De namen en portretten van artsen die zijn omgekomen door een corona-infectie hangen op een muur in Sint-Petersburg.  Beeld AP
De namen en portretten van artsen die zijn omgekomen door een corona-infectie hangen op een muur in Sint-Petersburg.Beeld AP

CoronacrisisRusland

Mysterie: drie kritische Russische corona-artsen vallen uit raam

In Rusland zijn de afgelopen twee weken drie artsen die betrokken waren bij de bestrijding van het coronavirus uit een raam gevallen. Een onafhankelijke vakbond van artsen spreekt van grote psychologische druk op het medisch personeel.

Volgens een lokale krant duikelde ambulance-arts Aleksandr Sjoelepov afgelopen zaterdag in de stad Voronezj van de tweede verdieping van zijn ziekenhuis naar beneden. Hij ligt in kritieke toestand met een schedelbasisfractuur op de intensivecareafdeling.

Op 22 april was bij Sjoelepov het coronavirus vastgesteld, al toonde hij geen ziektesymptomen. Daarom liet de ziekenhuisleiding hem gewoon doorwerken, maar zonder beschermende middelen. Dezelfde dag beklaagde Sjoelepov zich samen met een collega in een filmpje op internet. ‘We zijn geïnfecteerd met het coronavirus, maar worden gedwongen door te werken. We worden niet uit de ploegendienst gehaald. Wat moeten we doen? Als u dacht dat dit soort verhalen allemaal nep waren, dan heeft u hier de feiten uit eerste hand,’ zegt paramedicus Aleksandr Kosjakin, die met Sjoelepin samenwerkt.

Drie dagen later plaatst Sjoelepin opnieuw een filmpje op internet. De arts zegt nu, na een diepe zucht, dat hij in een opwelling van emotie heeft gehandeld. Ook zegt hij dat hij wel is vervangen in de ploeg en dat hij nu verpleegd wordt in het ziekenhuis. Tevens geeft hij aan dat er voldoende beschermingsmiddelen zijn in het ziekenhuis (zijn collega Kosjakin had eerder gezegd dat dat niet zo was) en dat hij verder geen alarmerende oproepen meer zal doen.

Angst voor represailles

De internetkrant Meduza.io, één van de weinige Russischtalige uitgaven die niet onder de plak van het Kremlin zitten, schrijft dat de redactie contact heeft gehad met Sjoelepov. Hij vertelde inderdaad besmet te zijn, maar wilde uit angst voor represailles van de ziekenhuisleiding niet veel meer zeggen dan dat.

In Zvezdny Gorodok, even ten oosten van Moskou, viel op 24 april de leidinggevende arts, Natalja Lebedeva, van een EHBO-post uit het raam. Ze was ook met corona besmet en de officiële lezing luidt, dat Lebedeva is overleden door een ‘ongeval’. Het televisiekanaal REN TV meldt dat ze uit het raam is gevallen en volgens de krant Moskovski Komsomolets zou ze eerder gemeld hebben zelfmoord te willen plegen, vanwege het feit dat ze corona in haar ziekenhuis niet heeft kunnen tegenhouden.

Plaatsvervangend hoofdarts Jelena Nepomnjasjtsjaja, viel een dag later uit het raam van een ziekenhuis in Krasnojarsk nadat ze volgens een regionale tv-zender een videoconferentie had gehad met de regionale minister van Volksgezondheid. Die wilde een gebouw van haar ziekenhuis inrichten als corona-afdeling. Nepomnjasjtsjaja was daarop tegen, vanwege gebrek aan beschermende middelen. Ze overleed afgelopen vrijdag aan de verwondingen die ze bij haar val had opgelopen.

Elke dag worden in Rusland meer besmettingen gemeld. Er zijn nu officieel zo'n 155.000 Russen geïnfecteerd.  Beeld AP
Elke dag worden in Rusland meer besmettingen gemeld. Er zijn nu officieel zo'n 155.000 Russen geïnfecteerd.Beeld AP

Woordvoerder Ivan Konovalov van de onafhankelijke Alliantie van artsen kan niet zeggen of de drie gevallen rechtstreeks te maken hebben het feit, dat de artsen zich kritisch hebben uitgelaten over het coronabeleid van hun superieuren of regionale bestuurders. ‘We zijn geen inspectie en doen zelf geen onderzoek,’ zegt hij.

Wel vertelt hij dat artsen in heel Rusland bij tijd en wijle door hun superieuren worden bedreigd met ontslag, als ze vertellen over de situatie in de ziekenhuizen. ‘Op medici die zich ontevreden tonen over bijvoorbeeld de tekorten aan maskers en handschoenen, wordt grote psychologische druk uitgeoefend. Een arts uit de regio Leningrad die in Novaja Gazeta (een oppositiekrant, die zeer kritisch tegenover de autoriteiten staat, red.) vertelde over een tekort aan beschermingsmiddelen, is de laan uit gevlogen.’

Volgens Konovalov is zelfs rechtsvervolging mogelijk, wegens het verspreiden van ‘leugenachtige informatie’. De Doema, het Russische lagerhuis, heeft die mogelijkheid onlangs vanwege de coronacrisis met wetgeving goedgekeurd. Internetkrant Meduza.io schrijft, dat er tegen paramedicus Aleksandr Kosjakin uit Voronezj een dergelijke strafzaak is geopend.

Lichtpuntje

Elke dag worden in Rusland meer besmettingen gemeld. Er zijn nu zo'n 155.000 Russen geïnfecteerd. Door de voortdurende toename werken artsen onder enorme stress, zegt Konovalov, soms de klok rond. Hij denkt dat de val van de drie artsen er mogelijk mee te maken heeft. ‘Onze artsen zijn altijd bang voor sancties van hun ziekenhuisdirectie. Dat was altijd al zo, maar de coronacrisis heeft de situatie alleen maar verslechterd. Soms werken ze bijna zonder uit te rusten, ze willen voortdurend levens redden en hebben in veel gevallen geen bescherming. Dat kan ernstige gevolgen hebben, zoals we nu zien met die drie artsen,’ zegt Konovalov.

Een lichtpuntje ziet hij ook: de regering maakt werk van de levering van beschermingsmiddelen aan ziekenhuizen. ‘De situatie was catastrofaal, maar is nu beter. Vooral in de grotere ziekenhuizen. Dat komt mede doordat wij voortdurend aandacht hebben gevraagd voor de tekorten.’

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234