My Scientology Movie

Scientolouis.


Lees ook: Humo sprak met Louis Theroux

Het was toch even slikken toen we enkele jaren geleden in Vanity Fair het intussen berucht geworden artikel van Maureen Orth lazen over scientology. Tom Cruise, hij die ons als T.J. Mackey in ‘Magnolia’ de cock leerde te respecteren en de cunt leerde te temmen, een manipulatieve godsdienstfreak die mogelijke huwelijkskandidaten liet selecteren en hersenspoelen door de scientologykerk? Was dat er niet wat over?

Maar nu komt Louis Theroux, in zijn eerste bioscoopfilm, aanzetten met nog meer aantijgingen: scientology-oppergoeroe David Miscavige is een gewelddadige fanaat die er niet voor terugdeinst om zijn volgelingen letterlijk de keel toe te knijpen; en het kan niet anders of Cruise, die binnen de kerk een hoge positie bekleedt, moet die vernederingen met eigen ogen hebben aanschouwd. Toch is het niet zozeer de inhoud van ‘My Scientology Movie’ die opvalt – Theroux vertelt eigenlijk niets nieuws – maar de vorm.

Omdat Miscavige en Cruise hem niet te woord willen staan, besluit Theroux om in Los Angeles audities te organiseren voor enkele op hen lijkende acteurs. Op aanwijzing van Marthy Rathbun – ooit de meedogenloze assistent van Miscavige, nu een door scientology zwartgemaakte afvallige die laat uitschijnen dat hij veel meer weet dan wat hij aan Theroux vertelt – spelen de acteurs na hoe Miscavige zijn acolieten uitkaffert en brutaal tegen de muur drukt.

In het begin zaten we ons een beetje af te vragen waar Theroux met die opvoeringen eigenlijk naartoe wou, maar u zult zien: het resultaat is uniek, bevreemdend, hilarisch en uiteindelijk beresterk – wanneer Theroux tijdens één van de nagespeelde scènes door de brullende Miscavige-doublure in een stevige houdgreep wordt genomen, is de documentairemaker zichtbaar even van zijn à propos. Echt creepy wordt het wanneer overal rond Theroux in witte hemden en donkere pantalons gestoken scientologyvolgelingen opduiken die hém beginnen te filmen.

De reactie van Theroux, die op zijn beurt de lens van zijn smartphone op zijn griezelige stalkers richt – als in een soort Mexican stand off – is dan weer om te schateren. De échte Miscavige, ten slotte, is als Sauron in ‘Lord of the Rings’: je krijgt hem nooit te zien (tenzij in een zeldzaam archiefbeeld), maar zijn aanwezigheid hangt als een donkere schaduw over de film. En Tom Cruise, zo weten we nu wel zeker, is ereburger van Mordor.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234