null Beeld

Muzikaal magazine: Liefde voor muziek

Ter vervanging van het onvergetelijke ‘Beat Da Bompaz’ pakken ze op VTM vanaf vanavond uit met ‘Liefde voor muziek’, een van oorsprong Nederlands format waarin een half dozijn rasartiesten een week lang een Zuid-Spaans landhuis betrekken, en in de avonduren elkaars bekendste nummers voor het voetlicht brengen. Bien étonnés de se trouver ensemble: Tom Helsen, Kate Ryan, Christoff, Stan Van Samang, Slongs Dievanongs en Guy Swinnen, van wiens bekende groepje wij ooit bijna alle platen in huis hadden. Illegaal getapet op cassetjes, maar toch.

Guy Swinnen (lacht) «Ja, zoals bijna iedereen dat indertijd deed, hè? En tegenwoordig kopen mensen al helemáál geen platen meer, behalve dan van Christoff. Op een bepaald moment tijdens de opnames ging er een foto rond waarop een breed lachende Christoff een plakkaat overhandigd krijgt waarop staat: ‘Voor 200.000 verkochte cd’s’. Tom Helsen vraagt: ‘Is dat dan voor heel Europa, Christoff?’ – ‘Neenee, enkel voor Vlaanderen.’ Serieus, ik ben ter plekke achterover gevallen (lacht). Ik betwijfel of wij met The Scabs in heel onze carrière 200.000 cd’s verkocht hebben gekregen. Een groot deel van de fans van Christoff zijn al wat ouder, denk ik: die generatie koopt nog plichtsbewust cd’tjes, in plaats van het internet te gebruiken.»

HUMO Was jij vóór dit programma al bekend met het repertoire van Christoff?

Swinnen «Nee. Hij was de enige van de deelnemers wiens repertoire ik echt helemaal niet kende, al wist ik uiteraard wel in welk genre ik het moest zoeken. Dat was aanvankelijk ook mijn zorg: ga ik met zijn repertoire wel iets kunnen doen? Maar ik ben ’m dan eens gaan youtuben en op Spotify gaan beluisteren, en zo heb ik toch een aantal dingen gevonden waarvan ik dacht: ‘Doenbaar.’ Enfin, ik mag niet zeggen waar ik uiteindelijk voor gekozen heb, maar ’t is alleszins een redelijk populair nummer. De tekst heb ik wel serieus aangepast: ik heb ’m naar het Engels vertaald, en ook een stuk donkerder en bluesier gemaakt. De originele tekst was mij wat al te opgewekt: ’t was één en al optimisme en levensvreugde en hoera-hier-ben-ik. Dat is bij mij zo’n beetje verdwenen: mijn ik-figuur zit aan de drank (lacht).»

HUMO Waarom heb je hier eigenlijk aan meegedaan, Guy?

Swinnen «Vooral omdat ik het heel interessant vond om eens met muzikanten van diverse pluimage van gedachten te wisselen. Wat me opviel in die week, is dat de liefde voor muziek bij iedereen dezelfde is, uit welke hoek je ook komt. Kate Ryan bijvoorbeeld is een internationaal populaire dance queen, maar als klein meisje is ze wel ooit met een akoestische gitaar begonnen: ze schuimde vrije podia af om liedjes te coveren.»

HUMO Van The Scabs?

Swinnen «Euh... dat kan. Iemand heeft me tijdens de opnameweek gezegd dat ‘Hard Times’ het eerste liedje was dat hij of zij leerde spelen, maar ik weet niet meer zeker of het Katrien (Verbeeck, de echte naam van Kate Ryan, red.) was. Ja kijk, het is een hectische week geweest, dus een mens vergeet al eens wat. ’s Morgens bij het ontbijt waren ze al aan het filmen, en in de namiddag werden er reportagekes gedraaid, want het is deels reality. En ’s avonds werden er twee programma’s doorgejast. Krap hoor, want je kon je nummers maar drie keer doorlopen met de begeleidingsband van Jeroen Swinnen. Maar goed, dat droeg bij aan de spanning: je kon de nervositeit vaak op de gezichten aflezen.»

HUMO Op je Facebookpagina zag ik een foto van jou, Stan Van Samang en Slongs, met het onderschrift: ‘Slongske leren parkeren.’ Vertel?

Swinnen «Welja, Stan en ik hebben Slongske leren parkeren (lacht).»

HUMO Ik had het kunnen weten!

Swinnen «Sorry, maar ik mag echt niet méér vertellen. Ze kan nu parkeren, dat is het voornaamste.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234