null Beeld

Mythbusters

Op weg naar onze interviewafspraak in San Francisco hoort de taxichauffeur ons omstandig uit. Of we Jamie Hyneman en Adam Savage écht gaan ontmoeten? En wat we zoal zullen vragen? En dat hij het duo al eens in zijn taxi had

Jeroen Maris

In Vlaanderen valt dat voorlopig nog wel mee - dat Discovery hier nog niet zo heel lang op de kabel zit, is daar allicht niet vreemd aan. Maar sinds enige tijd is er dus ook hier voor wie wil elke dag een portie 'Mythbusters': 'Jackass' maar dan wetenschappelijk, 'Jongens & wetenschap' maar dan met plaatjes.

Jamie Hyneman «Nieuwsgierigheid is de basis van 'Mythbusters'. 't Is die ene eigenschap die Adam en ik delen: dat gigantische verlangen om dingen te weten te komen. 'Stel dat ik dit of dit zou proberen: wédden dat het me lukt?'

»'t Is in wezen een heel jongensachtig programma, hè: uitzoeken hoe de wereld in elkaar zit en ondertussen al 's iets laten ontploffen, of een auto verbouwen (lacht). Adam en ik stellen onszelf nog elke dag nieuwe vragen. Daarom staat er wat mij betreft geen strikte houdbaarheidsdatum op de reeks: het blijft fun.»

HUMO Waar komt die nieuwsgierigheid vandaan? Zijn jullie opgegroeid in een inspirerende omgeving?

Adam Savage «Mijn vader was een gevoelige, kunstzinnige ziel: hij maakte films, tekende en schilderde. Hij leerde me dat hard werken goed is, maar dat je vooral moet doen wat je graag doet. En kijk: da's wat ik elke dag doe.»

Jamie «Ik was de jongen die altijd met z'n neus in de boeken zat. Ik vond naar school gaan géén kwelling: 't gaf me de kans om veel te lezen en een hoop dingen te weten te komen.

»Nu nog lees ik alles wat ik te pakken krijg. En het frustreert me mateloos dat je alle boeken ter wereld onmogelijk in een mensenleven uitgelezen krijgt.»

Adam «Ik was meer het type dat altijd wel met iets zat te klooien. Al op heel jonge leeftijd was de vuilnisbelt mijn favoriete plek: daar vond ik de schatten waarmee ik aan de slag kon. Dingen uit elkaar halen en weer in elkaar steken - uitvindertje spelen.»

Jamie «Mijn technische kennis haalde ik van mijn ouders. Ik ben op een boerderij opgegroeid: daar overleef je niet als je niet weet hoe je een schroevendraaier gebruikt.

»Spelend leren, daar geloven we allebei nogal in. Vandaar ook dat 'Mythbusters' vooral geen duffe schooltelevisie mocht worden.»

HUMO Kenden jullie elkaar al voor 'Mythbusters'?

Adam «Ja. Je weet dat we allebei jarenlang onze kost verdiend hebben in het wereldje van de special effects? Wel, ik heb nog een tijdje voor Jamie gewerkt.»

Jamie «Na een poos is hij zijn eigen weg gegaan, maar toen ik gepolst werd voor 'Mythbusters', dacht ik meteen aan hem. Ik zag het niet zitten om de show alleen te dragen.

»Van nature ben ik vrij verlegen, en ik vind mezelf ook niet de meest flamboyante verschijning op een televisiescherm.»

Adam «We hebben toen samen een demootje gemaakt. Dat was niets serieus, eigenlijk: het voelde aan als spelen. Wat dingen in brand steken, de boel laten ontploffen.

»Maar die demo werd goed bevonden en 'Mythbusters' was een feit.»

HUMO Hoe gaan jullie om met bekendheid? In de VS zijn jullie huge.

Jamie «Ik probeer er vooral munt uit te slaan. Niet voor mezelf, wel voor het programma. Als ze je kop kennen, zijn mensen sneller bereid je te helpen.»

HUMO Resten er jullie nog grote dromen?

Adam «Ik heb onlangs een lijstje opgemaakt met de honderd dingen die ik nog wil doen. Met stip op één: Dick Cheney een flinke lap op z'n smoel geven, want dat zou me geweldig veel voldoening geven. En daarnaast staan er nog een hoop jongensachtige dingen op.

»Een eigen vliegtuig kopen, bijvoorbeeld. Of beroemdheden achternazitten voor een handtekening.»

MythbustersBekijk een fragment: \'Pretty girls don\'t fart\'Mythbusters: bloopers

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234