Muziek: Pubers van Streek

Twee Vlaamse pubers die elkaar niet kennen worden samen tien dagen naar een buitenland gestuurd om er in een gastgezin wat levenslessen op te doen: dat is in het kort het concept van 'Pubers van streek', vanaf volgende week donderdag op vtm.

In aflevering één mogen Sam (hier een meisjesnaam) en Dane, beiden zeventien, hun intrek nemen bij de familie Coetzee in het Zuid-Afrikaanse Middelburg.

Dane «Een vrij groot gezin: twee ouders, vier kinderen. Ze bleken héél gelovig. Dat was even wennen: in België zie je dat niet zo vaak meer, hè? Bidden voor het eten is er een ingebakken reflex. De potten op tafel en hopla: handen in elkaar schuiven en de Heer danken. De vader was ook een dominee.»

Sam «Dat devote geloven verhinderde hen niet om heel open te zijn. Eén van de dochters in het gezin heeft een tijdje een geloofscrisis gehad. Daar werd heel empathisch op gereageerd: het was helemaal bespreekbaar.»

Dane «We zijn daar echt liefdevol opgevangen - het klikte meteen perfect. De kinderen zijn eigenlijk broers en zussen geworden.»

HUMO Jullie zijn er ook naar school geweest, toch?

Dane «Ja, heel bijzonder was dat: 't deed een beetje Amerikaans aan. Iedereen een kostumeke aan, en een grote nadruk op sport en competitiviteit. En je moet er in álles goed scoren, hè - van rugby tot schaken.»

Sam «Het creëert een echt groepsgevoel, veel meer dan in België.»

Dane «Ja, hier mis ik dat toch - in België is het meer ieder voor zich.»

HUMO Nog op grote verschillen gestoten?

Dane «Alcohol mocht niet in het gastgezin. Een wijntje was misschien nog toegestaan geweest, maar lazarus over straat hobbelen was echt wel taboe. No prob: daarvoor waren we daar ook niet.»

Sam «Roken op straat is er ook not done - dat verraste me toch. Mensen staren je echt aan als je er in het openbaar eentje opsteekt. En in uniform is 't helemaal taboe: dan besmeur je de naam van de school.»

HUMO Hebben jullie ginds een liefje opgescharreld? Eerlijk antwoorden!

Sam «Neen, maar dat wil nu ook weer niet zeggen dat we onze ogen in onze zak hadden zitten. De gasten op die school waren er stuk voor stuk lekkere beren - door al dat sporten, natuurlijk.»

Dane «En dan die meisjes... Oh-la-la! Allemaal afgetrainde blondines met verrukkelijke benen... Ja, ik heb m'n ogen uitgekeken.»

HUMO Het persbericht vermeldt dat jullie thuis een tikje ongehoorzaam zijn.

Dane «Ik denk dat ik een doorsneepuber ben die wat moeilijkheden heeft met zichzelf - met verandering, vooral.»

Sam «We hangen ergens in het niemandsland tussen kinderen en volwassenen, en dat maakt het zo moeilijk.»

Dane «Ja: soms verlang ik ernaar om weer een kind te zijn, en soms wil ik gewoon al volwassen zijn.»

Sam «Maar die trip heeft me wel wat geleerd. Dat ik zelfverzekerder mag zijn, vooral: ik moet in mezelf geloven, en dan wacht er me heus wel een mooie toekomst. Waarin ik criminologie kan studeren, bijvoorbeeld.»

Dane «En ik weet nu dat ik moet wérken voor de dingen. Dat succes en geluk me niet gewoon zullen komen aanwaaien.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234