null Beeld

Na Borat, Ali G, Brüno: maak kennis met Nobby in 'The Brothers Grimsby'

Sacha Baron Cohen is één van de geniaalste komieken die op deze aardkloot rondlopen: herinner u de capriolen die hij uithaalde als de knotsgekke Kazachstaanse televisiereporter Borat of de streken van de Oostenrijkse homoseksuele fashionreporter Brüno, of check de heerlijk gênante interviews die hij indertijd van diverse beroemdheden afnam in de gedaante van rapper Ali G. In ‘The Brothers Grimsby’ kunt u kennismaken met Cohens nieuwste typetje: Nobby, een vuilbekkende bierzuipende hooligan uit het stadje Grimsby.

Erik Stockman

'Sacha Baron Cohen is mijn lastigste typetje'

De andere rollen in ‘The Brothers Grimsby’ zijn weggelegd voor Mark Strong (als Nobby’s serieuze broer Sebastian), de ravissante Penélope Cruz en Isla Fisher, in het echte leven de echtgenote van Baron Cohen. Nog nahikkend van het lachen gingen we ons oor te luisteren leggen bij Nobby’s geestelijke vader.

- Hoe is Nobby ontstaan?

Sacha Baron Cohen «Phil Johnston, de kerel die ‘Wreck-It Ralph’ heeft geschreven – een film die ik overigens schitterend vind – stapte op me af en zei: ‘Ik heb een ideetje voor een actiefilm. Over de broer van James Bond.’ Mijn brein begon onmiddellijk te gonzen: ‘Klinkt geweldig, Phil. Wie is de idiootste broer die we James Bond zouden kunnen toewensen?’ En zo kwam Nobby in mijn gedachten: een working class-kerel die van een uitkering leeft, negen kinderen heeft, drinkt als een spons, af en toe een heel klein beetje heroïne in zijn grote teen spuit, vanaf de achtste verdieping van de woontoren uit het raam pist, geen seconde zijn mond houdt en voor de rest een ongelooflijke sympathieke peer is. Zijn broer Sebastian is dan weer een superserieuze James Bond-achtige superspion die beroepshalve voortdurend booswichten afknalt. Die twee tegenpolen samen op avontuur sturen, zo redeneerde ik, kon niet anders dan komisch vuurwerk opleveren.»

undefined

null Beeld

- Is het niet zo dat u stiekem eens in een actiefilm wilde meespelen?

Baron Cohen «Betrapt! (lacht) Ik geef toe: ik ben gespecialiseerd in komedies, maar ben stiekem verzot op kinetische actiefilms. Ik ben dol op de superheldenfilms van Marvel, op de Jason Bourne-films en natuurlijk op de Bond-films, ook al vond ik ‘Spectre’ maar een zootje. Ik dacht dat het weleens fun zou kunnen zijn om van die films een humoristische versie te maken, maar dan gegrondvest in de realiteit – dus met grootse, overtuigende actiescènes. Ik heb de mensen die aan de laatste ‘Star Wars’ hebben gewerkt ingehuurd, ik heb het special effects-team van Ridley Scott bijeengefloten, ik heb de CGI-tovenaars van de ‘Bourne’- en de ‘Mis-sion: Impossible’-franchises laten overvliegen, en ik ben een doorgewinterde actieregisseur gaan halen: Louis Leterrier, de man van de ‘Transporter’-films en ‘The Incredible Hulk’. ‘The Brothers Grimsby’ moest namelijk naast de allerbeste actiefilms kunnen staan – en daar bovenop is het de bedoeling dat de toeschouwers zich blauw lachen.»

- U schildert de inwoners van Grimsby af als hooligans, nietsnutten en profiteurs. De inwoners van het échte Grimsby lijken daar geen problemen mee te hebben: ze spannen toch geen processen tegen u aan, zoals de inwoners van Kazachstan indertijd.

Baron Cohen «Luister, ‘The Brothers Grimsby’ draait rond een fictief figuurtje – Nobby had evengoed uit London of Manchester kunnen komen. En net zoals Brüno niet representatief is voor alle homo’s of voor alle Oostenrijkers, net zoals Borat niet symbool staat voor de mensen uit Kazachstan, zo moet je Nobby niet bekijken als een typische inwoner van Grimsby. Ik hield gewoon van de naam Grimsby – pas achteraf ontdekte ik dat dit stadje warempel bestáát (lacht). Ik hoop in ieder geval dat heel Grimsby gaat kijken. Sommigen zullen schateren, maar ik twijfel er niet aan dat sommigen mij gaan vervloeken.»

undefined

null Beeld

- Ja, wees daar maar zeker van.

Baron Cohen «Als puntje bij paaltje komt, is Nobby een heel normale kerel; al twijfel ik er niet aan dat sommige politici er als de kippen bij zullen zijn om hem een profiteur te noemen, een hangmatwerkloze die leeft van uitkeringen waar hij eigenlijk geen recht op heeft. Maar diep vanbinnen is hij een erg beminnelijke man die zielsveel van zijn gezinnetje houdt. Weet u, ik heb ter voorbereiding een tijdje rondgehangen in enkele van die armoedige stadjes in het noorden van Engeland. Pas wanneer je daar een tijdje vertoeft, zie je dat het een grote onrechtvaardigheid is om die mensen als profiteurs te brandmerken. In die stadjes ís gewoonweg geen werk, punt. De fabrieken zijn er allemaal dichtgegaan, de industrieën zijn allemaal opgedoekt en niemand kan er naar kansen grijpen want die zijn er niet. Iemand die in die omstandigheden opgroeit heeft slechts twee opties: naar een andere stad verhuizen of een uitkering aanvragen. Mijn ogen zijn daar opengegaan, hoor.»

