null Beeld

Muziekmagazine: Studio Flagey: Van Bowie tot onder

‘Een muzikaal praatprogramma voor echte muziekliefhebbers,’ zegt Bart Peeters, ‘dat is nu eens iets wat ik al héél lang mis op mijn televisiescherm. Ik vind: als er op Canvas jaar in, jaar uit geëmmerd mag worden over voetbal – dat er zuurstof ontbreekt op de flanken van Anderlecht, bijvoorbeeld – waarom dan niet een keer over muziek?

Hey, presto: vanaf donderdag de 15de presenteert Bart Peeters acht weken lang ‘Van Bowie tot onder’, een onder de vlag van ‘Studio Flagey’ varend, op Canvas uitgezonden muzikaal praatprogramma voor echte muziekliefhebbers.

'David Bowie is zoals bekend een gesamtkunstwerk, maar ook de onderste sporten van de ladder kunnen interessant zijn'

Bart Peeters «‘Studio Flagey’ is de overkoepelende titel van een aantal programmareeksen over muziek, die allemaal opgenomen worden in het Flageygebouw in Elsene. Zoals je weet, heeft de openbare omroep daar lang gehuisd, en geloof het of niet: wij nemen ‘Van Bowie tot onder’ op in het voormalige bureau van Paul Vandenbussche, de voorganger van Cas Goossens als administrateur-generaal en tevens één van de belangrijkste alcoholici uit de geschiedenis van de vaderlandse media – ik heb al de verborgen lades ontdekt waarin hij zijn sterkedrank verstopte.

»In dat oude bureau van Paul Vandenbussche komen telkens twee muzikanten langs om op basis van beeld- en audiofragmenten te praten over hun muzikale helden, de mensen die hen hebben gemaakt tot wie ze muzikaal gesproken zijn. Daarom heet het programma ook ‘Van Bowie tot onder’: die titel impliceert dat er zoiets bestaat als een ladder van muzikaal heldendom, waarop David Bowie het hoogste echelon bezet – die man is zoals bekend een gesamtkunstwerk. Maar de onderste sporten van die ladder kunnen ook geweldig interessant zijn, hoor! Je vindt er onder meer de eendagsvliegen, zoals daar zijn Lynsey de Paul, die met haar tijdloze hit ‘Sugar Me’ – en ook wel een beetje met haar fabelachtige tache de beauté – voor mijn hoogstpersoonlijke seksuele ontwaken heeft gezorgd.»

HUMO ik ben blij dat je ‘Bowie’ zegt, en niet ‘Bawie’. Een paar jaar geleden was dat even de trend in Vlaanderen.

Peeters «Ik spreek namen altijd zo simpel mogelijk uit. David Bowie maalt er volgens mij ook niet om hoe zijn naam wordt uitgesproken. Al weet ik dat ook weer niet 100 procent zeker: ik zou het eens moeten vragen aan zijn beste vriend, Serge Simonart

HUMO In de eerste aflevering hebben jullie Admiral Freebee en Raymond van het Groenewoud te gast, maar vanaf aflevering twee staan er ook minder bekende namen op de affiche. Vrees je niet dat je met mensen als Pieter-Paul Devos, Gianni Marzo en Senne Van Den Bogaert, hoe boeiend ze ook mogen vertellen, maar een zeer beperkt publiek zult bereiken?

Peeters «Paul Peyskens, de netmanager van Canvas, drukte me op het hart dat hij vooral gasten wilde van wie de kijkers zouden zeggen: ‘Hé, die ken ik nog niet.’ Ik vind dat een uitstekend idee, laat dat vooropstaan, al was het wel een tikje vreemd dat ik onze keuze voor Selah Sue zowaar heb moeten verdedigen: ‘Weet iedereen niet al alles over Selah Sue?’ Nee, dus: er is nog heel veel onbekend terrein te ontginnen. Ik persoonlijk kende bijvoorbeeld Lauryn Hill wel, maar de plaat die Selah Sue bij ons is komen voorstellen, nog niet: een akoestische solodubbel-cd van een jaar of tien geleden (‘MTV Unplugged No. 2.0’, uit 2002, red.). Die plaat is over de hele wereld verguisd, maar het blijkt dé bron van inspiratie geweest te zijn voor Selah Sue.

undefined

'In het oude bureau van Paul Vandenbussche komen elke week twee muzikanten langs om op basis van beeld- en audiofragmenten te praten over hun muzikale helden.' (vlnr: Bart Peeters, Admiral Freebee en Raymond van het Groenewoud'

»Pieter-Paul Devos is trouwens een persoonlijke keuze: mijn band en ik hebben deze zomer vaak op festivals gespeeld waar zijn groep Raketkanon ook aantrad. En ik kan je verzekeren: als er één groep is die z’n naam goed gekozen heeft, dan is het wel Raketkanon. ’t Is de meest energieke jongehondenband van het moment, dat weet inmiddels ook Iggy Pop (die twee van hun nummers uitkoos voor zijn podcast op de BBC, red.). Nu, die Pieter-Paul Devos heeft het voorbije jaar al menig podium verbouwd, en in Groningen heeft-ie zelfs eens met een fotograaf gesmeten. Ik kneep ’m vóór de opname wel een beetje: ‘Oeioei, wat voor beest gaan we hier over de vloer krijgen?’ Gelukkig bleek het een heel minzame en sympathieke jonge mens te zijn, en eentje die ook nog wat te vertellen had: je gaat dat zien. Tenminste, als je van plan bent om naar het programma te kijken.»

HUMO Ik zal kijken, Bart.

Peeters «Ah, maar dat vind ik al fantastisch, echt waar. En als Serge Simonart dan ook nog kijkt... (lacht) Nee, dat laatste was maar om te lachen – ik weet ook wel dat Serge op een gemiddelde donderdagavond boeiender dingen te doen heeft dan naar ‘Van Bowie tot onder’ te kijken. Hij gaat dan altijd driebanden met Prince

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234