null Beeld

Muziekmagazine: Pop-O-Rama

‘Een antidepressivum tegen de muziekbeleving in de mainstreammedia’, zo omschrijft Patrick Smagghe, de eigenzinnige coördinator van de Diksmuidse muziekclub 4AD, het nieuwe Canvasprogramma ‘pop-O-rama’, dat elke eerste zondagavond van de maand uitgezonden wordt. Daarin worden telkens drie alternatieve artiesten op een originele manier belicht, waarna ze – vanuit een gepimpte Opel! – becommentarieerd worden door een Belgische band, en tussendoor gekaderd worden door een professional uit de muzieksector. Vanavond is die professional – drum roll – de voornoemde Patrick Smagghe. Take it away, Patrick!

Katrien Depecker

''Of het nu de MIA's of de RIA's zijn: muziek-awards zijn je reinste bullshit.' Patrick Smagghe

Patrick Smagghe «De eerste band die vanavond aan bod komt, is het Malinese Terakaft, vier mannen die desert blues spelen. Het tragische is dat ze die niet in Mali zelf mogen spelen: muziek wordt er als haram beschouwd. We durven weleens te vergeten dat er in conflictgebieden niet enkel met wapens gestreden wordt: ook muzikanten en kunstenaars worden door de regimes monddood gemaakt.»

HUMO ‘Pop-O-rama’ volgde Terakaft bij hun passage op Leffingeleuren afgelopen september: het is haast aandoenlijk hoe je ze in het sportzaaltje van de lokale basisschool in traditionele klederdracht tegen de sportrekken ziet leunen.

Smagghe «Een paar jaar geleden speelden ze hier in de 4AD, en toen kwamen ze om een kannetje warm water vragen. Waarna ze hun tapijtje uitrolden en op het gemak nog even een kopje thee zaten te drinken: ook een heel mooi beeld. Je voelt dat het zigeuners zijn: ze zijn het gewoon om rond te trekken, en ze voelen zich overal thuis.»

HUMO De leden van het Gentse The Germans, die vanavond de geselecteerde bands becommentariëren, zeiden na de reportage over Terakaft: ‘Voor hen is muziek bittere ernst, terwijl wij maar wat voor de lol op een gitaar rammen.’

Smagghe «Vroeger droeg muziek vaak nog een duidelijke maatschappelijke boodschap uit – denk maar aan punk, of de bands uit de sixties. Hoewel we momenteel ook niet in gunstige tijden leven, zijn er toch nog maar weinig geëngageerde bands: eigenaardig. Er zou zich daar eens een socioloog over moeten buigen (lacht). De meeste muziek is tegenwoordig veel te braaf.»

HUMO Wat dat betreft zit het wel snor met het Britse working class-duo Sleaford Mods, de tweede band van vanavond. Ze begroeten hun publiek vaak met ‘Bunch of cunts!’ én zijn bij de NME-awards genomineerd in de categorie ‘Worst band’.

Smagghe (snuift) «Wie belang hecht aan awards, moet maar in de sport gaan. Of het nu de MIA’s of de RIA’s zijn: muziekawards zijn je reinste bullshit. Ik kom dagelijks tijd tekort om alle goeie muziek te ontdekken, maar blijkbaar zijn er mensen die hun tijd willen verkwisten met het luisteren naar groepen die ze slecht vinden. Als je het niet goed vindt, zet het dan af. Simpel.

»Verder: de mannen van Sleaford Mods zien er misschien uit als voetbalhooligans, maar ze klinken als The Fall – het zijn kinderen van Mark E. Smith

HUMO Je was verbaasd over de nieuwe plaat van Kreng, het alter ego van de Belgische Pepijn Caudron, en de derde band in ‘pop-O-rama’.

Smagghe «Vroeger werkte Caudron met soundscapes, maar op ‘The Summoner’ grijpt hij terug naar strijkinstrumenten. De plaat is een uiting van zijn rouwproces: hij heeft op korte tijd drie vrienden verloren aan zelfmoord. Vindt hij dat je zulke gevoelens niet naar buiten kunt brengen met elektronisch opgewekte klanken? Of zoek ik het te ver?»

HUMO Tot slot: waarom is ‘pop-O-rama’ belangrijk voor het muzieklandschap?

Smagghe «Omdat de rijkdom en schoonheid ervan veel te weinig aan bod komt. Hopelijk doet het de kijkers nieuwe bands ontdekken en spoort het hen aan zelf concertagenda’s uit te pluizen. Echt: Canvas is momenteel de beste radiozender die we hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234