tevreden over de affiche?

Smeets «O jawel hoor, ik vind het een heel sterke affiche. Al had ik zelf graag wat meer harde gitaarrockgroepen gehad – ik vind dat echte festivalmuziek.»

HUMO In eigen land verwijt men u weleens ouderwets te zijn: festivals zoals Lowlands en Best Kept Secretzouden gewaagder programmeren.

Smeets «Wat een to-ta-le onzin, zeg! Nee, dat is nou echt wat je zegt klinkklare bullshit. Hallo! Ik zal je eens iets zeggen: wij hebben de headlinersvan Best Kept Secret (Arctic Monkeys en Sigur Ros, red.) ook aangeboden gekregen, maar we hebben er nee tegen gezegd. Niet dat dat slechte groepen zijn, hè, maar ik vind dat ik bétere groepen heb staan, punt. Ach, weet je: mensen die zoiets zeggen, vraag ik altijd of ze thuis ergens een spiegel hebben hangen. ‘Kijk daar dan eens in, en vraag jezelf eens af: ‘Wat heb ík nou gepresteerd in mijn leven, dat ik zoiets mag zeggen over een ander?’’»

HUMO Toegegeven: de kans is klein dat er iemand bij is die al drieënveertig jaar lang de scepter zwaait over een groot pop- en rockfestival.

Smeets «Víérenveertig jaar.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234