null Beeld

Muziek: waarin een klein land groot kan zijn

Straks is het weer 21 juli. Denkt u, terwijl u die dag uw Belgische vlag achtereenvolgens strijkt, kust en uit uw grootste raam te flapperen hangt, ook eens aan alle verdiensten van uw vaderland? Bijvoorbeeld die inzake de wereldgeschiedenis van de muziek? Die zijn namelijk niet gering.

Frederick Vandromme


1. New Beat

Gekende stof eerst: de EDM en de drum-’n-bass waren anno 2016 zichzelf niet geweest als de new beat het pad destijds niet sneeuwvrij had gemaakt of indien men in de jaren 80 in de buurt van Aarschot de electronic body music niet had uitgevonden.


2. Jazz

Zonder de Belg Django Reinhardt was de jazz nooit in zijn definitieve plooi gevallen – en iedereen weet dat jazz de incubator van de rock was.

undefined

null Beeld

undefined

'Zonder Waterloo was Johnny Hallyday nu een grotere held dan The Beatles.'


3. Punk

Zijn er moderne muziekgenres waarbij ons land geen uit de kluiten gewassen vinger in de pap te brokken heeft gehad? Het zal alvast de punk niet zijn: die kreeg zijn iconische gedaante toen Johnny Rotten de Sex Pistols vormde, wat hij wel had gelaten als hij net daarvoor niet door zijn vader het huis was uitgestampt. Directe aanleiding: het groengeverfde kapsel van Johnny, wat vader Lydon extra boos maakte omdat – we zitten hier niets uit te vinden – het hem ‘aan fucking spruiten’ deed denken.


4. De Saxofoon

Toen Adolphe Sax geboren werd, bestond België nog niet – maar toen hij voor uitvinder studeerde wél. Zonder saxofoon waren Bruce Springsteen en zijn E Street Band vorige week met een klarinetspeler naar Werchter Classic afgezakt. Zonder saxofoon ook geen jaren 80. En zonder saxofoon had Bill Clinton in de jaren 90 grote sier gemaakt met een elektrische gitaar: u kan zich de verwoestende impact op de street cred van alle grungegroepen al voorstellen.

undefined

'De muziek­cassette: ook al een Belgische bijdrage.'

undefined

null Beeld


5. Waterloo

Zonder de slag bij Waterloo was ABBA vermoedelijk niet op het idee gekomen een lied te maken over een kleine, Waals-Brabantse gemeente, en ‘Waterloo’ is de song die – daar zijn fans, muziekwetenschappers én Arno het over eens – het gelaat van de popmuziek in de jaren 70 een ingrijpende facelift gaf. Zonder de Waterloose veldslag spraken we nu trouwens allemaal Frans en hadden de Britten zich nóg meer op hun eiland teruggeplooid. Dan was Johnny Hallyday nu een grotere held dan The Beatles, en had u in de jaren 80 gevogued op muziek van Patricia Kaas in plaats van Madonna.


6. Pierre Minuit

En als we zo beginnen, kunnen we evengoed vermelden dat het eiland Manhattan ooit van de inboorlingen werd gekocht door Pierre Minuit, de proto-Belg die zo verantwoordelijk was voor de oprichting van de stad New York, de voedingsbodem van de hiphop, de new wave en de salsa. Minuit is bijgevolg verantwoordelijk voor het bestaan van de Ramones, Talking Heads, Sonic Youth en Jay Z.


7. De anticonceptiepil

Welke zomer is met voorsprong de allerbelangrijkste in de muziekgeschiedenis van de twintigste eeuw? Die van 1967 – goed geraden, rosse! Dan zal u vermoedelijk ook weten dat er geen summer of love was geweest zonder anticonceptiepil, en dat de Belgische gynaecoloog Ferdinand Peeters beschouwd wordt als grondlegger van de eerste, veilige, wereldwijd gebruikte variant daarvan. Peace out, Ferre!


8. Biljartballen

Vraag het aan uw peuter en hij zal u weten te zeggen dat ons land verantwoordelijk is voor de export van niet minder dan 80 procent van alle biljartballen wereldwijd. En waar, denkt u, zijn klassiekers als ‘Roadhouse Blues’ en ‘There’s a Tear In My Beer’ van respectievelijk The Doors en Hank Williams geschreven, of alles van The Pogues? In een nevelige bar naast de biljarttafel, welja. Tom Waits is er zelfs onder één verwekt.


9. De muziekcassette

Nog een handig gebruiksvoorwerp uit België: de muziekcassette – dragend medium van de mixtape en dus instrumentaal in de democratisering van de muziek – werd in 1963 uitgevonden en ontwikkeld door de Hasseltse afdeling van Philips. Hasselt lag toen en – tenzij de plaatselijke sossenafdeling het tersluiks verkocht heeft aan de hoogst biedende – nu nog steeds in België.


10. De praktijk

Voor wie zich liever ver weg houdt van al die theorie, zijn er ook praktijkvoorbeelden. Onder meer deze muzikale wereldveroveraars bezongen België in hun songs: AC/DC in ‘Bedlam in Belgium’ (over de chaos die de band in Kontich had gesticht), Elton John in ‘Just Like Belgium’ (over de aanstekelijke promiscuïteit van Brussel), Monty Python in ‘Finland’ (waarin wordt vastgesteld dat België slechts het tweede meest genegeerde land van Europa is), David Guetta in ‘Louder Words’ (iets met Waterschei), en verder onder meer Donovan, Sting, The Proclaimers en de Grateful Dead. En het is lagereschoolkennis dat de beste liveplaat van The Rolling Stones die met de woorden ‘Brussels Affair’ op de verpakking is.

Als er dus weer eens zo’n door inteelt aangevreten Britse muzikant grappen maakt over hoe de uitdrukking ‘Big in Belgium’ eigenlijk aanduidt dat iemand ‘geen hol voorstelt’, reciteer hem dan – als uw knokkels uitgesproken zijn – deze kloekborstige lijst. Hij zal snel een toontje lager piepen! Toepasselijk, aangezien iedereen weet dat ‘God Save the Queen’, indien het juiste aantal octaven lager gezongen, verdacht veel weg heeft van de Brabançonne.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234