null Beeld

My Morning Jacket: it's Jim, Jim, but not as we know him

Het gaat niet zo goed met Jim James, frontman van My Morning Jacket. Hij heeft pijn, fysiek zowel als mentaal, en die is twee keer chronisch. 'Zoeken naar een manier om het allemaal draaglijk te houden, is een dagelijke routine geworden.'

Frederick Vandromme

‘Zoeken naar een manier om het allemaal draaglijk te houden, is een dagelijkse routine geworden,’ zegt James. Zijn lichamelijke pijn is het gevolg van de levensbedreigende verwondingen die hij opliep nadat hij zeven jaar geleden in Iowa van een hoog podium viel. De gekneusde ziel heeft onder meer met een slepende relatiebreuk te maken. Of zo. ‘The Waterfall’ is, behalve mogelijk de meest persoonlijke plaat van My Morning Jacket, ook al hun zevende. En ze komt precies een jaar vóór de achtste.

undefined

'Benieuwd wie ik over vier jaar zal zijn'

HUMO Er staan tien nieuwe songs op ‘The Waterfall’, maar tijdens jullie retraite in het Californische Stinson Beach hadden jullie er vierentwintig opgenomen. De rest daarvan mogen we volgend jaar verwachten, las ik.

undefined

Jim James «Ja. Ik ben een beetje bang dat de mensen in 2016 zullen zeggen: ‘Zijn ze daar nu wéér?!’ Maar het is een luxeprobleem: nooit eerder hebben we zo veel songs geschreven die we goed genoeg vinden om op plaat te zetten.»

null Beeld

HUMO Is dat meer creativiteit, of gewoon minder zelfkritiek?

James «Ik veronderstel dat we dat nooit zullen weten. Het was in ieder geval duidelijk dat we de songs over twee platen wilden spreiden, in plaats van alles op één plaat te duwen. De mensen kunnen nauwelijks genoeg concentratie opbrengen om naar één song te luisteren, laat staan om een volledige plaat uit te zitten, laat staan een dubbelaar.»

HUMO Bij wijze van 1 aprilgrap hebben jullie ‘The Waterfall’, een maand voor de release, even online gezet. Tegen 4 april was de hele plaat gelekt.

James «Ik ben wellicht naïef, maar ik vind zo’n lek in 2015 behoorlijk anachronistisch. Ik bedoel: ze hield meer steek vóór al die streamingsites bestonden. Nu kan je alle muziek sowieso al gratis beluisteren, waarom zou je ze dan nog stélen? Als je al vier jaar hebt moeten wachten op een nieuwe My Morning Jacket-plaat, waarom zou je dan niet nog veertien dagen langer wachten en zeker zijn dat je de beste versies te horen krijgt, en niet de minderwaardige demo’s?

»(Stil) Het maakt ook weinig uit. Sommige mensen kunnen zich geen huis en geen ziekteverzekering veroorloven, dus: shit man, waar praten we nog over? En hoewel ik vind dat je af en toe een plaat moet kopen van je favoriete muzikanten, zie ik er evengoed het mooie van in dat ook mensen zonder geld dezer dagen van muziek kunnen genieten.»

HUMO ‘The Waterfall’ is een plaat over verandering, zei je ergens. En: ‘Verandering zorgt bijna altijd voor creativiteit, en daarom verwelkom ik het.’ Dus: de muzikant Jim James is blij, ook als het betekent dat de mens Jim James in de rats zit?

James «We weten allemaal dat ons leven hoe dan ook verandert. Of dat nu ten goede of ten kwade is, maakt niet uit. We moeten alleen proberen zo natuurlijk mogelijk méé te veranderen met wat er om ons heen gebeurt. You need to ride the natural flow of change, not resist it. Niet omdat dat leuk is, maar omdat het de enige manier is.»

HUMO Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

James «We hebben allemaal een stemmetje in ons hoofd – enfin, ik hoop vooral dat ik niet de enige ben. Het stemmetje zegt je wanneer een relatie voorbij is nog vóór je het zelf weet, of wil weten. Het vertelt ons wanneer de bodem van het vat bereikt is – van je job, een vriendschap, om het even – en wanneer het tijd is om verder te trekken. Soms luisteren we niet naar dat stemmetje, denken we dat we het beter weten, dat we nog kunnen herstellen wat al kapot is. Maar weet: het stemmetje heeft altijd gelijk. Simple as that. Ik zeg: luister ernaar, het zal je op termijn veel verdriet en ellende besparen.

