null Beeld

My Name Is Michael

Ongetwijfeld geïnspireerd door het succes van 'K2 zoekt K3' is nu ook de goocheme Nederlandse showbizzreporter en theaterproducent Albert Verlinde op het glansrijke idee gekomen om een auditie tot wekelijks tv-programma te verheffen en zo nog wat geld te verdienen aan wat anders toch maar een vervelende kostenpost zou zijn. Voor zijn aankomende musical over het leven van Michael Jackson heeft Verlinde (die in eigen land ook wel Kwalbert wordt genoemd) één acteur nodig om de jongere en één om de oudere Michael gestalte te geven.

Redactie

Ergo: het door Koen Wauters en Nicolette van Dam gepresenteerde, tegelijk op vtm en RTL4 uitgezonden 'My Name Is Michael', waarin vijf weken moeten volstaan om twee passabele Michael Jacksons te vinden. In de vakjury (u dacht toch niet dat er geen vakjury was) zetelt naast de Nederlandse zangeres Berget Lewis, de Amerik

aanse choreograaf Dan Karaty en Albert Verlinde zelf ook één Vlaming: Ronny Mosuse.

RONNY MOSUSE «Ik ben ingehuurd om op de zangkwaliteiten van de kandidaten te letten - een rol die ik wel vaker in vakjury's vervul, maar dan niet op tv. 't Is wel maar een adviserende rol; het laatste woord is uiteraard voor Albert.»

HUMO Waar zijn jullie precies naar op zoek?

MOSUSE «Naar mensen die heel goed kunnen zingen en dansen. Niet per se naar lookalikes, want aan looks en stemgeluid kan achteraf nog gewerkt worden. 't Is zelfs best mogelijk dat twee blanke kandidaten winnen, want de oudere Michael Jackson had zoals geweten sowieso niet veel kleur meer, en wat de jongere Michael betreft valt er heel wat op te lossen met make-up.»

HUMO Hebben er zich ook meisjes en vrouwen ingeschreven?

MOSUSE «Ja. Ik heb ondertussen al enkele auditiedagen achter de rug, en het meest indrukwekkende wat ik tot hiertoe gezien heb wás een meisje. Acht jaar, een geadopteerd kind uit een Nederlands gezin. Het opvallende aan haar was dat ze helemaal niet wild ambitieus was, zoals de meeste andere kinderen die meedoen: op onze vraag naar haar ambities vertelde dat ze er geen had (lacht). Maar toen ze begon te zingen, kregen we het allemaal heel moeilijk - Berget begon zelfs te huilen van ontroering. Er was iets met haar stem... Ik kan niet uitleggen wát, maar als ik erover spreek, krijg ik nog steeds rillingen. Maar er is nog niks beslist hoor, de audities lopen nog.»

HUMO Wat vind je voor de rest van het algemene niveau?

MOSUSE «Verrassend hoog. Gewéldig veel fantastische moonwalks gezien ook.

»Tot nu toe hebben we wel meer moeite met het vinden van een goeie volwassen Michael dan met het vinden van een kind. Dat heeft ermee te maken dat het stemgeluid van Michael-de-volwassene moeilijker te benaderen valt. Zoals hij zong, zong niemand, hè?

»Wat het er ook niet makkelijker op maakt, is dat veel van de oudere kandidaten louter als een soort eerbetoon aan hun grote held aan de audities deelnamen, zonder dat ze verder enige aanleg hadden om te zingen of dansen. In het begin wist ik niet goed wat ik van dat soort devote fans moest denken, maar na een tijdje dacht ik: 'Ach, als zij zich daar goed bij voelen, laat ze dan maar.' Vaak kreeg je van dat soort mensen wel een bák emotionaliteit over je heen, wat nog versterkt wordt doordat de meeste mensen emotioneel incontinent worden wanneer er een camera in de buurt is. We moesten nog maar vragen: 'Wat heb jij met Michael Jackson?' of er kwam al een beverig verhaal over dat ze aan de dope zaten en dat de muziek van Michael Jackson hen gered had of zo.»

HUMO Zelf niet zo'n fan, Ronny?

MOSUSE «Niet zó'n fan nee, maar toch wel een fan. Ik heb sowieso altijd al iets met zwarte artiesten gehad: met Prince vooral, maar ook met Michael Jackson.

»Mijn broers en ik werden in de familie wel eens The Jacksons genoemd toen we nog mannekes waren. Want ja, we verschilden telkens ongeveer een jaar, en op kinderfoto's stonden we heel vaak op een rijtje, met op onze kop zo'n indrukwekkende afro die toen in de mode was. En we zongen dan ook nog eens graag. Ikzelf werd nog het meest vergeleken met Michael, wat ik wel tof vond. Beduidend toffer althans dan vergeleken te worden met Arnold, die dwerg uit die kinderserie van toen ('Diff'rent Strokes', red.). In die tijd zag Michael Jackson er ook nog normaal uit hè; hij is pas veel later op Diana Ross gaan lijken (lacht).»

HUMO Heb je 'm zelf ooit geïmiteerd?

MOSUSE «Nee. 't Is te zeggen: tijdens een tournee een paar jaar geleden hebben we wel 'I Want You Back' gespeeld, en toen imiteerde ik de falsetto van de jonge Michael. Niet gemakkelijk, hoor.»

HUMO Ooit een moonwalk geprobeerd?

MOSUSE «Never. In de tijd dat Michael met die moonwalk begon, was ik een overtuigd headbanger.»

HUMO Doet mij eraan denken: wat vindt jouw bassende alter ego Aertbeliën Sylvain eigenlijk van Michael Jackson?

MOSUSE «Aertbeliën Sylvain aanbídt Michael Jackson. In de garage waar hij werkt hangen behalve foto's van naakte babes ook posters van de King of Pop. En wat Clement van Michael Jackson vindt moet je hem maar eens vragen, maar ik vermoed: een overroepen foorwijf.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234