'My Week with Marilyn': Michelle Williams zet een ijzersterke Marilyn Monroe neer

‘Als je ’s avonds thuiskomt en je hebt zin om je vrouw af te rossen omdat ze toevallig van hetzelfde geslacht is als Marilyn Monroe, weet je dat er iets fout zit.’ Een uitspraak van regisseur Billy Wilder ten tijde van ‘The Seven Year Itch’. Eentje die twee jaar later bevestigd werd door Laurence Olivier tijdens het draaien van ‘The Prince and the Showgirl’. Het boterde op zijn zachtst gezegd niet echt tussen Olivier en de platinablonde wereldster.

'Marilyn was tegelijk ongelooflijk slim én argeloos, een beetje als een kind.' Michelle Williams

Die eerste ergerde zich dood aan de kapsones van mevrouw, en Monroe voelde zich onheus behandeld en niet serieus genomen. Ze zocht haar heil in een bondgenoot die ze vond in Colin Clark, een manusje-van-alles op de set. En laat ‘My Week with Marilyn’ net een verfilming zijn van diens ervaringen, op basis van wat hij optekende in zijn dagboek. De buit? Een sterk debuut van regisseur Simon Curtis en een Michelle Williams die het Monroe-effect perfect weet te kanaliseren in een combi van naïviteit, kwetsbaarheid, seks en tragiek. Als we haar filmisch parcours overschouwen, lijkt het wel of ze gemaakt is voor drama. Waardoor wij ons dan weer afvragen: word je daarmee geboren?

Michelle Williams «Nou, ik heb best een aangename jeugd gehad, als je dat bedoelt. Ik denk vooral dat het geen toeval is dat ik sterk door zulke rollen aangetrokken word, als je bekijkt waar ik het metier geleerd heb.»

- Bij de puberdramaserie ‘Dawson’s Creek’! Ik meen me te herinneren dat jij als Jen je emotionele scènes nog het meest ingetogen speelde, vergeleken met de rest van de cast.

Williams «Er werd inderdaad wel wat afgejankt op die set. Heerlijk. Al paste het inderdaad beter bij mijn personage om wat soberder om te gaan met al die opflakkerende emoties. Heerlijke tijd! Maar belangrijker: nog altijd wanneer ik een nieuwe filmset op wandel, kus ik mijn beide handjes dat ik die zesenhalf jaar bij ‘Dawson’s Creek’ heb mogen spelen. Het waren de beste acteerlessen die ik in mijn leven heb gekregen én het heeft ervoor gezorgd dat ik me op mijn gemak voel met een camera in de buurt.»

- Dweepte je als beginnende actrice vroeger ook met Marilyn Monroe, zoals zovelen?

Williams «O ja. Al heeft die bewondering verschillende stadia doorgemaakt. Eerst was ik gewoon helemaal in de ban van methodacting, ook al was ik nog maar 12 jaar. Ik vond het buitengewoon interessant dat die acteurs hun eigen gevoelens en herinneringen gebruikten voor de rollen die ze speelden. In die tijd verslond ik alles wat ik over Marlon Brando, James Dean en dus ook Marilyn te pakken kon krijgen. Toen ik enkele van haar films gezien had, was ik net zo betoverd door haar als iedereen. Tegelijk ongelooflijk slim én argeloos, een beetje als een kind. Ze behield ook altijd de controle over wat ze van zichzelf aan de buitenwereld toonde. Ze speelde die bedwelmende combinatie van vrouwelijkheid en kinderlijke onschuld perfect uit. Ik moet toegeven dat ik nooit eerder zó door iemands schoonheid ben aangedaan dan door de hare. Maar hoe meer ik over haar las, hoe meer ik te weten wou komen over hoe ze was vóór ze dat sterrendom bereikte, over hoe ze naast de schijnwerpers leefde. Helemaal anders dus.»

- Denk je dat Colin Clark die ene week met haar de échte Marilyn te zien heeft gekregen?

Williams «Moeilijk te zeggen, het blijven persoonlijke dagboekfragmenten natuurlijk. Waarschijnlijk nog lichtjes aangedikt voor de verkoop ook. Ik geloof wel dat ze méér hadden dan een simpele liefdesaffaire, in hun verhouding zaten veel meer lagen. Ik gun het hem wel. Maar ik hoop het nog meer voor haar. Ik hoop dat ze toch af en toe even van de waanzin kon ontsnappen om gewoon zichzelf te zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234