null Beeld

Mysterious Skin

Als Neil en Brian op hun achtste misbruikt worden door hun baseballcoach, is dat het begin van een heel verschillende lijdensweg. Neil groeit op tot een straatrat en vroegwijze kleine crimineel die zijn lichaam verhuurt, terwijl de introverte Brian ervan overtuigd is dat hij ontvoerd is door aliens.

Redactie

'Mysterious Skin' is een harde, confronterende, maar tegelijk ook verbazend serene en visueel verbluffende film over een hard en confronterend onderwerp.

Van Gregg Araki, bekend van even flitsende als holle nineties-cinema als 'The Doom Generation', werd nochtans gevreesd dat hij de gelijknamige roman van Scott Heim zou verfilmen als een MTV-clip vol jonge, te gek gepiercete fashionista's.

Niets was minder waar: Araki verraste vriend en vijand met dit ingehouden, genuanceerde en daarom dubbel zo pakkende portret. Hij bereikte er voor het eerst, volkomen terecht, een ruimer publiek mee.

Gregg Araki «Dat was nochtans niet mijn eerste zorg bij het draaien. Ik wilde in de eerste plaats het boek - waar ik helemaal ondersteboven van was - geen oneer aan doen, en een draaglijke film maken over een heel zwaar onderwerp. Ik was vooral beducht voor controverse.

»Pas toen een vrouw van vijfenzestig uit het testpubliek na afloop in tranen op me afkwam en me bedankte, wist ik dat ik een goeie, universele film gemaakt had: de mensen van wie ik het meeste protest had verwacht, bleken er het diepst door getroffen te zijn.»


- Wat opvalt aan de film, is het contrast tussen de ruwe wekelijkheid van het verhaal en de gestileerde, soms haast dromerige beeldvoering.

Araki «Dat contrast, de vormelijke schoonheid versus de rauwe inhoud, was één van de sterktes van het boek. Ik wilde het absoluut behouden. Ik ben te rade gegaan bij meesters als Wong Kar-Wai en Terence Malick, die lelijkheid en wreedheid verpakken in verbluffend mooie beelden en ze juist daardoor extra in de verf zetten.»


- Voor wie vertrouwd is met uw oudere werk, lijkt 'Mysterious Skin' een nieuwe start in te luiden. Mee eens?

Araki «Absoluut, het was voor mij een even radicale ommezwaai als voor het publiek (lacht). In mijn vroegere films, 'The Doom Generation' en 'Nowhere' op kop, had ik altijd geopteerd voor een satirische aanpak. 'Mysterious Skin' is veel simpeler en directer en, besef ik nu, een stuk eerlijker.»


- Hebt u het gevoel dat hij ook iets bijgedragen heeft aan het pedofiliedebat?

Araki «Ik hoop het. Rond pedofiliezaken hangt automatisch een schandaalsfeer; ik denk dat mijn film kan helpen om die sfeer te vervangen door een meer humane, concrete en uiteindelijk ook meer constructieve reactie. Ik besef dat ik hier gevaarlijke dingen aan het zeggen ben.

»Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat we begrip moeten gaan opbrengen voor pedofielen. Ik wil alleen zeggen dat we het beest in de ogen moeten durven kijken: de struisvogelpolitiek en de hypocrisie die in de Verenigde Staten rond het thema hangen, zijn volgens mij erg ongezond. Maar bij jullie is dat vast helemaal anders.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234