Nabilla Ait Daoud in 2012 Beeld BELGA
Nabilla Ait Daoud in 2012Beeld BELGA

Sihamegate

N-VA-politica Nabilla Ait Daoud onder vuur in Sihamegate: ‘Ze liep de deur plat bij Let’s Go Urban’

De zoektocht naar de politieke verantwoordelijke voor ‘Sihamegate’ richt zich steeds specifieker op Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA). De oppositie acht haar verantwoordelijk voor de rijkelijke subsidies aan de vzw Let’s Go Urban. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) probeert haar uit de wind te zetten.

Ann De Boeck

Van smoskes smeren tot schepen in Antwerpen. Dat is de baseline waarmee diverse media in 2012 de opvallende komst van Nabilla Ait Daoud (44) in de Antwerpse politiek aankondigen. De apotheekassistente van opleiding baat op dat moment al zeven jaar een hippe broodjeszaak uit op het Zuid en heeft geen enkele politieke ervaring. Toch krijgt ze van N-VA meteen de vijfde plaats op de kieslijst aangeboden. Met dank aan een vriend die haar in contact brengt met Liesbeth Homans.

Ait Daoud werd in Antwerpen geboren als oudste in een gezin van zeven kinderen. Haar ouders zijn van Marokkaanse origine. Als jonge, ambitieuze vrouw dwingt ze haar plaats af en timmert ze geduldig aan haar carrière. Eerst als apotheekassistente, daarna als eigenaar van de broodjeszaak. Op dat moment staat ze in Hoboken en omstreken al bekend als een geëngageerd vrijwilliger, die graag de handen uit de mouwen steekt voor allerlei benefieten.

Voor Bart De Wever is ze de ideale kandidate om een beetje kleur te geven aan zijn blanke en mannelijke schepencollege. Al laat Ait Daoud van in het begin verstaan dat ze geen ‘excuusallochtoon’ wil zijn. Ze onderhoudt nauwe contacten binnen de Marokkaanse gemeenschap, dat wel, maar is bij tijden ook kritisch voor de gemeenschap. Zo verzet ze zich als schepen tegen het onverdoofd slachten, wat haar buiten de partij niet overal in dank wordt afgenomen.

Ludo Van Campenhout, Annick De Ridder, Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen van 14 oktober 2018.  Beeld BELGA
Ludo Van Campenhout, Annick De Ridder, Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen van 14 oktober 2018.Beeld BELGA

Nieuw feminisme

Bovenal is ze een toonbeeld van de selfmade woman, een lokale onderneemster die hard heeft geknokt om te staan waar ze staat. Het levende bewijs van het nieuw-Vlaams feminisme van N-VA. Een feminisme dat tegen quota is omdat sterke vrouwen met talent sowieso wel de top kunnen bereiken.

‘Kansen krijgen en kansen grijpen, dat vat mijn leven zowat samen’, zegt Ait Daoud als ze onverwachts door De Wever naar het Schoon Verdiep wordt gekatapulteerd. Dat ze met Jeugd, Dierenwelzijn en Leefmilieu aanvankelijk een lichte portefeuille krijgt, kan haar weinig schelen. ‘Ik heb al wat contacten binnen de jeugdsector, onder meer met scoutsverenigingen en met Let’s Go Urban’, laat ze door Gazet van Antwerpen optekenen.

Precies dat laatste blijkt haar nu parten te spelen in Sihamegate, het politieke schandaal rond Sihame El Kaouakibi en haar jongerendansproject Let’s Go Urban. De politica was als schepen van Jeugd in de vorige legislatuur bevoegd voor de vzw. Niet alleen vloeide er in de periode meer dan 5 miljoen euro van de stad naar de vzw, er was ook weinig controle op wat er met die subsidies gebeurde. Zo kon een deel van het geld voor andere zaken afgewend worden.

Volgens de audit die de stad liet uitvoeren bestond er een nauwe band tussen de patrimoniumverantwoordelijke en de vzw. ‘Hierdoor was de kritische reflex onvoldoende aanwezig tijdens de uitgevoerde controles’, klinkt het.

Weinig speelruimte

Intussen gonst het in Antwerpen van de geruchten over een mogelijke verwevenheid. ‘Schepen Ait Daoud liep de deur plat bij Let’s Go Urban. Ze was ook persoonlijk bevriend met El Kaouakibi’, zegt CD&V-gemeenteraadslid Nahima Lanjri. ‘De schepen moet zich afvragen of ze nog wel voldoende autoriteit heeft om te blijven functioneren.’ Ook Vlaams Belang eist haar ontslag. De woordvoerder van de schepen houdt het erop dat ze slechts vijf professionele werkbezoeken heeft gebracht aan Let’s Go Urban.

Tot een ontslag komt het voorlopig niet, want Ait Daoud geniet de volle steun van De Wever. Hij schermt haar langs alle kanten af, waardoor ze zowat de enige betrokkene in dit dossier is die nog niet heeft gesproken. De stilte is typerend voor de weinige speelruimte die Ait Daoud krijgt. En vooral voor het grotere belang dat op het spel staat. ‘Ze sleept nu eenmaal wat rammelende blikken met zich mee’, zegt een ingewijde. ‘Als zij valt, straalt dat onvermijdelijk af op de rest.’

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234