»Ik ben tot de vaststelling gekomen dat een dag zonder pijn het allergrootste cadeau is. Een gebroken hart is verschrikkelijk, ontslagen worden is heel erg – maar als je onafgebroken pijn lijdt, kan je zelfs niet meer dénken aan die andere dingen.»

HUMO Ik zag dat je vorige week troost kon putten uit een AMA-sessie op Reddit, een digitaal treffen met fans. Er waren erg veel getuigenissen van mensen die moeilijke tijden hebben doorgemaakt, en voor wie jullie platen soms de enige houvast bleken. Die hele vragensessie moet als een warm bad hebben aangevoeld.

James «Oh, yeah! Dat was geweldig. Het is goed om daar af en toe aan herinnerd te worden. Iemand met pijn heeft het moeilijk om zich geliefd te voelen. Je gaat bovendien vergeten dat andere mensen óók dergelijke periodes meemaken, dat je niet de enige bent. Die verhalen van fans herinnerden me aan de circle of music. Aan hoe mensen troost zoeken in de songs van iemand die op zijn beurt ook zelf heel veel troost vindt in andermans muziek. Ik voel me vereerd dat mijn songs deel zijn van de cirkel.»

HUMO Voelt de cirkel nooit aan als een vierkant?

James (lacht) «Ik herinner me een optreden van een jaar of tien geleden, misschien zelfs langer, in de AB Club in Brussel. Ik was behoorlijk ziek, en ik had lang getwijfeld of ik het podium zou op stappen. Uiteindelijk zijn we eraan begonnen, maar na een song of vier, vijf wou mijn stem niet meer. De rest van het optreden hebben we dan maar instrumentaal afgewerkt. Na afloop hield een fan me tegen: ‘Geweldig optreden! Veel beter dan de vorige keer, toen je alle nummers zong.’ Hij was enthousiast, bedoelde het niet slecht. ‘Uh, bedankt, dude. Blij dat mijn ziekte je avond gered heeft.’»

HUMO Wanneer heeft muziek je voor het laatst aan het huilen gebracht?

James «Ik word voortdurend emotioneel terwijl ik naar muziek luister, of zelf aan het spelen ben. Elke dag. Bij heel veel verschillende songs. Ik denk nu in het bijzonder aan de song ‘It’ll All Be Over’ van The Supreme Jubilees (hieronder te beluisteren, red.). Dat kan me heel, héél hard raken.»

undefined

HUMO Kan je, net omdat je zelf ook emotionele muziek schrijft, gemakkelijk uitleggen waaróm sommige songs je pakken, en andere, soms erg gelijkaardige songs helemaal niet?

James (blaast) «Nee, niet echt. Het heeft in elk geval met energie te maken. Een gevoel in de klank en de opbouw van de song dat precies één op één samenvalt met mijn eigen gevoel, zoiets. Dat nummer, ‘It’ll All Be Over’, is ook een heel raar geval, tegelijk erg treurig en verheffend. Het gaat over die ene dag dat alles voorbij zal zijn, alle pijn, al je lijden, en dat je dan eindelijk eens geen reden meer zal hebben om te huilen. Maar, en dat is het donkere eraan: het gaat evengoed over de dag dat letterlijk álles voorbij zal zijn, ook je leven.»

HUMO Een collega stelde je vijftien jaar geleden ook al de vraag welke muziek je kon doen wenen, en toen was je antwoord: ‘Daar ben ik veel te gelukkig voor, vrees ik. Mooie, gevoelige muziek brengt me tegenwoordig vooral aan het lachen.’

James (stil) «Yeah. Vijftien jaar is zo lang dat ik me op dit moment niet eens meer kan voorstellen ooit zo’n periode gehad te hebben. Ik beweer niet eens dat ik terugverlang naar die tijd, dat heeft geen zin. Ik kan hoogstens zeggen dat ik blij ben voor de Jim van toen. Ik ben een andere Jim, nu. Iederéén is nu een andere mens dan de baby die hij vijftien jaar geleden was. Ik heb daarom ook geen uitleg voor én geen geduld met zij die zeggen dat ze pakweg ‘It Still Moves’ of ‘Z’ betere My Morning Jacket-platen vinden dan wat we nu maken. De Jim van toen heeft zijn uiterste best gedaan, maar ik weet dat de Jim van nu dat ook doet. En het gaat snel: pakweg om de vier jaar ben ik een andere Jim. Benieuwd wie ik in 2019 zal zijn.»


Beluister het nieuwe 'Big Decisions':

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234