- Heeft u in die stadjes met veel mensen gepraat? En hoe reageerden ze op u?

Baron Cohen «De bedoeling was om de échte Nobby’s te ontmoeten – werkloze mannen met vijftien kinderen. Plotseling verscheen ik in hun woonkamers en hoorde ik: ‘Pa, waarom staat Ali G naast de televisie?’ Het was enorm leerrijk om in die huisjes en in die woontorens rond te hangen, of om naar de pubs te gaan en samen met die mensen een pint te pakken. Op een keer werd ik in een overvolle pub aangeklampt door een man: ‘Wacht even, ben jij Ali G?’ Ik zei van niet, want ik wilde low profile blijven en alleen maar een beetje observeren. Maar die man bleef aandringen: ‘Toch toch, jij bent Ali G, niet? Hey, luister iedereen! Ali G staat hier!’ Ik zei: ‘Oké, ik ben de acteur die Ali G heeft gespeeld.’ En hij weer: ‘Dat ben je niet! Jij kunt Sacha Baron Cohen niet zijn! Waarom zou Sacha Baron Cohen hier in godsnaam rondhangen?’ Waarop ik: ‘Oké, ik ben Sacha Baron Cohen niet.’ En hij weer: ‘Toch wel! Hey, iedereen, luister eens! Sacha Baron Cohen staat hier!’ En zo ging dat nog drie uur door (lacht).»

- Ze hebben daar blijkbaar wel gevoel voor humor.

Baron Cohen «Ja, ze lachen graag – tot hun levers schudden. Humor is de lijm die de working class-gemeenschap bindt; het middel dat hun levens draaglijk maakt. Echt, ik hoop met heel mijn hart dat ze heel luid met ‘The Brothers Grimsby’ gaan kunnen lachen.»

- In ‘The Brothers Grimsby’ speelt u voor het eerst samen met uw echtgenote.

Baron Cohen «Klopt. Het is erg handig om op de set te kunnen samenwerken met iemand met wie je daarna onmiddellijk kunt gaan rampetampen. Dus dank u, Penélope Cruz, het was héérlijk!»

- Toen u promotie voerde voor ‘Borat’ en ‘Brüno’ stond u de pers te woord in de gedaante van uw typetjes. Waarom geeft u deze keer interviews als Sacha Baron Cohen, en niet als Nobby?

Baron Cohen «Mijn fout. Ik heb me vanochtend overslapen en had de tijd niet meer om mezelf te vermommen.»

- Kunt u in een vingerknip in de huid van uw personages glijden? Of kruipt er veel werk in?

Baron Cohen «Eens ik in character ben – en op de filmset blijf ik soms twaalf uur aan een stuk in character – vind ik het relatief makkelijk. Mezelf zijn vind ik nog het moeilijkste. Sacha Baron Cohen is mijn lastigste typetje (lacht).»

- Doordat u meestal interviews geeft in vermomming, hangt er wel een wolk van mysterie rond u.

Baron Cohen «Ik weet het. En nu heb ik het allemaal verpest! Het is alsof Banksy ineens interviews zou beginnen te geven. Of zoals het einde van ‘The Wizard of Oz’, waarin de tovenaar ineens een bejaarde knar blijkt te zijn.»

- Wat met Ali G, Borat en Brüno? Heeft u hen definitief met pensioen gestuurd?

Baron Cohen «Helaas, zij zijn niet meer onder ons. In deze tijden van Twitter en Instagram is het te moeilijk geworden om hen te spelen. Als Ali G kon ik in Washington rustig een senator gaan interviewen, en in de weken daarna nog eens acht congresleden. Mocht ik daar nu een interview gaan afnemen, dan wordt er onmiddellijk een roodgloeiende e-mail verstuurd naar alle congresleden in Washington: ‘Pas op voor die kerel!’ Ik vind het anders wel bijzonder jammer dat ik Ali G en Brüno heb moeten begraven, want ik was dol op hen. Ook al mag ik mezelf gelukkig prijzen dat ze me nooit hebben vermoord.»

undefined

null Beeld

- U heeft lastige situaties meegemaakt?

Baron Cohen «Héél lastig. Als Brüno probeerde ik ooit een Amerikaanse redneck voor de camera tot seks te verleiden. Ik zag de moordlust in zijn ogen staan. En dat die kerel net zoals de meeste Amerikanen een wapen droeg, maakte me nog extra zenuwachtig (lacht).»

- Wat is uw eigen favoriete Ali G-interview?

Baron Cohen «Het strafste wat Ali G ooit heeft gedaan, was het hoofdkwartier van de FBI binnendringen. Ga maar eens na: ik drong onder een valse identiteit het agentschap binnen dat bestaat om ons te beschermen tegen mensen met valse identiteiten! En als klap op de vuurpijl lukte het me om de grote baas van de FBI te interviewen – dat was echt kicken. Ach, ik mis Ali G. Ik mis al mijn typetjes. Ze zijn als kinderen voor me.»

© The Interview People

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234