Oorlog in Oekraïne
Na aanval op Krimbrug zinnen Russische haviken op wraak: ‘Oekraïne moet in donkere tijden worden ondergedompeld’
Onder Russische hardliners zwelt de roep om wraak aan na de ‘terreuraanslag’ van eergisteren op de Kertsj-brug die het Russische vasteland verbindt met het in 2014 geannexeerde schiereiland Krim.
De beruchte televisiejournalist Vladimir Solovyov, eerder dit jaar door de EU op de sanctielijst gezet om zijn propaganda, schrijft in zijn Telegram-kanaal: ‘Het is tijd om te reageren. Met alle mogelijke middelen’. Het Franse persbureau AFP citeert Kirill Stremouvov, een door Rusland geïnstalleerde functionaris in de bezette Oekraïense regio Cherson voor wie de maat ook vol was. ‘Iedereen wacht op een vergeldingsaanval en die zal waarschijnlijk komen.’
Hoewel de materiële schade aan de achttien kilometer lange brug gezien de vuurbal nog enigszins lijkt mee te vallen. Een rijbaan ligt half in de Zwarte Zee, maar de tweede rijbaan lijkt stabiel en bruikbaar. Zowel het wegverkeer als het spoorverkeer tussen het schiereiland Krim en het Russische vasteland zijn gistermiddag al voorzichtig hervat. Maar de Russische trots en de prestige zijn er beduidend slechter aan toe. Terwijl er na de klap werd gefeest in Kiev en allerlei internet grappen de ronde doen over het vermeende verjaardagscadeautje voor Poetin zijn de druiven in Moskou extreem zuur.
Vanuit extreme nationalistische kringen wordt de politieke druk op president Poetin dan ook opgevoerd om nu daden van zijn stoere woorden te maken. Eerder dreigde Poetin immers dat hij klaar was ‘alle beschikbare middelen’ te gebruiken om de natie en zijn inwoners te beschermen ‘als ons land wordt bedreigd’. ‘Dit is geen bluf’, voegde Poetin er zelf aan toe tijdens de aankondiging van de mobilisatie van 300.000 reservisten voor de oorlog tegen Oekraïne.
Rode lijn
Het schiereiland Krim hoort bij de Russische natie, zo vinden de hardliners in Moskou. En een aanval daar staat gelijk aan een aanval op Rusland. Een rode lijn is overschreden. Want de vuurbal op ‘Poetins brug’ wordt door hardliners niet alleen gezien als een ‘terreurdaad’ (van een land dat niet voor Moskou wil buigen) maar vooral als een persoonlijke vernedering voor Poetin, nota bene op de ochtend na zijn 70e verjaardag. Pijnlijk is het allemaal ook voor de propaganda presentatoren in de staatsmedia die juist deze brug regelmatig hebben gebruikt als een symbool van Ruslands succesvolle annexatie van Oekraïens grondgebied.
Voor Sergei Markov, een aan het Kremlin gelieerde politicus en voormalig parlementariër van de partij Verenigd Rusland van Poetin, is de rode lijn nu wel overschreden met de brugexplosie. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid daarvoor heeft opgeëist. In de vele woede-uitbarstingen op de sociale media wordt weer driftig geschermd met de inzet van tactische kernwapens tegen Oekraïense troepen. Zeker als het lopende Oekraïense tegenoffensief in vier gebieden die formeel door het Kremlin zijn geannexeerd succesvol blijft. En helemaal als Oekraïne zou proberen de voor Russische nationalisten ‘heilige’ Krim terug te winnen.
Rodion Miroshnik, die tot voor kort in Moskou de door Rusland gesteunde Volksrepubliek Loehansk vertegenwoordigde, schreef op sociale media dat ‘onbeschadigde Oekraïense bruggen over de Dnjepr er belachelijk uitzien tegen de achtergrond van een brandende Krim-brug’. Konstantin Dolgov, een lid van het Hogerhuis van het Russische parlement, bestempelde de explosie als ‘weer een sinistere manifestatie van het terroristische karakter van het marionettenregime van Kiev’. Verwijzend naar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zei Dolgov: ‘Terroristen moeten ondubbelzinnig worden behandeld!’
Onzekerheid
De schade aan de Kertsj-brug - vandaag inspecteren duikers de pijlers - is voorlopig wel een onzekerheid voor de Russische levering van mankracht en wapens aan zijn eenheden in het zuiden van Oekraïne.
Solovyov vindt dat Oekraïne ‘in donkere tijden moet worden ondergedompeld’, en drong er bij het Kremlin op aan ‘bruggen, dammen, spoorwegen, thermische energiecentrales en andere infrastructuurvoorzieningen in Oekraïne te vernietigen’. Volgens het internationaal recht zou een dergelijke opzettelijke vernietiging een oorlogsmisdaad zijn. De VN zeiden vorige maand al dat Rusland oorlogsmisdaden had gepleegd in Oekraïne, waaronder bombardementen op civiele gebieden en standrechtelijke executies.
Andrej Medvedev, een prominente televisiejournalist en vice-voorzitter van de gemeenteraad van Moskou, verwachtte dat ,’wat er met ons (Rusland) zal gebeuren, onder andere afhangt van de reactie (van de autoriteiten) op de gebeurtenissen (rond de brug)’.
De Russische president Vladimir Poetin heeft in ieder geval een betere beveiliging van de Krimbrug bevolen. Ook de leidingen en installaties die de Krim van aardgas en stroom voorzien, moeten beter worden bewaakt. De Russische veiligheidsdienst FSB wordt verantwoordelijk voor de versterkte veiligheidsmaatregelen. De Russische, militaire, repliek liet niet op zich wachten. Een bombardement op een flat in de Oekraïense stad Zaporizja zou aan minstens 17 mensen het leven hebben gekost en deze ochtend vielen er voor het eerst sinds eind juni raktten op de hoofstad Kiev. Poetin bevestigde dat de actie een vergelding was voor de ‘terroristische’ aanval op de Krimbrug.
(AD)